Je baalt enorm van jezelf; weer heb je toegegeven aan ongezond eten! Je hebt die zak chips opengetrokken, die mars bij het tankstation gekocht of niet een paar blokjes, maar een hele reep chocola naar binnen gewerkt… Lekker was het wel, maar het geeft je steeds opnieuw dat schuldgevoel. Wat is er toch aan de hand?
Slechts 25% van alle Nederlanders eet volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. En je ziet het ook om je heen, mensen worden steeds gewichtiger. Al ruim de helft heeft een te hoog B.M.I. (Body Mass Index) en dat zegt veel…
Maar gelukkig, er is een weg terug. En manier om er vanaf te komen en steeds gezonder te gaan eten. Met de onderstaande tips word jij stap voor stap weer de baas over jouw eetgedrag.
Waarom eten we ongezond?
Het probleem ligt vooral bij het overmatig grote aanbod van ongezond eten. En de verslavende werking van suikers, vetten en snelle koolhydraten, waardoor er een toename is aan eetbuien en verslavingen.
Het klinkt gek, maar de mens is van oorsprong niet gewend aan onbeperkt eten. Wel hebben we de drang om te overleven en tijden van schaarste aan te kunnen.
We leven in een andere tijd waarin we een overvloed aan voeding hebben, maar jij en ik zijn inwendig niet veranderd! We blijven mens, maar hebben wel die overvloed. De grote vraag is dan: hoe ga jij met dit dilemma om? En hoe eet je gezond?
Is je gewicht goed of slecht?
25 tips om ongezond eten achter je te laten!
Met deze 25 tips ga je steeds bewuster eten. Door betere keuzes te maken die je helpen naar een gezond gewicht!
1. Jij bepaalt wat je eet
Zonder het anders te willen kom je niet verder. Pas als je last krijgt door klachten óf ze wilt voorkomen, kan er iets veranderen. Maar dan echt alleen als jij dit wilt. Dus ook als jij besluit dat het nu de tijd is om te stoppen met ongezond eten!
De meeste belemmeringen komen voort uit bepaalde overtuigingen. Die vooral in je gedachten rondzwerven. En dat is niet vreemd, want weet je dat 75% van onze gedachten negatief zijn? De grote vraag is dan: hoe ga je hier anders mee om?
Soms helpt het om het samen te doen. Samen met een vriendin of de hulp van een coach. Wil je hulp van mij, laat het me dan weten.
2. Geef gewichtsverlies de juiste tijd
Ga vooral niet te snel. Dat is een grote valkuil en dit brengt je niet bij een blijvend mooi gewicht. Daarom is het van belang om alle vormen van diëten, detoxen en pillen achter je te laten. Dat hou je niet voor altijd vol en is om allerlei redenen heel slecht voor jouw lijf. Je bouwt namelijk tekorten op.
Je hebt een vastgestelde behoefte aan eten. Dat is afhankelijk van je leeftijd, gewicht, lengte en activiteiten. Het is onverstandig om ineens je hele eetpatroon te veranderen, zoals dit meestal met diëten gaat. Bij diëten krijg je te weinig voeding én je lijf raakt door de plotselinge verandering van slag…
Besluit daarom om niet meer mee te doen met een dieet, maar wel een gezonde leefstijl aan te leren. Stap voor stap kom jij er zeker! Op een manier die je totaal geen stress zal geven en ook geen hongergevoel. En dat met gewoon gezond eten.
Verander dus niet je huidige eetpatroon ineens. Maar doe dit in kleine stappen. Pak bijvoorbeeld eerst je snoepmomenten aan, dan de gezondheid van je avondeten en daarna je ontbijt. En je lunch als laatste. Of in een andere volgorde die bij jou past.
3. Ga meer bewegen
Gebrek aan dagelijkse beweging is één van de grootste oorzaken van onze welvaartsziekten: kanker, een hoog cholesterol, diabetes type 2 en hart-en vaatziekten.
