• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to after header navigation
  • Skip to site footer

Gezond Levensplan

Gezond afvallen én genieten!

  • Home
  • Aanbod
    • VIP traject ‘succesvol slank’
    • Online training ‘met succes van start’
  • Blog
    • Afvallen
    • Klanten vertellen
    • Recepten
  • Over Anja
  • Leden
  • Afspraak maken
yes-doe-mij-maar-meer-gelukshormoon-er-zijn-er-4

Yes, doe mij maar meer gelukshormoon! – er zijn er 4

Je bent hier: Home / Algemeen / Yes, doe mij maar meer gelukshormoon! – er zijn er 4
16 november 2020 door Anja

Gelukshormoon, er is weinig over geschreven. Maar toch is dit ook voor jouw geluksgevoel best van belang. Jij wil toch ook maar wat graag een gevoel van genot en geluk in je leven? Als jij naar meer geluk verlangt, lees dan eens verder…

Dit blog kan je op weg helpen naar meer gelukshormoon. Weet jij al dat je er zelfs 4 hebt? Allemaal met een andere functie en werking. Sommigen zijn makkelijk te beïnvloeden en anderen wat moeilijker.

Het zijn de volgende hormonen: serotonine, endorfine, oxytocine en dopamine. In dit blog kun je lezen wat de functie is van deze hormonen. Daarnaast krijg je praktische tips om je geluksgevoel te verhogen…

Serotonine

Serotonine is het eerste gelukshormoon en wordt aangemaakt als je respect krijgt, erkenning of waardering. Respect krijgen voelt goed en daardoor ga je nog meer je best doen om dat respect te willen krijgen.

Ook als je trots bent op wat je hebt bereikt wordt het gelukshormoon serotonine aangemaakt. Je wilt dit heel graag met anderen delen…

Even een voorbeeld. Als je, als leider van een organisatie, trots bent op het feit dat je met elkaar een geweldig doel hebt bereikt en je deelt dit met de anderen. Wat gebeurt er dan? Je stimuleert niet alleen serotonine aanmaak in jezelf maar ook in de groep. Dit versterkt de band onderling!

Chronische stress is een killer voor de productie van serotonine, wat vervolgens een groot effect heeft op sociaal gedrag.

Is je gewicht goed of slecht?

Ontdek het nu door deze test te doen.

Start de test

Verhoog je serotonine

Zonlicht mag je zien als belangrijke bron om het hormoon serotonine te verhogen. Probeer, ook op de dagen dat de zon niet schijnt, tussen 11.00 en 15.00 uur, een klein half uurtje naar buiten te gaan. Dat is al voldoende!

Met voeding kun je ook aan de slag. Eet voldoende groene bladgroenten, maar ook vis, vlees en noten. Daarnaast zijn eiwitten en langzame koolhydraten uit bruine rijst en volkoren brood belangrijk. Eet verder ook met regelmaat een banaan, ananas en zonnebloempitten.

Endorfine

gelukshormoon serotonine

Endorfine is een soort genotsmiddel. Deze neurochemische stof wordt getriggerd door fysieke pijn, werkt weerstandverhogend, vermindert angstgevoelens en geeft een gevoel van geluk, trots en welzijn.

Hardlopers zijn een goed voorbeeld voor de aanmaak van endorfine. Maar ook flink lachen en huilen triggert de endorfine. Als je voor het eerst sinds jaren weer flink gaat sporten krijg je de eerste dag een endorfine boost. Maar helaas, daarna niet meer…

Verhoog je endorfine

Dit ‘plezier-hormoon’ wordt meestal vrijgegeven tijdens en na het sporten. Gelukkig kun je niet alleen met sporten, maar ook met de juiste voeding je endorfine verhogen.

Dat zijn de volgende 4 soorten: pepers, havermout, donkere chocolade en pompoenpitten.  De donkere chocolade kun je het beste raw eten en met minstens 75% cacao.

Andere manieren om je endorfine een oppepper te geven zijn: sporten, seks, eten, lachen en mediteren.

