Met een blik vol ongeloof staar je naar de weegschaal. Ben jij veel aangekomen in korte tijd? Dan kan dat zorgen geven en je bezig houden. Wat kun je eraan doen?
De mogelijke oorzaak van gewichtstoename onderzoeken we, zodat jij er wat tegen kunt doen. Na het lezen van dit artikel is alles je meer duidelijk. Weet je al dat zelfs te weinig eten je kan verdikken? Dik worden is niet heel moeilijk, behalve als je een eet- of lichamelijk probleem hebt.
Je bent snel aangekomen in korte tijd
Wat is precies snel aankomen in korte tijd? Het is maar wat je met het begrip ‘snel’ bedoeld. Als je per week ergens tussen 0,5 kilo en meer aankomt en dit blijft zo doorgaan… Dan ben je veel aangekomen in korte tijd. Stagneert het binnen een maand, dan is het geen direct probleem.
Aankomen zonder reden is niet mogelijk, want er is altijd een oorzaak. De vraag is alleen waardoor dit komt. Daarover lees je meer hieronder over de ‘mogelijke oorzaken van gewichtstoename’. Is jouw groei enorm, hou je vocht vast of maak jij je zorgen? Ga dan vooral naar je huisarts!
Eet jij genoeg om af te vallen?
60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. Jij ook?
In 3 stappen doorloop jij je eigen eetpatroon.
Mogelijke oorzaken van gewichtstoename
Jij bent veel aangekomen in korte tijd en maakt je daar zorgen over. Dat is begrijpelijk, want als je jarenlang een stabiel gewicht hebt gehad, kan het voor problemen zorgen. Niet alleen met je kleding, maar ook met je gezondheid.
De redenen die hier genoemd worden kun je stuk voor stuk nalopen. Misschien is veel aangekomen in korte tijd dan wel te verklaren…
Je bent zwaarder na sporten
Ben je meer of intensiever gaan sporten? Dan is aankomen van sporten een begrijpelijke reden van je gewichtstoename. En daar mag je blij om zijn, want aankomen van sporten is goed uit te leggen.
Je mag jezelf gelukkig prijzen, want je bent je vetmassa aan het omzetten in spiermassa. En omdat spieren meer wegen dan vet kom je aan in gewicht. Maar niet getreurd, want door extra spiermassa zul je meer verbranden. Dus kun je later meer eten dan voorheen zonder aan te komen!
Zwaarder tijdens menstruatie
Je kunt ook aankomen tijdens of net voor je menstruatie. Gelukkig raak je dat gewicht weer met een paar dagen kwijt. Dus deze reden mag niet tot zorgen leiden. Hier lees je meer over zwaarder tijdens menstruatie. De toename in gewicht kan ergens tussen 0,5 tot wel 2 kilo zijn…
Ben je zwaarder als je ongesteld bent? Ja, dat kan dus zeker zo zijn… In alle gevallen zakt je gewicht weer naar voor jou normale waarden zodra je een paar dagen ongesteld bent. Dus dit is geen reden om je zorgen over te maken!
Aankomen door pil
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat je kunt aankomen door de pil. Wellicht zullen er andere redenen zijn waardoor jij aankomt terwijl je de pil gebruikt.
Het is iets meer logisch dat je aankomt in gewicht na het stoppen van de pil. Dit is eerder te verklaren, omdat je hormoonhuishouding een grote verandering doormaakt. Aankomen na stoppen van de pil is dan het gevolg. Je kunt meer trek in zoetigheden krijgen. Wil je daar niet aan toegeven, kies dan voor de volgende gezonde alternatieven:
- Zoete soep – Een zoete soep gemaakt van veel groenten zal je goed vullen en weinig calorieën bevatten. Denk aan een pompoen- of wortelsoep. Maar ook een bietensoep kan lekker zijn.
- Fruit met noten – Fruit samen met noten zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet heel ver omhoog gaat. Niet gek om te weten dat je daardoor minder snel weer trek zult krijgen. Eet dus samen met een stuk fruit altijd een handje ongezouten noten!
- Havermout met banaan – Neem eens havermout met banaan als ontbijt of lunch. Je kunt er eventueel wat speculaaskruiden of kaneel doordoen voor de smaak. Of een paar blokjes extra pure chocolade; dat vind ik onweerstaanbaar lekker… Je moet alleen wel van bittere chocolade houden.
