Ja, intermittent fasting is steeds meer bekend aan het worden. Vandaar deze keer een persoonlijk verhaal; mijn intermittent fasting ervaring. Om jou te helpen met eventuele vragen, maar ook vooral om de voordelen van deze periode’s van vasten te beschrijven.
Weet je dat deze manier van vasten niet alleen makkelijk vol te houden is, maar je ook enorm veel gezondheidsvoordelen geeft? Ook is het zo dat intermittent fasting prima samengaat met afvallen! Hoe dit alles precies werkt? Daarover krijg je uitleg…
Oorsprong intermittent fasting
Intermittent fasting komt uit Amerika overgewaaid, maar is al eeuwenoud. Je kunt je misschien wel iets voorstellen van het dagelijkse leven van de mensen van een aantal eeuwen geleden…
Toen was er geen voorraadkast en moest er gejaagd worden om aan eten te komen. De eettijden waren wisselend en min of meer afhankelijk van het tijdstip van de vangst… Die wisselende tijden kan iedereen dus aan. Het zit in ons DNA, alleen we zijn het niet meer gewend!
Dit komt vooral door de opmars van industriële voeding en het gemak van allerlei apparaten die ons het leven makkelijk maken. En daarmee is ons dagelijkse voedsel continue beschikbaar. Toch is het functioneren van ons lichaam in al die eeuwen niet veranderd.
Is je gewicht goed of slecht?
Mijn intermittent fasting ervaring
Het was maart 2016 en ik was ontevreden met mijn toenmalige gewicht. Mijn jongste zoon was ook heel bewust bezig met het verlagen van zijn vetpercentage en gewicht. Hij was bezig met iets nieuws en heel tevreden met zijn resultaat. En dat was zijn intermittent fasting ervaring. Hij daagde mij uit om deze methode eens uit te proberen.
En wist mij veel te vertellen over alle voordelen voor je gezondheid. Juist dat laatste trok mij over de streep. Toen ben ik van start gegaan…
In 2016
Mijn droom, vanaf mijn jeugd, was een mooi gewicht van 75 kilo. Dat had ik echter nooit bereikt. Wel had ik diverse pogingen gedaan en kwam redelijk in de buurt van die 75 kilo. Toch lukte het me nooit om een laag gewicht vast te houden… Met mijn 179 cm lang bleef het al die jaren een droom. En toch wilde ik dit bereiken!
Dus ik ging van start met een strakker eetplan. Eerst met het eten binnen 10 uren per etmaal. Toen werkte ik in de zorg in wisselde diensten, dus soms was dit een uitdaging. Wel lukte het mij om dit voor de meeste dagen vol te houden. In de eerste maand viel ik 4 kilo af…
Daarna ging het wat langzamer, maar wat bleek? Ik at te weinig… en bleef stil staan. Dus ging ik wat meer eten, zodat het mij voor de zomer nog wel lukte om nog 2 kilo te verliezen. Toen kwam de vakantie en wij gingen voor 10 dagen naar Rome, met pizza’s, ijs en lekkere wijn!
Tot mijn verbazing was ik toch nog 1 kilo kwijtgeraakt. Mijn gewoonte om 10 uren per etmaal te eten had ik vastgehouden. Ik pakte de draad weer op met gezonde voeding en… stond maandenlang stil.
In 2017
Het was begin 2017, de wil om mijn droomgewicht te bereiken was er nog steeds. En ik wist dat het mij zou lukken, was hier ook behoorlijk ontspannen in. Ik besloot om een experiment te starten. En meer te eten op elke vierde dag en daarnaast ook meer op de dagen ertussenin. Toen ging het afvallen gestaag weer verder!
Tot ik ergens in mei eindelijk die 75 kilo had bereikt. Wat was ik toen blij…
Het had veel van mij gevraagd, maar ik voelde me zó goed. Dit is niet uit te leggen. Sinds mijn start met intermittent fasting voel ik me veel gezonder en fitter… Heb ik veel meer energie en focus in de ochtend en ben ik nooit meer langdurig verkouden of ziek geweest!