Oxytocine

Dit hormoon is zowel in je hart als in je brein en lichaam werkzaam. Het bijzondere van dit hormoon is dat je brein je beloont met een heerlijk gevoel als deze stof wordt aangemaakt. Oxytocine motiveert je om anderen vertrouwen en je veilig te voelen in gezelschap. Het speelt dus een grote rol bij sociale binding en hechting.

Je kent het vast wel uit ervaring. Met de ene persoon ervaar je meer verbondenheid dan met de ander. Dit heeft vaak te maken met het échte contact met iemand. Op zo’n moment komen er stromen van oxytocine vrij…

Ook aanraking zorgt ervoor dat oxytocine vrijkomt. Het bijzondere is dat er een piek in dit gelukshormoon is net na een bevalling. Dit gebeurt niet alleen bij de moeder, maar ook bij de pasgeboren baby. Zelfs vriendelijk gedrag verhoogt het niveau van oxytocine, maar het gaat nog verder dan dit. Oogcontact zorgt ook voor een oxytocine stroom van de ene persoon naar de ander!

Verhoog je oxytocine

gelukshormonen
Knuffelen verhoogt het hormoon oxytocine.

Het knuffelhormoon oxytocine is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. In deze tijd van minder contact met anderen zul je er op moeten letten om dit hormoon meer aandacht te geven. Dit kan niet door voeding, maar wel door andere gerichte acties. Ben je benieuwd wat jij kunt doen?

Dan staan hier wat ideetjes. Jezelf trakteren op een massage, regelmatig bij je vriendin of familielid op bezoek gaan. Lach veel, kijk bewust humoristische filmpjes, ga wandelen in de natuur, neem een huisdier om lekker mee te knuffelen. Raak je partner vaker aan en zoek naar meer contact…

Voeding speelt hierin ook een belangrijke rol! Denk vooral aan voeding die rijk is aan anti-oxidanten, zodat je cortisolproductie wordt geremd. Dit zit vooral in groente en fruit. Hier vind je de groente en fruit toppers, zodat je verder komt en je gelukshormonen ook met voeding een oppepper kunt geven!

Dopamine

Dit gelukshormoon speelt een rol bij het doelgericht handelen en verhoogt je libido. Vervolgens zet het je aan tot actie en wanneer jij beloond wordt voor je inspanning. Je kunt je voorstellen dat een marathonloper een sterke stijging van dopamine zal ervaren als hij de finish bereikt.

Ook het afronden van een belangrijke klus of werkdoel zorgt voor een stijging aan dopamine. Dopamine geeft energie en een goed gevoel. Het kan ook in zekere zin verslavend werken…

Als iets goed voelt, zorgt dat ‘eerder ervaren gevoel’ ervoor dat je deze signalen herkent en er alles aan gaat doen om er nog meer van te willen ervaren. Je hebt dus ervaringen opgebouwd in het verleden.

Nieuwe uitdagingen

Deze ervaringen geven keer op keer beloningen. En zo komt het dat je iedere keer weer nieuwe uitdagingen nodig hebt. Je hersenen hebben dit nodig. Daarom is het voor veel mensen belangrijk om te reizen, nieuwe liefdes toe te laten óf een leuke studie of hobby te volgen!

Vele verslavingen zijn het gevolg van een tekort aan dopamine. Je zoekt dan, doordat jij je minder goed voelt, afleiding in de vorm van: gokken, alcohol, seksverslaving of overmatig veel reizen. Je ontwikkelt ongezonde gewoontes om het dopamine gevoel te willen vasthouden én tegelijkertijd het ongelukkige gevoel te vermijden.

Verhoog je dopamine

Een tekort aan dopamine geeft de volgende klachten: vermoeidheid, een licht gevoel in je hoofd, gewrichtspijn, drang naar zoet eten en drinken en een onrustig gevoel. Andere klachten kunnen zijn: een trillend oog of trillende handen, diarree en moeilijk een orgasme kunnen krijgen.

Gelukkig zijn er heel wat voedingsmiddelen die je op weg kunnen helpen naar een hoger niveau van dopamine!

Je hebt namelijk voeding nodig met veel aminozuren, want dit stimuleert de aanmaak van dopamine. Denk hierbij aan amandelen, avocado’s, bananen, zuivel en peulvruchten. Maar er is meer. Ook zaden, noten, mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten en zelfs tofu helpen je op weg…

gelukshormoon dopamine

Ook een maaltijd met veel eiwitten en weinig koolhydraten helpen het dopaminespiegel te verhogen. Niet gek om te weten dat jij hier zelf iets aan kunt doen toch?