- Groene smoothie – Een groene smoothie is een drinkbare manier van ‘eten’. Je mixt dan fruit en groene groenten met elkaar. Het vult je voor een lange tijd en is goed vullend en heel gezond.
Ben je aangekomen door stress?
Ben je veel aangekomen in korte tijd, dan is het goed om naar je stress te kijken. Weet je al dat stress er de oorzaak van kan zijn dat je meer trek in zoetigheden hebt? Dit komt door een toename van het hormoon cortisol. Meer over gewichtstoename door stress en waarom afvallen en stress moeilijk samengaan lees je hier. Je vindt daar ook waardevolle tips tegen stress…
Als jij bent aangekomen in de overgang
Je kunt ook aankomen tijdens de overgang. Dit komt door veranderingen in je hormoonhuishouding, een tragere verbranding en verkeerde eetgewoontes. Wil je afvallen in de overgang, dan krijg je hier alle nodige tips!
Jouw opgezette buik zorgt voor gewichtstoename? Dat kan dus door de overgang zijn, maar je kunt ook teveel vocht vasthouden om diverse redenen. Laat je nakijken door je huisarts en eventueel controleren op diabetes.
Je bent zwaarder na een dieet
Nadat je bent afgevallen door een dieet te volgen, gaat je gewicht makkelijk omhoog. Dit is vooral bij crash dieet heel goed te verklaren. Je zult, door de weken- of soms maandenlange restricties op je eetpatroon, tekort aan sommige vitamines en mineralen krijgen. Dat geeft veel trek en daarom ga je na een streng dieet makkelijk meer eten. En kom je weer aan…
Kun je verdikken van veel eten?
Je kunt zeker dikker worden door teveel te eten. Weet je al dat jouw uiteindelijke calorieverbranding alles bepaald? Het is net als de benzine in jouw auto. Waarschijnlijk weet je wel hoeveel het benzineverbruik van je auto is. Maar weet je al je eigen verbruik met het eten?
Hier lees je hoeveel calorieën je per dag verbrand. Eet je elke dag teveel, te vet of ben je niet actief? Dan is het makkelijk om heel dik te worden. Het is dan een kwestie van tijd en je krijgt last van de extra kilo’s…
Wanneer ben je dik?
Of je echt te dik bent ontdek je hier. Je BMI is dan bepalend voor de uitslag. Is je BMI goed, dan is deze tussen de 20 en 25.
Het is goed om er altijd naar te streven om de score goed te houden. Je loopt dan minder risico op een progressieve ziekte zoals: diabetes type 2, hart- en vaatziekten of kanker. Je zult ook, zolang je veel in beweging bent, minder snel last van je botten krijgen en vrolijker blijven. Altijd goed om daar bewust mee om te gaan!
Een opgezette buik en gewichtstoename verhelpen
Als jij veel bent aangekomen in korte tijd, dan wil je uiteraard weten wat je hieraan kunt doen. Dus hoe ga je weer afvallen? Je krijgt hieronder een 4 stappenplan, zodat je direct kunt starten. Op deze manier ga je met je leefstijl aan de slag en zul je niet meer jojo-en.
1. Start met het berekenen van je verbranding
Veel van mijn klanten eten, voordat ze starten, met afvallen al te weinig. En dan lukt afvallen niet! Het is heel goed te begrijpen dat je, omdat je wil afvallen, weinig eet. Toch kan het ook te weinig zijn, zonder dat je er last van hebt… Het is dus allereerst goed om jouw persoonlijke behoefte aan calorieën nauwkeurig te meten!
Je lichaam heeft een bepaalde calorieverbranding en daarover lees je hier meer. De berekening luistert wel nauwkeurig, dus volg de richtlijnen.
2. Ga daarna bezig met een eetapp
Een eetapp helpt je om in beeld te krijgen hoe je eet. Je kunt de app Eetmeter, Lifesum, Fatsecret of MyFitnessPal op je mobiel zetten. De ene app werkt net iets anders dan de andere. Het zijn allemaal gratis app’s die je inzicht geven in je calorieverbruik per dag.
Zelf heb ik ervaring met Vytal. Dit is een eetapp die je 2 weken gratis kunt uitproberen. Daarna kun je dit alleen gebruiken als je een coach erbij neemt. De kans van slagen met afvallen op lange termijn is daardoor veel groter! Je kunt mij ook als coach een verzoek sturen!
