Houdt de vraag ‘hoeveel mag ik wegen‘ je vaak bezig? Dan krijg je hier alle informatie die je nodig hebt. Straks weet je wat je mag wegen en waarom je weegschaal nog niet alles ‘zegt’…
Natuurlijk is het zo dat je zelf bepaalt hoeveel je mag wegen. Toch houdt ieder mens ervan om naar bepaalde richtlijnen te leven. Hieronder lees je welke rol de weegschaal mag spelen in je leven. Daarnaast kijken we naar je middenomtrek, je buikomtrek en je vetpercentage. En je krijgt door de tabel inzicht in jouw gewicht…
Hoeveel mag ik wegen
Sinds minstens 50 jaar is dit een actuele vraag. Voor die tijd was het niet vaak dat mensen te zwaar waren. Deels kwam dit doordat ze een actief beroepsleven hadden en deels doordat er nauwelijks aanbod was aan ongezond eten.
Dat geeft te denken. Er is dus de afgelopen 50 jaar zoveel in ons welvarende leven gebeurd dat dit tot problemen met het gewicht kan leiden. En wat we ook proberen, ieder jaar wordt het gemiddelde gewicht van de Nederlanders weer iets hoger…
Toch is er altijd nog een kleine groep mensen die zich afvragen ‘hoeveel moet je wegen?’ Dat zijn de mensen die moeite moeten doen om op gewicht te blijven. Ook dat is lastig en kan de nodige moeite geven!
Is je gewicht goed of slecht?
Ontdek het nu door deze test te doen.
Een gezonde B.M.I.
Gelukkig is er niet alleen het gewicht de maatstaf, maar ook je vetpercentage. Daarnaast is je B.M.I. de graadmeter voor je algehele gezondheid. Je kunt hier meer over lezen en een berekening maken. Maak daarna je plan en bepaal hoe je dat ideale gewicht zonder stress of honger kunt bereiken.
Problemen met B.M.I.
Is jouw B.M.I. waarde wat te hoog? Dat kan goed, want in sommige gevallen is de uitslag net wat hoog. Dit komt doordat de meting het meest betrouwbaar is voor mensen met een gemiddelde lengte en gewicht. Bij de onderstaande groepen geeft een meting soms problemen:
- ouderen. Omdat ze krimpen kan dit een probleem zijn.
- kinderen. Omdat ze soms een groeispurt meemaken, dan kan het zomaar veranderen.
- erg korte mensen. De B.M.I. berekening klopt alleen bij mensen met een gemiddelde lengte.
- erg lange mensen. Deze zijn vaker onder hun ideale gewicht, terwijl ze zich daar goed bij voelen…
- sporters. Mensen die vaak sporten hebben meer spiermassa. dan is de berekening met B.M.I. niet betrouwbaar.
- zwangeren. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven raad ik af om de B.M.I te berekenen. Dit is van later zorg.
Hoeveel mag ik wegen tabel
Als je hoort bij de ‘grote middenmoot’ dan is je gewicht iets hoger dan normaal. Sinds 2019 is ruim de helft van de Nederlanders te zwaar. Dit kan grote gevolgen hebben voor je welzijn en gezondheid. Een toelaatbaar gewicht waarbij jij nog weinig kans hebt op het ontwikkelen van een progressieve ziekte is aangeduid met B.M.I…
Val je daar iets boven, dan heb je overgewicht. De term obesitas is vanaf een B.M.I. van 30-35 en met een B.M.I. boven de 40 spreken we van morbide obesitas.
Zo heb je verschillende manieren om te meten hoeveel je mag wegen. Niet alleen je B.M.I., maar ook de weegschaal, je omvang rondom je middel én het meten van je vetpercentage zijn manieren om dit te meten. Lees eens verder waarom het verlagen van je vetpercentage een beter doel is!
Wat mag ik wegen?

Het meest voor de hand liggend om te kijken of je gewicht oké is, is de weegschaal. Maar is dit wel betrouwbaar? Moet het getal op de weegschaal alles bepalend zijn? Waarom is het nog steeds zo dat dit wél zo is?
Uiteraard heb je dan wel een betrouwbare weegschaal nodig. Er is nogal een verschillend aanbod op de markt. Ik raad je aan om te zoeken naar de best beoordeelde weegschaal. Je kunt kijken naar een makkelijke die alleen je gewicht aangeeft. Of één die wat meer laat zien. Aan jou de keuze.
Laat het getal op de weegschaal niet alles bepalend zijn. Dit is wat ik je mee wil geven. Uit eigen ervaring én de ervaring met mijn klanten…
Je kunt als vrouw van middelbare leeftijd namelijk vocht vast houden, last hebben van stress óf van je hormonen. En dat kan zich laten zien op de weegschaal. Zolang je doorgaat met jouw gezonde eetpatroon, bewegen en niet opgeeft… Dan komt het goed. De tabel laat als blauwe lijn een normaal gewicht zien. Zolang je daar dichtbij blijft met je gewicht is er weinig aan de hand. Ga je over de groene of roze lijn, dan heb je iets te doen.
