Zit jij met wat extra kilo’s na je zwangerschap? Dan is afvallen na zwangerschap jouw persoonlijke uitdaging. In dit artikel krijg je alle tips om op een gezonde manier die kilo’s weer kwijt te raken. Dus maak je klaar voor de komende periode!
Uiteraard zijn er veel vrouwen die willen afvallen na een zwangerschap. Dit kan variëren van een paar kilo tot enkele tientallen kilo’s… In het laatste geval is het een langer project en heb je meer geduld nodig dan als het om een overzichtelijk aantal kilo’s gaat. Sommige vrouwen willen afvallen tijdens een zwangerschap. Ook daarover lees je meer in het onderstaande artikel.
Is afvallen tijdens je zwangerschap gezond?
Het is de vraag of je wel moet afvallen tijdens dat je zwanger bent. Het is een relevante vraag als je BMI voordat je zwanger wordt al te hoog is. En met te hoog wordt dan een BMI hoger dan 30 bedoeld. Hoewel 25 al te hoog is, kan het voor sommigen zo zijn dat ze aan het begin van de zwangerschap al snel hierboven uitkomen. Daarom is een grens van 30 beter te halen.
De vraag of het slim is om te gaan afvallen als je al zwanger bent zal ik hieronder behandelen. In ieder geval is het volgen van een dieet zeker af te raden. Je kunt je wel richten op een minimale groei in gewicht door gezond en evenwichtig te eten. Dan geef jij jezelf én je komende kindje de allerbeste start!
Eet jij genoeg om af te vallen?
60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. Jij ook?
In 3 stappen doorloop jij je eigen eetpatroon.
Zwanger en afvallen, gaat dat wel samen?
Het kan uiteraard zo zijn dat je zwanger bent én de wens hebt om niet teveel te groeien in gewicht. Je krijgt verderop wat tips die je daarbij helpen. Zoals hierboven is uitgelegd is het af te raden om je te richten op afvallen tijdens je zwangerschap. Dat belemmert de groei van het kindje in wording. Dus nee, afvallen tijdens de periode van zwanger zijn is niet goed!
Het is wel goed om gezond en evenwichtig te eten, want daardoor kom je niet teveel aan. Voor nu krijg je daarom wat tips om zo minimaal mogelijk te groeien in gewicht. Zolang je kindje groeit, is het altijd goed om gezond te eten. En daarnaast kun je ervoor kiezen om je inname goed bij te houden in een voedingsapp.
Wat heb je nodig aan voeding als je zwanger bent?
Als je zwanger bent heb je niet persé meer eten nodig dan normaal. Het is wel van belang dat je gezonde keuzes maakt die ook goed zijn voor jouw kindje. Een normaal gezond eetpatroon met wat extra toevoegingen! Zorg er altijd voor dat je geen honger krijgt, want dan eet je te weinig…
Een gezond eetpatroon tijdens je zwangerschap bestaat uit:
- Veel groenten – Je mag gerust 350 gram of meer aan groenten per dag eten. Het liefst verdeeld over de dag, dan is het makkelijk om zoveel binnen te krijgen. Let er vooral op dat je zoveel mogelijk kleuren en soorten binnen krijgt; elke dag weer!
- Maximaal twee stuks fruit – Dagelijks 2 stuks fruit is prima, maar combineer ze dan met een handje ongezouten en onbewerkte noten.
- Vooral volkoren producten – Dus zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren brood (let op niet alle brood wat er donker uitziet is volkoren; vraag het na!)
- Voldoende zuivel – Neem 4 keer per dag een glas karnemelk, een bakje volle yoghurt of kwark. Of als je van sojaproducten houdt: sojamelk.
- Zeker twee keer per week bonen – Weet je dat er veel voeding in bonen zit? Denk dan aan kapucijners, linzen, zwarte bonen, witte bonen, chilibonen e.d.
- Af en toe onbewerkte vlees of wilde vis – Beperk je enigszins in het nemen van vlees en vis. Je mag gerust vegetarische producten gebruiken, maar kies dan ook voor de producten die zo min mogelijk bewerkt zijn!
Beperk de volgende producten tijdens je zwangerschap:
- Zo min mogelijk bewerkt vlees of vleeswaren – Alle soorten worst, gekruide producten en vleeswaren kun je beter laten liggen.
- Weinig sap of frisdrank – Dat bevat veel suikers en is niet goed voor je kindje. Hij of zij moet dit allemaal verwerken…
- Geen paling, makreel en tonijn – Hier kunnen schadelijke stoffen inzitten. De andere soorten vis kun je wel gewoon gebruiken.
