Eten, dit doe je dagelijks. En dat is logisch, want je hebt voeding nodig voor de je energie. Of ontbreekt het je aan energie? Dan kan dit de reden zijn om je eetpatroon uit te pluizen. Mijn 10 beste tips deel ik, om je te helpen.
Te helpen? Ja, want weet je dat alles wat je eet een zeker effect heeft op het functioneren van je lijf? Best goed om daar eens bij stil te staan toch? Deze tips kunnen je helpen naar een leven met meer energie! Als je daarnaar verlangt, ga ze dan eens toepassen.
1. eet maar één broodmaaltijd per dag
Brood, je bent het vast gewend. En er misschien zelfs verzot op… Als je weet dat er best wat koolhydraten in zitten, dan kun je beter als tweede maaltijd iets anders nemen. Iets wat je voor langer energie geeft. Het is juist het overschot aan koolhydraten in je eetpatroon wat zorgt voor gewichtstoename én een vermindering aan energie.
Lees hier eens verder hoe jij dit kunt toepassen.
Is je gewicht goed of slecht?
2. eet voornamelijk volkoren
Eet jij graag wit of tarwe brood? En ook als pasta en rijst? Ga dan aan de slag met de volkoren variant. Dat geeft meer verzadiging, zeker ook op de langere termijn.
Let er ook op of op het etiket van je brood ‘bereid met volkorenmeel’ staat. Vaak is een brood wat er heel donker uit ziet niet van volkorenmeel gemaakt!
3. kies hartig beleg
Je bent misschien verzot op zoet beleg. Maar weet je dat het zoet beleg je niet fitter zal maken? Dit zet je lichaam om in vet. Dat is vast niet wat je wil bereiken… Ga daarom op zoek naar hartig beleg. Dit zit meestal vol met eiwitten en vullen je daarom voor een langere periode. Denk bijvoorbeeld aan: vleeswaren, hummus, kaas, pindakaas, noten pasta of ei. Je kunt uiteraard ook wat avocado, banaan of tomaat op brood gebruiken.
4. drink genoeg
Jouw lijf doet het beter met een heleboel drinken. En dan voornamelijk water en groene thee. Weet jij al hoeveel je nodig hebt per dag? Je kunt het hier uitrekenen. Best belangrijk, vooral bij lichamelijke ongemakken, om dit te gaan doen.
Weet je dat ruim 70% van je lichaam uit water bestaat? Dan is het vrij logisch om goed te blijven hydrateren. Start daarom vandaag nog met het verhogen van je inname aan water en voer dit langzaam op!
5. minder alcohol
Zeker als je graag wil afvallen, dan is dit een puntje van aandacht. Jij bent misschien gewend aan alcohol, maar weet je al dat alcohol tijdens het eten niet zo’n goede zet is? Het verhindert de vertering van je eten, dat kun je hier lezen…
Kies daarom voor maximaal 1 glas alcohol per weekenddag. Of werk hiernaar toe. Als jouw gezondheid én je gewicht je lief zijn!
6. minder vlees
Vlees, we consumeren er veel van als gemiddelde Nederlander. Al jarenlang eten wij als gezin geen varkensvlees meer. Als je voor de magere varianten kiest, bijvoorbeeld: biefstuk, rosbief en kipfilet dan is dit al beter.
Probeer minder vlees te consumeren door één dag met vegetarische producten aan te houden. En bijvoorbeeld één of twee dagen met vis. Zo zorg je er ook voor dat je een afwisselend eetpatroon hebt met een grote hoeveelheid aan vitamines en mineralen…
7. gezonde tussendoortjes
Wat neem jij als tussendoortje? Als dit een stuk fruit is, wat noten of beide, dan zit je wel goed. Maar het ligt voor de hand om wat anders te nemen. Iets wat snel en makkelijk is. Ook om mee te nemen voor onderweg. Alleen de meeste verpakte tussendoortjes zitten bomvol met suikers… Hier lees je mijn opties voor een gezond tussendoortje.
8. meer bonen
De bonen zijn wat onderbelicht, maar wel heel belangrijk. Zitten boordevol voedingsstoffen, hebben weinig calorieën, waardoor je snel vol zit. En je hebt enorm veel soorten bonen, met allemaal een unieke smaak. Bonen zijn er in vele soorten en hebben allemaal weer andere voordelen voor jouw gezondheid.
Gebruik bonen met grote regelmaat in je eetpatroon, want ze geven een maximum aan vulling tegen een minimum aan calorieën. Niet gek als je wilt afvallen…
9. veel variatie aan groenten
Heb jij zo je favorieten? Ik ken zelfs mensen die iedere week hetzelfde eten en daardoor ook iedere week dezelfde groenten eten… Dit is zeker niet wat je moet willen. Want; elke groente heeft eigen unieke voedingsstoffen. Lees eens wat mijn 10 toppers zijn.
Eet jij al minstens 250 gram groenten? Helemaal goed, dan heb je al een voorsprong. Breng dan meer kleur op je bord door elke dag minstens vier kleuren te eten. Zo voorkom je dat je tekorten aan vitamines opbouwt. Zorg dus voor een afwisseling in je eetpatroon juist ook met je groenten.
10. veel variatie in fruit
Ook fruit is gezond. Maar overdrijf hier niet mee, want je krijgt wel de fruitsuikers binnen. Twee maal daags fruit is voldoende. En om je bloedsuikerspiegel niet te hoog te laten worden kun je het beste een handje naturel noten erbij nemen.
Weet je dat veel variatie in fruit je ook helpt? Probeer dus zeker af te wisselen en neem niet iedere dag één appel en één banaan… Zorg vooral in het fruitseizoen voor de verse varianten, dan bevatten ze een maximum aan vitamines!
Heb je hier iets van geleerd? Laat dit vooral weten in een reactie onder dit blog.
Geef een reactie