Wanneer afvallen stagneert en je hebt nog een aantal kilo’s te gaan. Daar gaat dit blog over. Je kunt je machteloos voelen als de wijzer van de weegschaal maar niet wil zakken, maar wat moet je doen?
Zelf heb ik het ook meegemaakt. Wekenlang gebeurde er weinig met de cijfers van de weegschaal. En ik deed heel erg mijn best, want mijn eten was vooral gezond én ik had een actief leven. De wens om af te vallen kan dan zelfs een obsessie worden. In dit artikel krijg je 7 tips die je verder helpen. Soms door het toepassen van één van de tips kun je het stagneren tijdens afvallen doorbreken!
Waarom afvallen stagneert
De stagnatie met afvallen is nooit zonder reden. Er is altijd wel één reden op te noemen. Maar heel vaak zijn er meerdere punten die ervoor zorgen dat je gewicht stagneert bij afvallen.
Wat is er aan de hand met afvallen? Natuurlijk eet je om af te vallen een periode minder dan normaal. Die calorievermindering zorgt voor het verlagen van je gewicht. En of je bewust bezig bent met het bijhouden van je dagelijkse calorie inname of niet, dat maakt niet heel veel uit.
Eet jij genoeg om af te vallen?
60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. Jij ook?
In 3 stappen doorloop jij je eigen eetpatroon.
Wat er in je lichaam gebeurt
Je kunt je misschien wel voorstellen dat je door een periode minder te eten veel van je lichaam vraagt. Ineens krijgt je lijf minder voeding. Hopelijk doe jij dit op een gezonde manier en gun jij je lichaam voldoende en gezonde voeding. Is dat niet zo én ben je bezig met een streng dieet, dan zul je honger en futloosheid krijgen.
De processen van calorieverbranding staan voor een tijdje onder druk. Je lijf komt dan soms in opstand doordat je stofwisseling verlaagt en je niet verder kunt afvallen. Wat je ook doet, niets lijkt het afvallen weer in gang te zetten…
Als afvallen stagneert – 7 tips
Mijn tips uit eigen ervaring én ervaring met mijn klanten deel ik met jou. Dit helpt jou, zodat jij weer verder kunt met afvallen. Hier lees je mijn ervaring.
1. Calorieverbruik in kaart
Je kunt je huidige calorieverbruik heel goed bijhouden in een app. Bijvoorbeeld de app van het voedingscentrum: Eetmeter.
Toch is het dan wel belangrijk dat je eerst weet wat je dagelijks nodig hebt. Dit is ook afhankelijk van je leeftijd én activiteiten. Je kunt hier meer lezen over het afvalschema én hoe die calorie inname kunt berekenen. Als je dit niet doet, is het lastiger om te achterhalen wat je het beste kunt doen om bij te sturen…
2. Eén eetdag per week
Als er een stagnatie is tijdens het afvallen kan dit ook liggen aan het feit dat je al maandenlang dezelfde inname aan calorieën eet. Zeker als dit te laag is ingeschat…
De stofwisseling komt dan op een te laag pitje en soms is het zo dat je darmen minder actief worden. Tijd om een plan te maken om de stofwisseling omhoog te brengen. Je zult merken dat het afvallen dan weer verder gaat!
Advies over eetdag
Mijn advies is dan ook om op één weekenddag bewust meer te eten. Stel je verbranding is 2100 en je hebt je calorie inname gezet op 1700 per dag, dan ga je die dag veel meer eten. Denk aan 2200 tot 2400!
Dit zal je lijf echt goed gaan doen. Alle tekorten worden aangevuld, je lichaam krijgt meer te verwerken én de verbranding komt in een versnelling. Dus zodra afvallen stagneert ga je hiermee van start. Ook is het zo dat je op deze manier het afvallen beter vol kunt houden…
3. Verminder suikerinname
Suiker zit letterlijk overal in verwerkt. Het is een zoethoudertje en ook enorm verslavend. Zo verslavend dat je er afkickverschijnselen van kunt krijgen als je gaat stoppen… Denk dan aan hoofdpijn, honger en heel veel dorst. Wat je dan het beste kunt doen is veel water drinken!