- Geen rauw vlees – Alles wat rauw is aan vlees, zoals carpaccio, filet american of salami. Uiteraard is een biefstuk of tartaar ook af te raden.
- Geen rauwmelkse kazen – Ook kaas gemaakt van rauwe melk moet je vermijden. Dit zijn de volgende soorten: brie, camambert, schimmelkazen, gorgonzola enz. Als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk, dan kun je het gerust eten. Dit geldt onder andere voor fetakaas.
Hoe pak je dat aan: afvallen tijdens je zwangerschap
Het is absoluut af te raden om je te richten op het afvallen tijdens de zwangerschap. Wat je wel kunt doen, dat is hierboven uitgelegd. En dat komt neer op gezond en evenwichtig eten. Zo voorkom je dat je onnodig veel kilo’s groeit. Bij een normale BMI zul je ongeveer 11 tot 16 kilo groeien tot aan de bevalling. Is je BMI laag dan kom je meer aan dan wanneer je BMI hoog is; zeker als je gezond blijft eten!
De gewichtstoename tijdens het zwanger zijn
Des te lager je BMI, des te meer zul je tijdens je zwangerschap groeien. Uiteindelijk komt het erop neer dat je tussen de 5 en 18 kilo meer zult wegen vlak voor je bevalling. Eén troost: de meeste kilo’s gaan er direct na de bevalling weer af. En dat zijn er al snel zo’n 12!
Het mag duidelijk zijn dat wanneer jij gezond, evenwichtig en voldoende eet je niet zoveel in gewicht zult aankomen dan wanneer je daar niet zo op let.
Zo wordt afvallen na zwangerschap makkelijk!
Best goed om na een zwangerschap wat af te vallen. Wel is een waarschuwing op zijn plaats. Er zijn twee dingen die je niet mag doen.
1. Ga niet te snel na je bevalling starten met afvallen – Je lijf heeft tijdens het zwanger zijn, de bevalling en de periode daarna veel te verduren gehad. Het is daarom goed om daarvan een periode te herstellen. Neem daar een half jaartje de tijd voor. Dan is al het overtollige vocht weg, zijn je hormonen weer redelijk op orde en heb je meer energie om af te vallen.
2. Ga niet bezig met een streng dieet – Ben je een half jaar na je bevalling niet tevreden met je gewicht? Geen probleem, dan kun je wel bezig met afvallen op de gezonde manier. Dat betekent dat je ervoor zorgt dat je, met welke methode dan ook, voldoende eet en geen honger hebt. Uiteraard is gezond eten dan het allerbeste voor jou herstel en energie!
Dus afvallen nadat je zwanger bent geweest kan beste makkelijk zijn. Zolang je gezond, evenwichtig en voldoende eet voor jouw leeftijd, lengte en gewicht lukt afvallen zeker. Weet je dat het voor je lijf gezond is om in een rustig tempo af te vallen? Zo’n 500 gram tot soms 1 kilo per week is netjes. Dit is wat je lichaam kan verwerken zonder dat je daarna gaat jojo-en…
Wil je meer weten over gezond en evenwichtig eten en zelf je eetschema maken? Dan lees je hier meer over een gezond eten en afvallen weekmenu.
Wat is een normaal gewichtsverlies na bevalling?
Direct na je bevalling verlies je al snel ongeveer 5 kilo aan gewicht. Dan zijn er meestal daarna nog een aantal kilo’s te gaan. Vergeet vooral niet dat je vocht vasthoudt met je zwangerschap en meer vet opslaat. Deze beide redenen geven nog een aantal kilo’s extra. Het overtollige vocht zal in de loop van een aantal weken verdwijnen.
Alleen kan het aanwezige extra vet er wat langer over doen om weg te gaan. Uiteraard gaan je hormonen in de eerste maanden nog alle kanten op, waardoor je gewicht erg kan schommelen. Al met al is dit niet een betrouwbare periode om af te vallen.
Wat doet het geven van borstvoeding met afvallen?
Het geven van borstvoeding kost je dagelijks zo’n 600 calorieën. Juist omdat je niet zoveel extra eet per dag kun je door het geven van borstvoeding langzaam wat afvallen. Verwacht hier niet heel veel van, maar het is zeker mogelijk!
Afvallen na je bevalling lukt prima!
Maak je vooral het eerste halfjaar niet te druk over je gewicht. Je hormonen zijn nog niet in evenwicht en dan is afvallen heel lastig. En daarnaast houdt je lijf nog lang vocht vast. Dit kan per persoon verschillen, maar minstens een paar maanden tot wel 9 maanden!
