Een gezonde leefstijl helpt je naar een betere gezondheid, maar is veelomvattend! Met dit artikel krijg je een beter idee van het nut van een leefstijl in combinatie met een gezond gewicht. Welke leefstijl aanpassingen zijn nodig voor een goed gewicht? Dat is de grote vraag…
Leefstijl of lifestyle is een woord van deze eeuw. Het omvat meerdere gebieden van je leven en elk gebied heeft uitwerking op het geheel. Hieronder krijg je uitleg over één van de gebieden, namelijk voeding. Dit is het gebied waarmee ook jij een grote invloed kunt uitoefenen op de andere 5 gebieden. Je krijgt een uitleg over gezonde leefstijl en veel helpende tips om af te vallen!
Weet jij wat leefstijl is?
Een gezonde leefstijl is een woord wat de laatste jaren steeds vaker opduikt op internet en in de media. Het omvat meer dan je denkt, namelijk 6 gebieden in je leven. Die gebieden staan met elkaar in verbinding en komen bijeen in het leefstijlroer.
Is je gewicht goed of slecht?
Een gezonde leefstijl in het leefstijlroer
Wat dit nu precies is vraagt wel enige uitleg. Zoals wij fysiek en mentaal verschillende behoeftes hebben, wil het leefstijlroer wat uitgebreider op 6 gebieden van je leven laten zien hoe de stand van zaken is. Alles staat met elkaar in verband…
Als coach help ik vooral op het gebied van gezonde voeding, maar ook de andere gebieden komen aan bod. Het is goed om daarom wat breder te kijken, zodat je een blijvende verandering met je gewicht makkelijk vast kunt houden.
Leefstijl en gezonde voeding
Niet voor niets staat gezonde voeding bovenaan, omdat je door de juiste veranderingen met je eetpatroon te nemen veel winst kunt behalen. Je zult je al snel beter voelen én makkelijker afslanken.
Ons lichaam kan veel minder lang zonder water dan zonder voeding om te overleven. Dat is ook logisch. Jij bestaat zelf ook voor ruim 70% uit water. Dus heb jij ook elke dag water nodig als belangrijkste drank. Waarom?
Om je afvalstoffen goed af te voeren, zodat je zo min mogelijk kans maakt op beschadiging van je vitale organen…
Waarom gezonde voeding van belang is
Waar moet gezonde voeding dan uit bestaan? In een andere blog lees je hier meer over. Kies zeker voor een gezond weekmenu en lees eens verder wat hiervoor nodig is.
Eén ding is zeker… goed eten is essentieel voor je lichaam. En slecht eten kan je zelfs ziek maken! Door een lange tijd verkeerd te eten vergroot je de kans op overgewicht, diabetes, hart-en vaatziekten en zelfs kanker. Voeding is geen medicijn, maar wel een goed onderhoudsmiddel voor je lichaam.
De drie onderdelen van gezonde voeding
Waar begin je dan? Weet je al dat gezond eten uit drie onderdelen bestaat? In een gezonde maaltijd zitten: brandstoffen, bouwstoffen en beschermende stoffen. Hieronder vindt je een korte uitleg.
- brandstoffen. Jouw lichaam heeft als belangrijkste brandstof complexe koolhydraten nodig. Dus een dieet met een minimum aan koolhydraten is niet aan te raden. Kies dan liever voor de langzaam werkende koolhydraten. Dat betekent dat het aan te raden is om vooral volkoren producten te eten; volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta’s.
- bouwstoffen. De eiwitten in je voeding heb je ook nodig, want je huid, haar en ogen bestaan uit eiwitten. Eet daarom elke dag voldoende hoogwaardige eiwitten uit vlees, vis, noten, peulvruchten, ei of zuivel.
- beschermende stoffen. Dit zijn de vitamines en mineralen in je voeding. Iedere fruit- en groentesoort bevat weer andere vitamines en mineralen, daarom is het goed om elke dag af te wisselen met de soorten die je eet! Lees hier verder over de 10 fruittoppers.