Ben je verslaafd aan suiker en heb je regelmatig een eetbui, lees dan hier verder. Pas als je de inname van suikers gaat beperken door niet meer te snoepen, geen brood met zoetbeleg te nemen en geen frisdranken te nemen lukt afvallen beter.
4. Meer groenten eten
Door bewust meer groenten te gaan eten kun je weer gaan afvallen. Dit komt door de vezels die er in de groenten zitten. Je kunt op deze manier makkelijk de calorieën beperken. Eet dus groenten niet alleen tijdens het warm eten, maar juist ook tussendoor of tijdens je ontbijt of lunch. Je zult merken dat je snel vol zit.
5. Meer variatie tijdens ontbijt en lunch
De meeste mensen hebben bepaalde gewoontes met het eten. Ook van het ontbijt en de lunch. Het kan zijn dat je te eenzijdig eet. Neem er dan eens de tijd voor om je ontbijt of je lunch te variëren. Dat kan er voor zorgen dat het afvallen weer moeiteloos verder gaat.
6. Stress verminderen
De meeste mensen ervaren veel stress. Geldzorgen, sociale problemen, psychische moeilijkheden en trauma’s kunnen je voortdurend stress geven. Je leest hier meer over stress en afvallen.
Hoe je er ook tegen aan kijkt, stress geeft een voortdurende staat van paraatheid. Wij zijn er als mensen niet voor gemaakt om die stress constant te ervaren. Dit is een grote hindernis en kan het afvallen ernstig stagneren. Het wordt dan tijd om rust te nemen en de stress het hoofd te bieden!
7. Goed slapen
De tijd van slapen helpt je om weer met nieuwe energie op te staan. En ook om eventuele stress los te laten. Goed slapen is niet zo vanzelfsprekend. Veel mensen hebben serieuze slaapproblemen.
Tips om goed te slapen
De onderstaande tips heb ik zelf recentelijk toegepast en helpen mij om veel beter te slapen! Mijn kennis deel ik graag met jou om je verder te helpen…
- Vast slaapritme – Een vaste tijd van slapen is heel belangrijk. Het is niet handig voor jouw biologische klok als je de ene dag om 21,30 uur en de andere dag om 23.45 uur in bed stapt. Dit verslechterd je kwaliteit van slapen.
- Vast aantal beduren – De meeste mensen hebben met 8 uren slaaptijd genoeg. Zet je wekker op 8 uren later en sta dan op. Het klinkt streng, maar dit zal je kwaliteit van slapen ten goede komen…
- Niet wakker liggen – Lig je lang te woelen in je bed zonder te slapen? Blijf hooguit 20 minuten in bed als je niet in slaap kunt vallen. Sta even op, doe iets kleins en wacht tot je moe bent om weer te slapen. Wakker liggen in je bed bevorderd het piekeren en dat helpt niet om in slaap te vallen.
- Geen cafeïne meer – Neem zeker in de avond geen koffie meer. Zelfs in cafeïne vrije koffie zit nog een klein beetje cafeïne en dat verhinderd een goede nachtrust. Je kunt dan niet goed in een diepe slaap komen en doorslapen is lastig. Ook thee bevat grotendeels theïne en heeft hetzelfde effect.
- Geen theïne meer – In de avond mag je wel thee drinken zonder theïne. Dat zijn de volgende soorten thee: rooibos (zonder smaakje), kaneelthee, muntthee, kamillethee of gemberthee. Ook zijn er winkels waar ook andere soorten thee op natuurlijke basis te koop zijn.
Een stagnatie met afvallen doorbreek je zo
Als je heel ijverig bezig bent en het lukt nog steeds niet om af te vallen, dan zijn er nog meer tips. Je leest hier meer over het onderwerp ‘afvallen lukt niet ondanks dieet’.
Tenslotte kun je het beste die verandering gaan testen die het beste bij jou klikt. Voer dus niet zomaar allerlei acties uit, maar hou het bij één of hooguit twee die je gaat testen. Dan weet je beter wat die verandering bij jou gaat doen.
Een onderzoekende houding naar de reactie van jouw lichaam helpt je altijd verder. Oordeel niet en veroordeel al helemaal niet! Wees lief en mild voor jezelf, want dat verminderd stress.
Wil je meer weten over gezond afvallen, klik dan op de onderstaande link.
Geef een reactie