Hou daar dus rekening mee en probeer met die extra kilo’s te leven. Je kunt uiteraard altijd heel bewust gezond eten, dat kan zeker geen kwaad…
Zo lukt 10 kg afvallen na je bevalling altijd
Als jij na je bevalling 10 kilo wilt afvallen, dan is het goed om dit vooral gezond aan te pakken. Ga niet voor snel afvallen met een willekeurig dieet, maar kies bewust voor verbeteringen aan je leefstijl. Hierbij zal je gewichtsverlies altijd tot blijvend gewichtsbehoud leiden. Je zult dan zonder jojo-effect kunnen afvallen.
Verdiep je in deze manier om voor altijd je 10 kilo overgewicht kwijt te raken! Volg de stappen en je gaat zeker afvallen…
Zo is zelfs 20 kilo afvallen na je bevalling goed te doen
Is 10 kilo voor jou te weinig, maar wil je zelfs 20 kilo afvallen? Dan heb je een langere adem nodig en wat meer geduld, maar reken hier ongeveer 9 maanden voor. Dan kun je op een rustig tempo ook die kilo’s afvallen.
Deel dit traject liefst op in kleine stappen van 5 kilo, zodat je dit doel in 4 stappen kunt halen. Wil je meer weten hoe je dit aanpakt? Dan lees je hier de beste aanpak om 20 kilo af te vallen na je zwangerschap!
Als 30 kilo afvallen jouw uitdaging is
Er zijn ook vrouwen die meer zijn aangekomen of misschien voor de zwangerschap al teveel kilo’s hadden. Dan kan het zelfs zijn dat je wel 30 kilo wilt afvallen. Wil je dat? Lees dan snel verder hoe je 30 kilo afvallen aanpakt. Zelfs als je niet van het ontbijten bent is het mogelijk om gezond af te vallen zonder honger of jojo-effect.
5 redenen waarom afvallen na je zwangerschap niet lukt
Soms kan het zo zijn dat je probeert af te vallen en het maar niet wil lukken. De weegschaal lijkt ongenadig en toch doe je, voor je idee, heel goed je best. Waar kan dit aan liggen? Hieronder lees je 5 mogelijke redenen.
- Slecht slapen – Als moeder van een kleine baby zul je regelmatig gebroken nachten hebben. Dit helpt niet ten goede om af te vallen helaas. Je vindt hier meer tips om beter te kunnen slapen in deze periode van je leven.
- Teveel stress – Er zijn maar weinig moeders die geen stress hebben. Toch is de ene moeder er minder vatbaar voor dan de andere. Helaas is het zo dat afvallen en stress niet samengaan... Best goed dus om eraan te werken om de stress tot het minimum te beperken!
- Verkeerd eten – Als je met je dagelijks eetpatroon verkeerde keuzes maakt en te vet, te suikerrijk of teveel complexe koolhydraten eet, dan ga je niet afvallen. Een goede zorg voor jezelf op dit gebied is het minste wat je moet doen. Dan pas is afvallen het logische gevolg.
- Niet voldoende eten – Je kunt met een kleine baby best druk zijn. Als je er nog meer kinderen zijn, dan kan het zijn dat je niet zoveel tijd neemt om zelf voldoende te eten. Sommige mensen die graag willen afvallen leven al jaren zo! Toch is het zo dat te weinig eten, maar ook teveel eten je niet verder brengt richting afvallen. Je zult voldoende moeten eten om af te kunnen vallen.
- Afvallen heeft geen prioriteit – Je bent er niet heel gericht mee bezig om af te vallen. Wellicht heb je geen plan gemaakt en denk je dat afvallen vanzelf zal gaan. Toch is het zo dat het beter werkt om afvallen serieus te nemen en er een plan voor te maken. Neem daar de tijd voor, dan lukt afvallen na je zwengerschap veel beter!
De uitdaging van afvallen na keizersnede
Afvallen na een keizersnede is soms niet zo makkelijk. Het duurt allemaal langer voor je lichaam weer terug is in de juiste vorm.
Wat kun je dan het beste doen? In ieder geval de tijd nemen om te ontzwangeren. Vaak wordt gezegd dat dit wel tot zo’n 9 maanden kan duren. Het heeft vaak met je hormonen te maken, maar het kan ook zijn dat jouw lichaam heel lang vocht vasthoudt.
Ga je vooral het eerste halfjaar niet zo druk maken over je gewicht. Probeer zo gezond mogelijk te eten en maak daarna pas een plan om af te vallen…
Geef een reactie