We bewegen veel minder dan in vroegere tijden. Onze beroepen zijn vaak zittend, waardoor we niet aan de nodige beweging toekomen…
Met allerlei gevolgen. Neem jij dat voor lief of wil je het anders? Gun jij jezelf een betere gezondheid en een fitter lijf? Kom dan zeker in actie. Weet je al dat je geluksgevoel toe gaat nemen als je meer in de buitenlucht bent?
4. Drink veel water
Ja, drinken is niet weg te denken. Als mens kunnen we wekenlang overleven zonder voedsel, maar slechts drie of vier dagen zonder water. Water, groene of witte thee heb je elke dag nodig. Je kunt niet zonder.
Waarom dit is? Jij bestaat voor een groot deel uit water. Je lichaam heeft dit nodig om alle schadelijke stoffen op een goede manier te verwerken. Deze schadelijke stoffen komen niet alleen voor in de buitenlucht, maar ook in je medicijnen én je dagelijkse voeding.
5. Koop gezonde voeding
Wat is echte voeding? De voeding die niet bewerkt is. Denk hierbij aan groente, fruit, noten, zaden, pitten en eieren. En verder ook de volkoren variant van brood, pasta en rijst.
Als je hier meer over wilt weten, lees dan even verder. Zo ontdek jij hoe je gezond kunt eten.
De beste stap die je nu al kunt zetten is het besluit om niets meer uit pakjes of zakjes aan te schaffen. Dat is al een grote stap in de goede richting. Let ook eens op de etiketten op van wat je koopt. Je zult verbaasd staan over de toegevoegde suikers en zouten.
6. Koop geen ongezond eten
Jij maakt zelf de keuze. En de gevolgen komen er achteraan. Wil je graag de allerbeste keuze maken?
Wil jij nu veranderen, maar heb je nog best wat ‘ongezond spul’ in huis? Gooi het allemaal weg, dan kom je niet meer in de verleiding. Of je geeft het weg aan mensen die het kunnen gebruiken.
Alleen als jij van jezelf weet dat je hier echt vanaf kunt blijven, mag je het houden. Maar dan wel in een kastje waar je moeilijk bij kunt…
7. Koop gezonde tussendoortjes
Vaak is dit een hele uitdaging, want je bent aan al die makkelijke ongezonde tussendoortjes gewend geraakt. Maar bedenk eens of dit wel een goede bijdrage levert aan jouw welzijn gezondheid… Vraag jij je ook weleens af: Hoe hou ik de tussendoortjes gezond?
Realiseer je dat het nemen van een tussendoortje een luxe is… In vroegere tijden was hier geen sprake van! In mijn beleving is het niet altijd nodig om wat te nemen. Maar dit hangt erg af van jouw eetritme.
Eet jij al heel vroeg, dan heb je vaak wel een tussendoortje nodig. Voor mij is dit niet een must, want ik eet al ruim vier jaar hooguit 8 tot 10 uren per etmaal. Dit heeft mij veel goeds gebracht.
Maar het kan voor jou heel anders zijn. Zeker als je een intensieve baan hebt en in wisselende diensten werkt. Dus wees relaxed hierover, want ook als je tussen 7.00 en 18.00 uur gaat eten, kun je van start gaan. En gezonde keuzes gaan maken waar jij fitter en slanker van gaat worden. Uiteindelijk draait het om alle terugkerende keuzes per dag…
8. Maak plezier
Dit onderwerp hoort er voor jouw gevoel misschien niet helemaal bij. Toch is het mijn overtuiging dat ook jij elke dag momenten van lol moet omarmen. Waarom?
Lol zet je gelukshormoon vrij, maakt je ontspannen en helpt je op weg. Zo kun je alles in het juiste perspectief plaatsen.
Dus maak die grap, lach om jezelf en geniet van het leven. Niemand anders kan dit voor je doen! Hoe jij positief kunt blijven middenin moeilijke omstandigheden? Dat is soms een hele uitdaging, maar ga die uitdaging aan…
9. Ontdek jezelf
Al doende leer je. Heb jij soms het gevoel dat er meer in je zit dan dat er uit kan komen? Waarschijnlijk heb je dan gelijk! Jij hebt dan de keuze; laat je alles bij het oude of ga je bezig met een nieuwe uitdaging. Juist dat kan je zoveel tevredenheid geven dat je ongezond eten wat makkelijker achter je kunt laten.