Hoe jij in balans komt met gezonde voeding
We zijn met onze voedingsindustrie van tegenwoordig ver weg van gezonde voeding. Het is goed om dit te erkennen en er vervolgens wat aan te doen. Ook jij kunt weer in balans gaan komen als je gezondheid je lief is!
- Eet geen, of zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten en suiker.
- Eet voldoende (2 tot 3 keer per week) vette vis, olijfolie en verzadigde vetten.
- Vermijd verpakte voeding zoveel mogelijk.
10 tips voor een gezonde leefstijl
Voorop moet staan dat jij jezelf de tijd geeft om je dagelijkse eetpatroon aan te passen. En daarbij mag je elke dag voor 20% van je inname genieten van iets minder gezonde keuzes; als dit bij jou past. Ook dat blijft belangrijk. Een stukje chocola, een koekje of een glas wijn… Wat jij ook kiest, blijf er lekker van genieten. Dan kun je zonder stress toewerken naar een fitter lichaam met een mooi gewicht wat bij je past.
Deze 10 tips helpen je om op een gezonde manier en op een rustig tempo dat mooie gewicht te bereiken en vast te houden! En, mocht je een goed gewicht hebben, deze tips helpen je ook naar meer evenwicht, gezondheid en positiviteit in je leven!
Stop met roken
Iedereen weet wel dat roken bijdraagt aan een slechtere gezondheid. Toch lukt het niet iedereen om zelfstandig te stoppen met roken. Ook al weet je dat dit niet goed voor je is, toch blijft het vaak lastig om na vele jaren van roken te stoppen.
Het kan dan helpen om naar je huisarts te gaan als je hulp nodig hebt. Er zijn diverse manieren mogelijk en je huisarts kan je daarover wel inlichten.
Verminder het drinken van alcohol
Vanwege de verslavende eigenschappen is het ook vaak lastig om na vele jaren drinken te stoppen. Je bent verslaafd geworden aan het rustgevende en ontspannen gevoel. Dus bij een minimale hoeveelheid stress grijp je al snel naar een glas alcohol…
Niet voor iedereen is het daarom haalbaar om het alcohol drinken, tijdens het afvallen, te verminderen. Zeker als je jarenlang verslaafd bent geweest is het zelfs onverstandig om met mate alcohol te nemen. De vroegere verslaving kan je goede voornemen om minder te nemen om zeep helpen.
Heb je geen alcoholverleden, dan is het een stuk beter te doen om je inname van alcohol te beperken. Ga van een aantal glazen per dag langzaam terug naar 1 glas… Maak daar zelf een plan voor en hou je daar ook aan!
Slaap voldoende
Er zijn veel mensen met slaapproblemen en dat kan een behoorlijke impact hebben op je gezondheid. Je kunt je voorstellen dat de gevolgen van slecht slapen je ritme van overdag kunnen verstoren. Je staat op met minder energie, hebt een slechtere concentratie en krijgt niet zoveel gedaan overdag.
Loopt dit een beetje uit de hand, dan kunnen de onderstaande tips je helpen.
- Geen schermen – Het is beter om een uur voordat je naar bed gaat geen mobiele telefoon, tablet of pc aan te hebben. De ultraviolette straling zorgt ervoor dat je wakker blijft.
- Goed ritme – Een goed en gelijkmatig ritme met slapen is heel belangrijk. Het is niet zo goed voor je slaapkwaliteit om bijvoorbeeld in het weekend eindeloos lang uit te slapen. Ook is het beter om te voorkomen dat je inslaaptijd afwijkt. Dus probeer het uit om op een vaste tijd in te slapen.
- Powernap – Heb je weinig energie en heb je de mogelijkheid om een korte dut te doen in de middag? Ga dit dan zeker doen! Maar dan voor maximaal 20 minuten en dan op een andere plaats dan in je bed. En liefst tussen 13.00 en 16.00 uur, want anders verkort het je slaaptijd in de nacht…
- Niet blijven liggen – Ben je wakker in de nacht en lukt het niet om opnieuw in te slapen? Probeer het wel, maar sta op als je een half uur wakker ligt. Ga iets ontspannends doen en wacht tot je weer gaat gapen. Daarna is de kans groot dat je weer snel inslaapt.