Je middelomtrek
Hoe dit zit? De andere (aanvullende) maat om overgewicht te bepalen is de middelomtrek. Juist dit is van belang, omdat er rond de buik vaak veel vet wordt opgeslagen. De hoeveelheid buikvet is bepalend voor het risico van ziekte als gevolg van overgewicht. Verlang je vooral naar minder buikvet, dan zijn er ook tips om je voeding aan te passen…
Je meet dan met een meetlint de taille. Doe dit op het smalste deel van het middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Vrouwen mogen tot 80 cm hebben, vanwege de taille en smallere bouw. En mannen tot 94 cm voordat de gevarenzone in beeld komt. Het advies om af te vallen is voor vrouwen vanaf 88 cm en voor mannen vanaf 102 cm.
Je buikomtrek
De omtrek van je buik bepaalt ook of je een ideaal gewicht hebt. Er zijn een aantal redenen waardoor een te grote omtrek van de buik gevaarlijk voor je kan zijn. Het heeft te maken met je dagelijkse eetpatroon én je leefgewoontes. Vaak liggen ongezonde leefstijl, veel stress of sociale problemen aan de basis ven een te grote buikomtrek.
Je vetpercentage
Dit kan een mooie graadmeter zijn voor je gezondheid. Het zegt meer over het risico op welvaartsziektes dan het getal op de weegschaal. Waarom dit zo is?
Het vertelt meer over de inhoud. Hoe is de samenstelling van je lichaam. We mogen allemaal een bepaald percentage aan vetmassa hebben, vrouwen meer dan mannen. En naarmate je ouder wordt neemt het vetpercentage licht toe. Vrouwen van 40 jaar en ouder mogen voor 30% uit vet bestaan en mannen van die leeftijd voor 20%.
Is jouw vetpercentage hoger? Hoe verlaag je dan je vetpercentage? Hier lees je wat tips, zodat je direct weet welke voeding je vooral wél kunt eten… Op de langere termijn ga je zeker goede resultaten behalen!
Hoeveel mag ik wegen voor mijn lengte en leeftijd?
Natuurlijk is het goed om een leidraad te hebben en zo te bepalen of het gewicht wat je nu hebt bij je leeftijd past. Laat het alleen niet zo zijn dat je er een groot probleem van maakt als je net iets buiten de norm valt!
Hoeveel mag ik wegen vrouw
Hieronder lees je een algehele leidraad van je gewicht als vrouw. Vrouwen hebben wat minder spiermassa dan mannen en wegen daarom net iets minder. De onderstaande tabel geeft het aantal centimeters weer met daarnaast een oplopend gewicht. Naarmate je iets ouder bent mag je wat tegen de bovengrens aanzitten met je gewicht.
Je lengte met het gewicht
155 cm – 45 tot 65
160 cm – 50 tot 71
165 cm – 52 tot 77
170 cm – 56 tot 81
175 cm – 60 tot 83
180 cm – 63 tot 90
Dit geeft een erg globale inschatting en is daardoor niet specifiek genoeg. Wat specifieker is de volgende berekening. Neem je lengte – 100 als richtlijn voor je gewicht als bovengrens. De ondergrens ligt hier 10 tot 20% onder.
Een voorbeeld ter berekening. Die is van een vrouw van 175 cm. Neem je 175 – 100 dan hou je 75 kilo als bovengrens aan en ongeveer 18% van 75 is 13,5 kilo eraf als benedengrens. Zo mag deze vrouw dan tussen 61,5 en 75 kilo wegen. Toch zijn er soms uitzonderingen op die regel…
Je lengte met een ander gewicht
Is jouw lengte in verhouding tot je gewicht net iets anders? Geen probleem, want een kleine afwijking is altijd mogelijk. Dit kan met de volgende punten te maken hebben:
- je bent sportief. Doordat je veel sport heb je meer spiermassa. De verhouding tussen je gewicht en je spiermassa is dan volgens de normale normen niet meer binnen de kaders. Dit kan zo zijn, maar is op dat moment niet leidend. Laat je vetpercentage meten en als dit binnen de gezonde normen valt, dan is het goed!
- je bent overactief. Door je overactiviteit zul je meer verbranden dan de gemiddelde mens. In sommige gevallen geeft dit een snelle verbranding, waardoor het lastig kan zijn om je gewicht op peil te houden. Sommigen leiden daardoor aan een klein ondergewicht. Ook dit mag geen probleem zijn zolang jij je gezond voelt.
- je bent van nature breed. Het is volkomen normaal als je iets meer weegt als je breed bent. Laat je vetpercentage dan alsnog leidend zijn…
Werken naar je ideale gewicht
Als je niet tevreden bent met je huidige gewicht, neem dan de juiste stappen tot verandering. Een afname van gewicht geeft vaak een toename aan energie. Je huidige eetpatroon heeft een aantal aanpassingen nodig, dat is alles.
Jij weet vast wel wat het geheim van slanke mensen is. Als het niet zo is, dan lees je het hier. Een groot onderdeel van succes met afvallen bestaat uit aanpassingen in je eet- en drinkpatroon. Dat blijft aan de basis staan van een betere gezondheid en het makkelijker bereiken van dat mooie gewicht.
Laat daarbij de termijn niet al te zeer meespelen. Neem voor gezond afvallen de tijd, want zolang je goed bezig bent ga jij je doel halen.
Heb je wat geleerd door dit blog te lezen? Laat het maar weten en laat een reactie achter in de berichten…
Is je gewicht goed of slecht?
Ontdek het nu door deze test te doen.
Geef een antwoord