Vanaf 2017
En dan het volgende hoofdstuk. Hoe blijf je dan slank?
Intussen had ik diverse goede gewoontes aangeleerd. Denk aan het drinken van voldoende water en groene thee, beweging en gezond eten. Ik leerde ook steeds meer over de werking van gezonde voeding op ons lichaam. Doordat dit mijn interesse had ben ik een opleiding gaan volgen als gewichtsconsulent
Doordat ik met gemak slank wist te blijven werden mijn collega’s nieuwsgierig en kreeg ik hulpvragen.
Slank blijven is niet heel moeilijk, omdat ik me zo enorm gezond voel bij deze intermittent fasting ervaring. Dit wil ik blijven doen en lukt me op zeker 98% van alle dagen van het jaar. De grote uitzonderingen zijn een aantal nachten in een hotel of feestjes.
Een jaar later heb ik mijn baan opgezegd en ben ik vanuit passie mijn eigen bedrijf gestart: Gezond Levensplan.
En denk niet dat ik op alle dagen nooit iets ongezonds eet! Ja, ook dat doe ik. Maar dan wel met mate en als ik dit wil.
Voordelen van intermittent fasting
Er zijn al best wat wetenschappelijk onderzoeken die uitwijzen dat intermittent fasting zeer gunstige effecten heeft op ons brein en op de hersenactiviteit. In een onderzoek bij muizen kwam naar voren dat het de kans op diabetes type 2 en hart-en vaatziekten verkleint. Ook zijn er verwachtingen dat vasten gunstig is voor gezonde mensen.
Bij dieren remt het de groei van kankercellen en de onderzoeken bij mensen met kanker lijken ook een positief te zijn.
In de kern komt het op het volgende neer: door een tijdje niet te eten wordt jouw lichaam mogelijk sterker, want je lichaam krijgt rust. Ook je organen zijn blij met die ‘pauze’. Je alvleesklier hoeft even niet door te gaan met afgifte van insuline en je lever kan herstellen.
Voordelen op een rij
- Je zit langer in je vetverbranding
- Je stofwisseling krijgt een boost
- Ook als je al een tijdje stil stond met afvallen kun je nu wel weer afvallen
- Je hoeft je minder druk te maken over wat nu wel of niet te eten
- Geen strenge methode en goed vol te houden
- Er worden geen voedingsgroepen uitgesloten
- Je mag in je eetperiode wel wat koolhydraten eten zoals zilvervliesrijst of zoete aardappel
- Je ervaart dat honger snel weer verdwijnt en je prima zonder tussendoortjes kan
Nadelen van intermittent fasting
Intermittent fasting is wat moeilijker vol te houden als je in wisselende diensten werkt en moet bij jou passen. Vaak zit de moeilijkheid meer in wat je denkt over vasten. Vasten heeft bij veel mensen een wat negatieve lading. Er wordt gedacht in beperking, maar niet in voordelen…
Het is ook niet altijd geschikt als je medicijnen gebruikt. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft is deze methode af te raden. Niet iedereen kan goed sporten of bewegen op een bijna lege maag. Dit hangt natuurlijk af van je timing én het tijdstip van je eetmomenten en kun je daarom misschien aanpassen.
Nu kun jij zelf beoordelen of periodiek vasten iets voor jou kan zijn… Twijfel je, maar sta je er wel voor open, stel gerust je vragen hieronder.
Ciskavvan geloven-kruijt
Wat bedoel je met intermittent fasting.
Eet je dan maar 10 uur. Dus bv. Vanaf 9 uur tot 22 uur en daar tussen in niks?
Of begrijp ik het niet goed?
Helaas heb ik veel medicijnen dus dat wordt moeilijk maar ik wil het wel proberen.
Mvg ciska
Anja
Hoi Ciska, je begrijpt het goed. Intermittent fasting is daardoor niet voor iedereen geschikt! Je eet dan een bepaald deel van de 24 uur niets en drinkt alleen water of thee. Ga er vooral niet mee bezig als je medicijnen gebruikt waarbij je altijd moet eten…