Ben jij benieuwd naar het effect van gezonde gewoontes? Lees dan vooral eens verder, want er zijn vele manieren om je gezondheid te verbeteren. En toch zijn juist dan gezonde gewoontes nodig om je te helpen naar een goed resultaat.
Hoe dat zit met gezonde gewoontes? Je leest hieronder alles over het grote effect en de rust die het jou kan geven. Neem er de tijd voor om je gewoontes gezond(er) te maken. Hoe je dit doet én toe kunt passen in je dagelijks leven, dat wordt je helemaal duidelijk. Zo kun je gericht bezig met verbeteringen zonder gefrustreerd te worden. En het effect, een betere leefstijl, geeft jou een gelukkig gevoel!
Gezonde gewoontes zijn krachtig
We leven allemaal met gewoontes. Dit is dagelijks terugkerend gedrag wat volledig geautomatiseerd is… Of ze nu gezond zijn of ongezond; ze komen elke dag weer terug. Hoe al je gewoontes je aansturen? Daarvan lees je hieronder een klein voorbeeld. Hoeveel gewoontes lees jij uit het onderstaande voorbeeld?
Eet jij genoeg om af te vallen?
60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. Jij ook?
In 3 stappen doorloop jij je eigen eetpatroon.
Een voorbeeld van een gezonde gewoonte
Om 6.10 uur gaat je wekker af. Je gaat op je bedrand zitten, pakt je kleding en gaat direct onder de douche. Fris en fruitig sta je 15 minuten later in je keuken een halve liter water te drinken en zet je de eerste bak koffie. Even wat krantenkoppen lezen en daarna je kamer opruimen. Om 7.00 uur ga je de deur uit op weg naar je werk.
Het is 12.00 uur als je de lunch in de bedrijfskantine neemt. Een flesje water van 500 ml gaat er altijd wel in. Je gaat weer voor je dagelijkse lunchwandeling op pad met een paar collega’s. Om 16.50 ben je weer thuis en haalt je dagelijkse verse boodschappen. In de avond lekker relaxen, en na een glas wijn stap je rond 10.00 uur je bed weer in…
Gewoontes veranderen, hoe dan?
Elke verandering die je zou willen kost moeite! Dat klinkt misschien wat zwaar, maar een ingesleten gedrag van soms tientallen jaren kan niet binnen een maand zijn omgegooid. Nee, dat kost echt moeite. En het is goed om je dit te realiseren… Mijn eigen moeder heeft hier een grote verandering in gemaakt, lees hier het verhaal over haar verandering.
Accepteer eerst dat je er moeite voor moet doen. Dan gaat het je wél lukken om gezonde gewoontes aan te leren. Zeker als je begrijpt hoe je dit kunt doen. Want ja, hoe werkt het dan precies? En hoe kun je dan met meer gemak bezig om jezelf een gezonde leefstijl eigen te maken? Dat lees je in het stappenplan hieronder.
Stappenplan voor een betere leefstijl
- maak je gezonde gewoonte concreet. Dat is zeer belangrijk, want zodra je er meetbare doelen aan verbindt heb je een hogere kans van slagen. Een concreet doel kan zijn: iedere ochtend tijdens het badkamer ritueel een halve liter water drinken óf hekje dag na het avondeten een kwartier wandelen.
- maak het makkelijk. Door je gewoontes makkelijk te maken en ze aan andere vaste momenten te koppelen kost het minder moeite om het elke dag op te pakken.
- stel je doel laag. Je kunt beter iets kleins veranderen, omdat de kans van slagen dan veel groter is, dan het gelijk te groots aanpakken. Als je bijvoorbeeld jezelf als doel stelt om elke dag een half uur te sporten, is dat best een hoog doel. Zet je het op 2 keer per week een half uur, dan is het veel makkelijker!
- herhaal het liefst elke dag. De dagelijkse herhaling is zeker een goed hulp. In kleine stappen per dag kun je uiteindelijk een grote verandering op termijn maken.
Gezonde gewoontes geven goed resultaat
Een nieuwe leefstijl of verandering is pas een ingesleten gewoonte geworden als je het helemaal automatisch doet. Het kost je geen denkkracht of energie meer. Nee, je doet het op de automatische piloot. Volgens onderzoek bestaat een kleine 50% van de gewoontes van mensen uit automatisch gedrag. Best veel dus!
De routine van die dagelijkse handelingen geeft je houvast. En het resultaat mag er zijn. Uiteraard betekent dit dat gezonde gewoontes een goed resultaat geven! Denk daarbij aan:
-
-
- meer energie
- betere leefstijl
- meer positiviteit
- een betere gezondheid
- elke dag na het avondeten een kwartier wandelen. Dit is concreet én makkelijk te doen. Je zult zien dat je al snel geneigd bent om langer te wandelen.
- elke dag voordat je gaat ontbijten 1 liter water drinken. Zet eenvoudig een liter water klaar en drink die binnen een kwartiertje leeg. Je kunt al starten terwijl je op de bedrand zit, doorgaan als je in de badkamer bezig bent en afsluiten door het laatste restje in je keuken op te drinken.
- geen alcohol meer drinken doordeweeks. Ook dit is duidelijk. Probeer wel een alternatief te bedenken. Dus iets wat je wel mag drinken als je in de verleiding komt. Dat kan zijn een beker van je favoriete thee, een glas water met een smaakje of een stukje fruit. Kijk vooral naar wat jou helpt!
Super fijn om dit te weten. Wil jij een meester(es) worden in het verbeteren van je dagelijkse gewoontes? Dan krijg je hieronder wat voorbeelden…
Voorbeelden van gezonde gewoontes
Als coach geef ik mijn klanten talloze voorbeelden van gezonde gewoontes. De kracht van het succes van deze gewoontes ligt vooral in het feit dat je ze makkelijk en concreet maakt. En ook dat je ze koppelt aan andere, al bestaande rituelen.
Hieronder lees je 3 voorbeelden. Je kunt deze gebruiken óf ze veranderen naar je eigen situatie.
-
Sim
Bedankt voor dit artikel
Anja
Heel graag gedaan; met liefde geschreven!