Als je al een 50+ ‘er bent, heb je enige levenservaring. Dus je hebt ontdekt waar jij goed in bent en minder goed. Hopelijk heb je hier je werk en hobby’s op aangepast. Is dat nog niet gelukt, bedenk dan of jij hier wel de behoefte aan hebt. En maak meer ruimte voor je ontwikkeling op dit vlak..
10. Neem regelmatig tijd voor ontspanning
Stress en burn out zijn de woorden van deze eeuw. Naar mijn mening zijn deze klachten vooral het gevolg van het gebrek aan ontspanning en een tekort aan beweging.
Neem jij wél met grote regelmaat een moment van ontspanning? Al is het een kwartiertje per dag… Alles is beter dan niets! Doe dan vooral jouw ding. Zoek bewust naar je eigen manieren om te ontspannen.
Dat kan van alles zijn. Denk aan: lezen, breien, tuinieren, wandelen, fietsen, bakken, kletsen met iemand, douchen of fotograferen. Wat het ook is, neem er even de tijd voor. Je zult meer ontspannen in het leven staan als je hier elke dag de ruimte voor neemt!
11. Goed slapen
Jouw lichaam heeft rust nodig na een drukke dag. Niet iedereen heeft altijd een goede nachtrust. Zolang het geen structureel probleem is, kun je hier het beste ontspannen over zijn.
Een slechte nachtrust kan diverse oorzaken hebben. Denk eens aan het drinken van overmatig veel koffie, niet ontspannen in de avond, te veel eten, zorgen, stress over je werk, leven of gezin. Dat zijn zomaar een paar punten, maar er zijn nog wel andere te noemen…
Wat je kan helpen om beter te slapen is het volgende: drink geen koffie met cafeïne meer in de avond, ontspan een uurtje voor het slapengaan. Klap je laptop dicht, leg je telefoon weg en zet de tv uit. En ontspan op jouw manier. Of dit nu is door een korte wandeling, een creatieve bezigheid of een ontspannende douche, doe gewoon wat jij ook maar nodig hebt.
12. Neem de tijd
Als jij echt wilt stoppen met ongezond eten, neem daar dan de tijd voor. Dit kan ik niet teveel benadrukken. Hoe je dit doet?
Vooral door elke stap bewust te nemen. Pak dit op een praktische manier aan en maak het jezelf niet te moeilijk. Maak je eigen keuze hierin. Wat voor jou het beste werkt, want dan hou je elke verbetering op de beste manier vol…
Het gaat erom dat jij er volkomen achter kunt staan. Zie het als een reis die je goed gaat voorbereiden. Die tot in de puntjes is verzorgd, zodat jij er optimaal van zult genieten.
Als het je duizelt en je weet niet zo goed wat je moet doen, dan geef ik je wat opties. Je kunt starten met: niet meer snoepen, niet meer snacken in de avond, geen snoep kopen, alleen een beetje snoepen in het weekend, meer groente en fruit eten, langzaam meer bewegen (bouw dit per week een beetje op), steeds meer water drinken (start met water drinken in de ochtend en breidt dit per week uit).
13. Wees lief voor jezelf
Ben je al snel ontevreden over jezelf? Dan zul je minder positief ‘praten’ tegen jezelf en als snel in de veroordeling vallen. Probeer dit te voorkomen. Hoe je dat doet?
Door elke dag opnieuw jezelf de kans te geven om fouten te maken, te leren en door te gaan. Als het een dagje niet zo goed lukt, ga er de volgende dag dan gewoon mee verder. Blijf niet hangen in het negatieve en praat jezelf moed in.
Wat ook kan helpen is een dagje rust of een afspraakje met iemand buiten de deur. Kies dan een positief persoon uit!
14. Zoek makkelijke gezonde recepten
Natuurlijk heb jij niet alle tijd om uitgebreid te koken! Hier kun je een aantal voorbeelden vinden. Daarnaast kun je op internet verder zoeken. Er zijn talloze voorbeelden.