- Geen koffie of thee – Ook het te laat drinken van koffie met caffeïne of thee met theïne kan je uit de slaap houden. Vaak kun je met het ouder worden iets minder goed tegen deze middelen. Dan is het raadzaam om na 15.00 uur alleen caffeienevrij te drinken. En als thee alleen nog kruidenthee, groene- of witte thee te drinken.
- Geen alcohol – Velen drinken alcohol als slaapmutsje… Toch is de nawerking van alcohol vaak gerelateerd aan slecht doorslapen. Dus ook daar kan een oorzaak liggen van een slechte nachtrust.
Neem tijd voor ontspanning
We hebben allemaal geregeld momenten van ontspanning nodig. Al is het maar op een paar momenten van de dag…
Veel mensen rennen eindeloos door en weten niet van ophouden. Deze onrust zorgt ervoor dat je geen tijd neemt voor jezelf en gewoon niet toekomt aan ontspanning. Toch is het noodzakelijk om een paar keer per dag tot rust te komen. Neem dan geen mobiel of laptop, maar doe even niets. Neem een beker thee, een handwerkje of ga een korte wandeling maken. Dit is van belang en zal je weer opladen voor de rest van de dag!
Onderhoud je contacten
Niet iedereen heeft veel contacten en dat is niet in alle gevallen nodig. Het is wel zo dat wij anderen nodig hebben, want dit geeft je een geluksgevoel. Doe daarom je best om, voor zover jij er wat aan kunt doen, met de mensen die in je omgeving wonen goed om te gaan. Laat dit niet altijd van de ander afhangen, maar neem zelf ook de juiste stappen…
Beweeg minimaal 30 minuten per dag
Dagelijks bewegen is super goed voor je gezondheid en hoort ook bij een gezonde leefstijl! Lang stilzitten kun je beter voorkomen.
Door te bewegen gaat je bloed sneller stromen en zul je minder snel last krijgen van je hart. Sporten is niet persé nodig, want elke vorm van bewegen telt mee! Denk dan aan wandelen, tuinieren, fietsen, de hond uitlaten, je huis schoonmaken en al het andere waarbij je niet zit…
Maak de wereld mooier
Door het helpen van de ander, op welke manier dan ook, kun jij iets moois toevoegen. Denk dan aan het doen van vrijwilligerswerk of iets anders als liefdadigheid. Iets doen voor een ander geeft je een gevoel van nut. Dit hoort beslist bij een gezonde leefstijl!
Verminder stress
Niemand zal immuun zijn voor stress. Wel kan de ene persoon hier beter mee omgaan dan de ander. Dat is een feit.
Weet jij dat er bepaalde factoren zijn die voor stress zorgen, dan is het goed om hier bewust mee om te gaan. Hoe je dat doet? Door te zoeken naar manieren om beter met stress om te gaan, want soms is dat goed om te doen. Maar het kan ook zijn dat je bepaalde veranderingen in je leven maakt die je helpen naar minder stress…
Leer gezonde gewoontes aan
Ieder mens heeft gewoontes. Het punt is alleen; hoe kun je gezonde gewoontes toelaten in je leven? Je leest hier meer over gezonde gewoontes. Dan heb je een beter idee en snap je ook dat dit helpend is voor een gezonde leefstijl.
Zorg voor positiviteit
Meer positiviteit helpt je naar meer ontspanning en daarmee een betere gezondheid. Heb jij soms een mindere dag? Dat is volkomen normaal… Ben je vaker wat pessimistisch ingesteld, dan is er wat te doen. Je vindt hier wat tips om positiever te worden.
Dit gezonde leefstijlschema helpt!
Hoe jij kunt werken aan een betere lifestyle, daar krijg jij antwoord op. Je kunt hiermee op een ontspannen manier werken aan verbeteringen. Daardoor zal dit je geen stress geven, maar juist meer rust… Heb jij belangstelling voor een lifestyletest, dan vindt je de test hier!
Geef een reactie