3. Verbeter je leefstijl met deze stappen
Als je veel bent aangekomen in korte tijd kan dit ook aan je huidige leefstijl liggen. Je leefstijl omvat veel meer dan alleen je eetpatroon. Het is wel zo dat ongeveer 70% van je resultaat met afvallen door je voeding wordt bepaald… Ga je tegelijk met je voeding ook nog meer bewegen en veel water drinken, dan verhoogd dit je wekelijkse resultaat met afvallen aanzienlijk!
4. Hou dit vol!
Heb je alle voorgaande stappen in werking gezet? Mooi, dan is het goed om dit vol te houden tot je het resultaat hebt bereikt wat je wil bereiken. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Uit eigen ervaring weet ik dat er diverse valkuilen op deze route kunnen zijn. Gezond afvallen is een kwestie van een lange adem, de juiste strategie en gezonde gewoontes.
Gezonde gewoontes zijn bedoeld om slechte gewoontes te vervangen en geven een verbetering van je gezondheid. Wordt je mijn klant, dan krijg je een beproefde methode om de gewicht voor altijd vast te houden. Dus zonder honger, stress of jojo-effect!
Te weinig eten symptomen
Teveel eten is niet goed voor je, maar te weinig eten geeft onherroepelijk lichamelijke reacties. Er kunnen diverse redenen voor zijn dat je te weinig eet. Je kunt een lichamelijk of emotioneel probleem hebben. Ga dan naar je huisarts of een andere behandelaar. En het liefst voordat je BMI onder de 18 is.
Je kunt de volgende gevolgen hebben als je te weinig eet:
- Duizelig – Door het gebrek aan voldoende voeding wordt je soms duizelig. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Het is niet ondenkbaar dat je hier zelfs een bonkende hoofdpijn aan overhoud. Zeker als je naast te weinig eten ook weinig water drinkt…
- Humeurig – Je kunt ook last hebben van stemmingswisselingen. Trek is altijd een signaal van je lichaam dat je voeding nodig hebt. Vertrouw daar op en neem op tijd een gezonde maaltijd of een energierijk tussendoortje!
- Slechte concentratie – Voldoende eten én op tijd eten zorgt voor een goede concentratie. Je geheugen werkt beter als je op regelmatige tijden eet.
- Altijd koud – Je voeding geeft je niet alleen voldoende vitamines en mineralen. Door de vertering van je eten zul je het warmer krijgen. Niet of onregelmatig eten zal minder behaaglijk zijn voor je lichaamstemperatuur.
- Geen trek – Je lichaam past zich altijd aan. Ook aan een situatie van tekort. Dit werkt hetzelfde als het volgen van een crashdieet. In het begin zul je nog trek ervaren, maar in de loop van de tijd niet meer. Je verbranding gaat omlaag en dat duurt zolang je te weinig blijft eten!
- Veel trek – Heb je vaak meegedaan met een streng dieet? Dan is het te verklaren dat je veel trek hebt. Het hormoon ghreline is daarvoor verantwoordelijk. Je kunt dan zoveel trek hebben, ook vlak na een maaltijd, dat je het bijna niet kunt negeren.
- Weinig energie – Dit is goed te verklaren. Energie krijg je uit je voeding en vooral uit de gezonde voeding. Teveel suikers en vetten zal je eerder moe maken. Je zult merken dat je weinig energie hebt ook als je gaat sporten. Zelfs een geringe lichamelijke activiteit zal je moe maken.
- Geen menstruatie – Vrouwen hebben soms ook last van een onregelmatige menstruatie óf het uitblijven van de maandelijkse cyclus. Uiteraard reageren je hormonen ook op een tekort aan voeding. Als dit bij jou zo is, ga dan je eetpatroon na.
- Haaruitval – Uit je eten haal je energie, maar door te weinig te eten kun je zelfs haaruitval krijgen. Dit is het gevolg van een gebrek aan de juiste mineralen, vitamines en spore elementen. Je kunt dan zelfs broze nagels en een minder mooie huid krijgen.
Als je wat dikker bent dan normaal is het goed om de oorzaak te achterhalen. En een meer voor de hand liggende reden kan ook zijn dat je teveel eet. Wil je daar begeleiding bij, dan mag je altijd een e-mail sturen naar info@gezondlevensplan.nl. Ben je benieuwd of je gewicht goed is, klik dan op de onderstaande link…
Geef een reactie