Maak er vervolgens een verzameling van. Elk recept wat jij hebt gemaakt én wat je echt smakelijk vindt zet je op een lijst. Als je het niet helemaal lekker vindt, maak het dan lekker door bijvoorbeeld kruiden o.i.d. toe te voegen.
Zo leg je in de loop van de tijd je eigen receptenboek aan. Je ontdekt dan hoe jij met gemak gezond kunt koken! Zo wordt het steeds makkelijker om ongezond eten achter je te laten!
15. Ruimte voor emoties
Tja, ook zoiets. Een onderwerp dat volkomen in dit blog past, in mijn beleving.
Wat is er aan de hand met onze emoties? Wij zijn opgegroeid in een tijd waar weinig ruimte was voor emoties. En dat eist zijn tol. Je ziet het aan de gevolgen: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en psychische nood zijn de belangrijkste kenmerken van het onderdrukken van emoties.
Heb jij in je jonge jaren een trauma opgelopen? Of een moeilijke jeugd gehad? Misschien heb je niet goed geleerd om de ruimte te geven aan je emoties en heb je ze jarenlang onderdrukt…
Dan is het tijd voor verandering, want dan pas kun je vrij worden. Vrij om je unieke zelf te worden. Als jij aan jezelf merkt dat je op dit vlak hulp nodig hebt, ga dan eens in gesprek met een psycholoog of een andere hulpverlener.
Je zult merken dat het daarna nóg beter lukt om die gezonde leefstijl toe te laten!
16 Maak gezonde tussendoortjes
Maak het jezelf makkelijk. Wil je iets in huis hebben voor het eventuele bezoek? Haal dan gezonde etenswaren in huis. Of maak iets wat volkomen gezond is. Dus vol met essentiële voeding en natuurlijke suikers. Heb je inspiratie nodig? Want echt stoppen met ongezond eten is heel makkelijk als je dit vervangt voor onweerstaanbaar lekkere gezonde alternatieven…
Zelf plaats ik regelmatig in mijn recepten blogs lekkere, maar wel gezonde tussendoortjes. En dan gemaakt van essentiële voedingsstoffen. Mijn allereerste smikkel is een vegan carrotcake. Onweerstaanbaar lekker… Wat mij betreft kan hier geen enkele taart uit de bakkerij tegenop!
17. Leer goede gewoontes
Het succes van het stoppen met ongezond eten staat of valt met jouw plan. Als jij een kortetermijndoel hebt, dan kun je soms in een rap tempo een goed resultaat bereiken. Maar in de meeste gevallen zul je over een paar jaar weer op je huidige gewicht zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat slechts 5% of minder nog op het nieuwe gewicht is na 4 jaar. Dat geeft te denken.
Gelukkig kan het anders en kan ik zeggen dat ik bij die 5% hoor. Maar hoe doe je dit?
Door in kleine stappen te gaan. Maar dan door dit om te zetten naar blijvende goede gewoontes. Goede gewoontes die jou met gemak op weg helpen naar de allerbeste leefstijl. Met een dito resultaat. Wil jij dit?
Dan licht ik een tipje van de sluier op. Het is niet moeilijk, en geeft geen stress, omdat die stappen in een rustig tempo gaan. Weet jij dat het wennen aan een nieuwe gewoonte minstens 60 dagen duurt? En heb je er nu een idee van, wat die goede gewoontes kunnen zijn?
Denk dan concreet aan: elke dag minstens 30 minuten wandelen, 10 minuten ontspannen, geen internet na het avondeten, minstens 2 liter water drinken, geen alcohol meer drinken, niet snoepen, gezond avondeten, minstens 250 gram groenten en 2 stuks fruit of wat dan ook… Maak voor jezelf de keuze en kies iedere maand of 2 maanden een nieuwe goede gewoonte om mee aan de slag te gaan.
Wat dit gaat worden en wat jij het allereerste aan gaat leren? Dat is aan jou en je eigen leefstijl van nu.
Kies dus slechts één gewoonte per 60 dagen. Grote kans dat jij over een jaar al een enorm verschil merkt in je vitaliteit en gezondheid.