Stel kleine doelen

Wat je ook meer dopamine geeft is het zetten van kleine realistische doelen! Het is mooi om te weten dat je dit zelf in de hand hebt. Maar, je denkt misschien, ‘hoe doe ik dit?’

Je zou een groter doel, bijvoorbeeld het schilderen van je kamer kunnen opdelen in kleine stappen. Maak de stappen echt klein. Denk bijvoorbeeld aan: bedenken welke soort verf, welke kleur, welke muur beginnen en op welke datum starten. En zo ga je verder…

Maak hier een lijstje van en streep dit gewoon af. Ook als je bijvoorbeeld een geschikte kwast, afplakband en roller hebt gekocht… Ja, het wordt een lange lijst, maar jij maakt meer dopamine aan! En daar gaat het om.

En wordt vrij van stress

Dit is misschien ook wel de reden dat er veel stress gerelateerde klachten zijn. Maak het jezelf vooral makkelijk dus, met die kleine stappen. Dit is zeker ook van belang als je wilt afvallen. De kracht van kleine doelen heeft een positief gevolg!

Hopelijk heb je wat meer zicht op je gelukshormoon gekregen? Deel hieronder gerust je inzichten!

Is je gewicht goed of slecht?

Ontdek het nu door deze test te doen.

Start de test

Over Anja

Anja Bongaards is een schrijfster met passie voor lekker en gezond eten. Ze schrijft om jou op weg te helpen met afvallen naar een blijvend resultaat. En daar hoort genieten van gezond eten helemaal bij.

Vorig bericht:lamsvlees-biedt-5-voordelen-voor-je-gezondheidLamsvlees biedt 5 voordelen voor je gezondheid!
Volgend bericht:Zijn al die pitten wel zo nodig?zijn-al-die-pitten-wel-zo-nodig

Lees Interacties

Reacties

  1. Marloes

    17 november 2020 om 09:22

    Wat een leuke en vooral leerzame site! Op aanrade van een vriendin ben ik eens een kijkje gaan nemen. En met deze info kan ik echt iets.

    Keep up the good work Anja! 🙂

    Beantwoorden
    • Anja

      28 december 2020 om 21:12

      Yes, leuk om te horen Marloes. Als jij al verschil merkt, schrijf het gerust in de reacties. Zo leren we van elkaar!

      Beantwoorden
  2. Loes

    20 november 2020 om 23:43

    Super interessante site met fijne informatie die lekker weg leest!
    Zeker een aanrader

    Beantwoorden
    • Anja

      21 november 2020 om 00:04

      Super Loes, bedankt voor je compliment. En erg fijn dat mijn blogs jou inspireren.

      Beantwoorden
      • Corina Bron

        25 november 2020 om 20:12

        Wat een bijzonder artikel over gelukshormonen. Ik was mij daar totaal niet van bewust. Het is interessant wat bepaalde voeding kan doen voor je lichaam.

        Beantwoorden
        • Anja

          25 november 2020 om 20:55

          Ja, zo leuk hè? Hoeveel te meer ik te weten kom over het effect van voeding op ons lichaam, des te enthousiaster ik ervan word…

          Beantwoorden
  3. Anja Hendrickx

    28 december 2020 om 17:53

    Zeker interessant om te lezen!
    Goed bezig Anja!

    Beantwoorden
    • Anja

      28 december 2020 om 21:11

      Ja, leuk om te weten is dit hè? Enne, je mag mijn blogs gewoon delen met wie het kan gebruiken als je wil…

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Josje zegt

“Ik kan Gezond Levensplan absoluut aanbevelen… begeleiding op maat, liefdevol en terzake kundig.“

Contact

T: 085-8883835
E: info@gezondlevensplan.nl

Adres

Ossengang 32
4191 LR Geldermalsen

Algemene voorwaarden – Privacyverklaring

KvK-nr. 64516385 – Btw-nr. NL002115541B43

© 2023 Gezond Levensplan