Stress en afvallen lijken een moeilijke combinatie te zijn. Maar of dat klopt, dat lees je in dit artikel. Is het zinvol om met afvallen te starten als je een stressvol leven hebt?
In dit artikel krijg je wat uitleg over de symptomen van stress én de lichamelijke gevolgen. Daarnaast lees je wat tips, zodat je beter met stress om leert te gaan. Wil jij eraan werken om stress uit je leven te bannen, zodat je wél kunt afvallen? Lees dan vooral verder!
Stress is een vorm van spanning die in je lichaam kan optreden en gevolgen heeft voor lichaam en geest. In de meeste gevallen verlies je in een periode van teveel stress moeilijk gewicht, maar in sommige gevallen val je juist wel af. Waar ligt dit aan?
Ontdek of je genoeg eet!
60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. En jij?
Stress en afvallen
Je weet waarschijnlijk wel van het bestaan van cortisol, het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt extra aangemaakt door overmatige drukte op het werk, geldzorgen of andere problemen. Dit continue verhoogde niveau aan cortisol geeft een aantal vervelende bijwerkingen.
Eén van de bijwerkingen is dat je meer honger krijgt en trek hebt in zoetigheden. Door de toename aan het niveau aan cortisol stijgt je bloedsuikerspiegel en maakt je lichaam insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer te laten dalen… Tijdens het afvallen is het raadzaam om een stijging van je bloedsuiker zoveel mogelijk te voorkomen. Elke stijging geeft een stagnatie tijdens het afvallen. Dus het vermijden van stress is dan handig!
Stress gerelateerde klachten
Naast dat stress en afvallen een slechte combinatie zijn kun je ook allerlei lichamelijke klachten krijgen van stress. Hieronder lees je 6 klachten.
1. Continue moe
Heel uitputtend als jij je nooit echt uitgerust voelt. Zelfs na een goede nachtrust heb je vaak het gevoel dat je nog uren zou kunnen slapen… De hoge cortisol- en adrenaline levels putten je energiereservoirs helemaal uit. Je hebt overal veel meer energie voor nodig.
2. Slaapproblemen
Je brein is tijdens zo’n stress periode extra alert en komt daardoor zelfs in de nacht niet tot rust. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor je slaap én voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.
3. Hoofdpijn
Spanningshoofpijn is één van de meeste gevolgen van stress. Vaak is het een drukkend en klemmend gevoel achter je ogen. De oorzaak van dit soort hoofdpijn is niet duidelijk, maar het gaat vaak samen met geestelijke en lichamelijke stress.
4. Stijve spieren
Ook dit kan het gevolg zijn van stress en gebeurd vaak als je meer traint dan je lichaam aan kan. Bij extreme drukte zul je eerder last krijgen van je spieren. Vooral de rug en de schouders zijn het eerste gevoelig voor stijfheid door overtraining.
5. Hoge bloeddruk
Dit is een symptoom wat niet direct opvalt, maar wat flinke gevolgen kan hebben. Dit is namelijk een voorloper van mogelijke hart- en vaatziekten.
6. Eetproblemen
Sommige mensen verliezen hun eetlust door de stress en anderen kunnen juist meer trek in eten ervaren en daardoor last krijgen van eetbuien. In beide gevallen is dat behoorlijk ongezond.
Aankomen door stress
Stress heeft grote gevolgen voor je hormonen huishouding, omdat de aanmaak van meer cortisol ook zorgt voor het opslaan van buikvet. In stress situaties gaat je lichaam namelijk spierweefsel omzetten tot glucose, zodat je voldoende energie hebt om gevaar het hoofd te bieden. Wanneer jij je buikje maar niet kwijt raakt, kan het dus zeker met stress te maken hebben!
Ook de aanmaak van insuline wordt gestimuleerd door cortisol. Wanneer je veel van dit hormoon in je lichaam hebt krijg je steeds meer trek met alle vervelende gevolgen, zoals een toenemende buikomvang. Dus als je regelmatig onder hoogspanning staat en jezelf niet kunt remmen als je een zak snoep, een rol koek of een zak chips hebt geopend, dan weet je hoe het zit…
Doordat je vaak slecht slaapt maakt je lichaam meer ghreline en minder leptine aan, waardoor je meer trek hebt in zoetigheid en je bent minder in staat om te herkennen dat je vol zit.
Stress en snel afvallen
De meeste mensen kunnen moeilijk afvallen tijdens een periode van stress, maar sommigen vallen juist extra af. Dit komt door een snellere stofwisseling. Je lichaam moet harder werken, waardoor je meer voeding nodig hebt en als je dit niet herkent zul je afvallen. Je spieren kunnen het gevoel geven dat ‘je maag in de knoop zit’, waardoor je nauwelijks kunt eten en daardoor gaat afvallen.
Sommige mensen worden erg onrustig door stress en zullen lichamelijk meer in beweging zijn en dus meer verbranden dan bij een periode zonder stress.
Tips tegen stress
- Eet gezond – Geef je lichaam juist nu de goede en vooral onbewerkte bouwstoffen uit eerlijke en pure voeding.
- Eet gezonde vetten – Vooral noten en ook vette vis is goed voor je lichaam tijdens grotere stress.
- Beweeg met mate – Voorkom verzuring van je spieren en doe het wat rustiger aan. Zo kan je lichaam het beste tot herstel komen.
- Maak tijd voor slaap – Werk aan een slaapritueel, zodat je makkelijk in kunt slapen. Drink bijvoorbeeld een uur voor het slapen een bakje thee, lees iets ontspannends en zorg dat je hoofd leeg is als je in bed stapt.
- Maak tijd voor ontspanning – Juist nu is het belangrijk om op bepaalde momenten van de dag iets voor jezelf te doen. Kies dan iets waarvan jij tot ontspanning kunt komen. Zo dwing jij jezelf om tot rust te komen. Af en toe een kwartier tot een half uurtje kan wonderen doen.
Geef een reactie