18. Geniet van je eten
Hoe is jouw beleving en connectie met eten? Ga je er echt voor zitten of eet je juist veel tussen de bedrijven door; soms staand bij de kelderkast of in je keuken? Probeer hier eens mee bezig te gaan…
Neem er de tijd voor; liefst zonder afleidingen om je heen. Dus geen televisie kijken of met je mobiel bezig zijn. Proef dat wat je eet en leer vooral om rustig te eten. En bewust te proeven.
Toen het geruime tijd geleden normaal werd om al lopend op straat te eten heb ik dit vol verbazing aangezien. Wetend dat dit geen verbetering kan veroorzaken. Genieten en bewust eten kun je alleen zittend doen, dan heeft je lichaam ook de tijd om het te verwerken.
19. Hou je resultaten bij
Als je ‘de knop’ om gaat zetten, dus ongezond eten achter je wilt laten, hou dan je resultaten bij. Noteer je huidige gewicht, meet de omtrek van je buik, taille en bovenbenen en doe dit daarna met enige regelmaat.
Het is daarbij handig om je iedere keer op hetzelfde moment te wegen. Op hetzelfde moment, bijvoorbeeld voordat je gaat douchen. En altijd op dezelfde dag van de week.
Weet je al dat je alleen al door iedere dag 15 minuten extra te fietsen op jaarbasis 6 kilo kwijt kunt zijn? Niet gek toch? Nou kan ik me voorstellen dat dit niet een realistisch doel is in ons regenlandje… Maar, wat als je een hometrainer in huis zou halen? En daar iedere dag 15 minuten gebruik van maakt?
Je raadt het vast al. Goede resultaten behaal je alleen als je goede gewoontes vol kunt houden.
20. Beloon jezelf
Niet iedereen houdt van beloning. Toch is het goed om dit juist wel te doen. En zeker als je een door jezelf bepaald doel hebt bereikt!
Dit kunnen kleine, maar ook grotere doelen zijn. Denk aan het halen van een tentamen, examen of promotie. Maar het kan ook kleiner zijn. Bijvoorbeeld een gewichtsdoel, het stoppen met ongezond eten, een klus die geklaard is of wat het ook is… Het leven is te kort om het niet uitbundig te leven.
Help jezelf op weg. Bedenk een klein tussendoel met een eventuele beloning. Je zult merken dat je trotser op jezelf gaat worden.
21. Geen alcohol of sigaretten
Tja, ook zoiets. Weet jij al dat alcohol jouw interne systeem enorm verstoord? Ik was best geschokt toen ik dit had gelezen.
Natuurlijk kan het wat extreem op je overkomen, maar wees vooral voorzichtig. Als je dagelijks alcohol drinkt, probeer dit dan te minderen naar één of twee momenten in het weekend. Of zoek hier hulp bij.
Sigaretten verminderen je eetlust. Daar staan ze om bekend. En bovendien vervormen ze je smaak. Wil je echt een gezonde leefstijl? Dan is het aan te raden om het roken voorgoed af te leren. Lukt dit niet, vraag dan hulp.
22. Eet niet na het avondeten
Als je stopt met eten na je avondeten dan heeft dit een grote impact op je vetverbranding. En je gunt je lichaam rust, zodat het je avondeten goed kan verwerken. Waarom dit zo werkt?
Je stofwisseling draait in de avond al op een lager pitje. Als je dan toch wat gaat eten kan dit een snellere veroudering tot gevolg hebben. Dit heeft grotendeels met de werking van je hormonen te maken.
Het kan zelfs leiden tot een groot risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, wat het gevolg is van gewichtstoename en schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat is het toch niet waard?
23 Beweeg liefst in de ochtend
Dat is zo goed voor je lijf! Weet je dat je door een dagelijks terugkerende activiteit in de vroege ochtend een snellere verbranding overdag krijgt? Ja, je leest het goed…
Je kunt door een intensief sportmoment in de ochtend, een lange termijn werking krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een 20 minuten intervaltraining. Moeilijk is dit echt niet. En zo enorm goed voor je lijf!
