Denk jij dat je zo mager mogelijk moet eten? Zet dat maar overboord! Ontdek wat gezonde vetten met jouw lichaam kunnen doen. En ga op weg naar een goede balans in je eetpatroon.
Vetten vermijden of helemaal ontwijken is schadelijk voor je gezondheid. Ook de zogenaamde light frisdranken en ander light producten? Ja, absoluut! En weet je dat in de meeste koekjes en gebak transvetten zijn verwerkt? Neem dit vooral minder vaak…
Hierin zitten de verborgen en chemische suikers. En die kun je het beste vermijden. In dit blog ontdek je waarom je vetten nodig hebt, wat de gezonde vetten dan precies zijn én hoeveel je nodig hebt. Praktische tips dus…
Vetten zijn nodig
Misschien is het voor jou lastig om gezonde vetten welkom te heten? Dat komt voort uit de jaren ’80 mythe ‘alle vetten zijn ongezond’… En daarom is het goed te begrijpen dat je een lichte weerstand voelt bij het woord gezonde, onverzadigde, vetten! Het is er jarenlang ingeprent dat alle vetten ongezond zijn.
Daarom helpt dit blog je een stukje op weg. En geeft het jou inzicht in het mysterie van de vetten. De ongezonde vetten zijn vooral de dierlijke vetten, maar daar werd nooit over gesproken. De vleesindustrie vaart er wel bij. Maar jouw gezondheid helaas niet.
Is je gewicht goed of slecht?
Ontdek het nu door deze test te doen.
De voordelen van vetten
Vetten zijn van groot belang. Wist je al dat het ontbreken van de gezonde vetten er voor kan zorgen dat vitamines minder opgenomen kunnen worden in je lichaam? En zo zijn er meer voordelen:
- vetten beschermen je vitale organen. Je hart, maag, lever en darmen hebben vetten nodig voor een beter functioneren.
- vetten zijn de bouwstof van elke vitale celwand van elke lichaamscel. Dat is niet gering en geeft jou de verantwoordelijkheid om jouw lijf het goede te geven. Zo krijg je meer energie.
- vetten werken positief op diverse ziektebeelden. De bewezen effecten hangen af van het soort vet wat je gebruikt.
- vetten helpen bij het beter opnemen van de vitamines A, D, E en K. Deze vitamines zijn namelijk alleen oplosbaar in vet! Dit betekent dat je een betere vitaliteit kunt krijgen als je bewust de gezonde vetten gaat nemen.
Gezonde vetten
Wat zijn dan die gezonde vetten? Dit is een nogal scheikundige puzzel en daarom iets minder interessant voor sommigen. Je kunt beter kijken naar hoe jij de gezonde vetten kunt herkennen.
Daar is een makkelijk ezelsbruggetje voor. Gezonde vetten, in enkelvoudige én meervoudige vorm, blijven vloeibaar bij kamertemperatuur. Dat is het verschil…
Voeding met gezonde vetten

De meeste voeding die plantaardige, dus onverzadigde, vetten bevat kun je nemen. Hieronder lees je wat voorbeelden.
- avocado. Dit is een fruitsoort van de hoogste orde! Deze bevatten vele vitamines én de plantaardige vetten. Zijn daarom zeer geschikt om in je eetpatroon op te nemen. Je kunt het eten in je salade, guacamole, op je pizza gebruiken of zelfs zo opeten.
- lijnzaadolie. Gebruik vooral lijnzaadolie als saladedressing. Deze plantaardige olie heeft een gunstige verhouding van omega 3 en 6. Als je dit vergelijkt met de extra vierge olijfolie is lijnzaadolie een betere keuze.
- wilde zalm. De wilde zalm en in het wild gevangen makreel, tonijn en haring zijn gevoed met algen. Zo krijg ook jij meer gezonde vetten binnen als je kiest voor deze vissen boven de gekweekte vette vis.
- ongezouten en onbewerkte noten. Elke dag een handje noten geeft je ook gelijk wat gezonde vetten. Denk vooral aan amandelen, walnoten, pecannoten en baru noten.
- olijven. Neem gerust een aantal olijven als het je aangeboden wordt. En laat de chips, gezouten noten of kaasstengels maar staan…
Nu je weet welke voeding je welkom mag heten betekent dit nog niet dat je ze in onbeperkte hoeveelheden kunt gaan nemen. Dat zou wel leuk zijn, maar een zekere matigheid is het allerbeste idee!
Hoeveel gram aan vet jij per dag nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren. Denk daarbij aan je huidige gewicht, je fysieke arbeid en je doelen. Wat wil je? Afvallen, vasthouden van je ideale gewicht, spieropbouw of herstellen na een ziekte? De vraag is dan hoeveel gram aan gezonde vetten jij nodig hebt.
Het Voedingscentrum geeft als leidraad dat je 20-40% van je energiebehoefte aan vetten mag gebruiken. Dat betekent bij een energiebehoefte van 2000 kcal 44 tot 89 gram aan vetten. Maar…
Dit geldt niet voor iedereen. Als je nu overgewicht hebt mag je 20-35% aan vetten binnen krijgen. Dit is dan bij een behoefte van 2000 kcal per dag ongeveer 70 gram aan vetten. Bereken hier je energiebehoefte, zodat jij weet wat je dagelijkse verbruik hoort te zijn.
Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat deze maar gerust achter hieronder bij de ‘berichten’. En je mag ook reageren als je iets nieuws hebt geleerd!
Wat bijzonder om te lezen dat je light producten beter maar niet kan kopen. Ik wist dat niet. Ik ga er zeker op letten in de supermarkt.
Top! Zo kun je nog nieuwe ontdekkingen doen, je eetstijl verbeteren kan ook pas als je eerst inzicht hebt gekregen.