Dit komt doordat je hart kort ‘aan het werk wordt gezet’. Je bloed stroomt sneller door je aderen. Je hersenen krijgen maximale toevoer en je bloeddruk blijft gezond. Wil je nog meer weten? Lees dan hier eens verder.
24 Geef ontwikkeling de tijd
Blijf je voortdurend ontwikkelen op een manier die bij jou past. Dan hou je het je hele leven vol. Denk aan het uitproberen van ‘vergeten groenten’, nieuwe kruiden, nieuwe recepten en andere manieren van ontspanning.
En laat vervolgens nooit meer los wat jij hebt toegepast!
25. Stop nooit!
Daar staat of valt jouw resultaat mee. Denk jij al in doelen op de lange termijn? En zijn jouw dagelijkse acties, om echt te stoppen met ongezond eten, gericht op later? Dus ben je werkelijk gestopt met alle korte, snelle diëten? Dan ben je al goed bezig!
Je bent bezig om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Een leefstijl die je vol kunt houden door je te houden aan gezonde dagelijks terugkerende gewoontes. Dat helpt je naar een fitter lijf en geeft je op termijn bergen aan energie.
Verder is het van belang om met jezelf een afspraak te maken. En nooit te stoppen met het verbeteren van je leefstijl. Je zult, binnen een bepaalde tijd, je ideale gewicht bereiken. Dat staat vast. Maar wat doe je daarna? Het voor altijd vasthouden van je gewicht staat of valt met je visie op de lange termijn.
Zie jouw dagelijkse eetpatroon in dat daglicht! Pas het steeds meer aan naar je eigen smaak. En maak het gezonder en lekkerder. En stop nooit met het werken aan die gezonde versie van jezelf. Dan blijf je altijd fit, energiek en slank…
Helpt dit blog je goed op weg? Deel gerust je ‘eyeopeners’ in een berichtje hieronder! Ik reageer er altijd op…
Lydia
Bedankt voor je vele vele tips. Ik weet niet waar ik eens zal beginnen…
Anja
hoi Lydia,
Ik zou zeggen bij het begin… Als je begrip krijgt, dan zul je stap voor stap verder gaan. Op je eigen tempo uiteraard!
groetjes, Anja
Corina Bron
Beste Anja,
Deze blogs zijn zo interessant om te lezen. Het is echt een schat aan informatie! Deze informatie had ik al jaren geleden moeten lezen! Helaas ben ik al jaren te zwaar en wist ik niet wat ik fout deed. Waarom verloor ik geen gewicht? Ik was naar een diëtist gegaan, maar dat hielp niet. Ik werd er niet goed begeleid. Je gaat op de weegschaal staan en dat was het. Dat was zo frustrerend! Er was een sessie met een A4’tje met de schijf van vijf en daar moest ik het meedoen. De wil was er wel, maar hoe…. Dank je wel voor je mooie blogs. De recepten zijn eenvoudig en je tips zijn geweldig. Ik kijk er naar uit om ze toe te passen en een gezond leven te gaan leiden.
Met vriendelijke groet,
Corina Bron
Anja
Hoi Corina,
Wat fijn dat ik je op deze manier lekker op weg kan helpen. Daar doe ik het voor!
En precies die frustratie wil ik bij mijn doelgroep voorkomen door inzicht te geven in het ‘hoe’ én praktische manieren te bedenken om ook in deze tijd steeds gezonder te worden!
Groet, Anja
Christina
Je blog geeft niet echt tips voor vreetbuinen. Jezelf volstoppen tegen beter weten in. Compensatie gedrag, maar hoe buig je dat om.
Anja
Dank voor je feedback, daar kan ik wel wat mee. Het blog aanpassen is dan het eerste wat ik ga doen. Hopelijk haal ook jij er dan wat meer tips uit…
Anja
hoi, het blog is verder aangepast. Eerder heb ik al een ander blog geschreven wat meer gaat over het stoppen van eetbuien. Misschien heb je hier wat aan: https://gezondlevensplan.nl/wat-je-het-beste-kunt-doen-om-te-stoppen-met-eetbuien/