Langzaam afvallen is niet zo populair, want dan gaat het afvallen niet snel genoeg. Deels komt dit door de maatschappij waarin we leven. En deels door het gebrek aan informatie over gezond afvallen. Weet je dat langzaam afvallen juist heel goed voor je is? Dat is om meerdere redenen…
Ben je op zoek naar informatie over gezond afvallen of gaat het afvallen bij jou langzaam? Dan ben je hier op de juiste plaats. Je krijgt helpende tips tijdens je zoektocht. Als je op een ontspannen en gezonde manier wilt afvallen, lees dan vooral eens verder. We starten met maar liefst 5 grote voordelen van langzaam afvallen. Het kan dus helemaal prima zijn om niet zo snel gewicht te verliezen. Hoe dat zit, dat lees je hieronder.
De 5 voordelen van langzaam afvallen
We zijn er allemaal zó aan gewend: snel en nog sneller afvallen. Al snel voel jij je teleurgesteld als de weegschaal niet zo genadig is! Maar is dat wel terecht? Moet je daar niet blij mee zijn? Verderop lees je hoe dit zit en kun je lezen welke voordelen rustig afvallen zoal hebben.
Eet jij genoeg om af te vallen?
60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. Jij ook?
In 3 stappen doorloop jij je eigen eetpatroon.
1. Rustig afvallen is afvallen zonder stress
Geleidelijk gewicht verliezen is heel gezond voor je. Uit onderzoek is gebleken dat het voor elk lichaam gezond is om 0,5 tot een ruime kilo per week aan gewicht te verliezen. Dit kan je lichaam aan zonder vervelende gevolgen.
Zodra je ervoor hebt gekozen om met rustig afvallen te starten, is het resultaat op de weegschaal niet bepalend meer. Maar wel hoe jij je voelt, wat het afvallen met je gezondheid doet en de leefstijl verbeteringen die je maakt. In tegenstelling tot het volgen van een dieet is geleidelijk afvallen stress verlagend!
Het volgen van een dieet geeft stress
Afvallen ervaart iedereen als een periode van stress. Dat komt vooral door de tekorten die je kunt krijgen bij het volgen van een streng dieet. Er zijn allemaal beperkingen op het gebied van voeding, je kunt niet hetzelfde eten als je gezin etc. Dit geeft stress. En ook is het zo dat je op andere gebieden meer stress zult ervaren als je een willekeurig dieet volgt. Hieronder lees je nog een aantal stressfactoren:
- Een te grote verandering – Het nieuwe dieet staat ver af van je normale eetpatroon. Je moet allerlei voeding eten die je normaal nooit eet. Dat geeft je geen fijn gevoel. Toch hou je vol, want de kilo’s gaan er snel af. Dat is de belofte. Maar, wat gaat dit met jouw lichaam doen? En hou je die kilo’s er ook af?
- Een tekort aan voedingsstoffen – Jij hebt, net als ieder mens, behoefte aan echte voeding. Met veel eiwitten, wat goede koolhydraten en gezonde vetten. Zodra je minder van één van die bouwstoffen binnen krijgt, zul je wel snel afvallen, maar ervaar je tekorten. Daardoor kun je eetbuien krijgen of nadat je klaar bent met je dieet gaan jojo-en.
- Je gewicht blijft niet stabiel – Je maakt je zorgen over je gewicht in de toekomst. De zekerheid van het behoud van je gewicht is er niet. Sterker nog: door de tekorten is het juist lastiger om slank te blijven.
2. Geleidelijk afvallen is zonder honger
Als je langzaam gaat afvallen door gezond én voldoende eten en bewegen op dagelijkse basis voorop te stellen, heb je geen honger. Je kunt zelf je ritme bepalen én je eigen voorkeuren gaan uitproberen. Eet vooral dat wat jij lekker vindt, mits het gezond is!
Honger krijgen is dan niet mogelijk. Je zult minder voeding gaan gebruiken die vol zit met suiker. Lees hier eens verder als je de inhoud van een gezond weekmenu wil weten.
3. Slank blijven is makkelijk na rustig afvallen
Hét grote voordeel van gezond eten is dat je makkelijk slank blijft. Het verlies van de kilo’s is geleidelijk gegaan, waardoor je geen tekorten hebt opgebouwd. Daarnaast heb je nieuwe gewoontes aangeleerd. Je eetpatroon is zo gezond en vooral lekker geworden dat je dit wilt vasthouden. Terugval in oude gewoontes is zo goed als onmogelijk.
Je kijkt daardoor positiever naar de toekomst. Je zelfvertrouwen is toegenomen en je weet beter dan ooit wat ervoor nodig is om altijd slank te blijven. Je hebt leren omgaan met moeilijke momenten, zoals een vakantie, feestje of hotelovernachting. Daardoor weet je uit ervaring wat je dan kunt kiezen om toch af te vallen of slank te blijven later…
4. Langzaam afvallen geeft meer energie
Een tekort aan vitamines of mineralen geeft al snel vermoeidheid. Met gezonde voeding kun je dat voorkomen. De tekorten worden aangevuld en je zult je steeds fitter gaan voelen. Dit is een groot voordeel van langzaam afvallen!
Het is wel een gevolg wat soms wat tijd nodig heeft, maar heel vaak voelen mijn klanten zich binnen één maand al beter dan voorheen! Het is heerlijk om meer dan voldoende energie te hebben, want dan kun je meer genieten van je dag…
5. Je gezondheid verbetert na langzaam afvallen
Het uiteindelijke doel van het afvallen moet vooral zijn dat het goed is voor je gezondheid. Als je kiest voor langzaam afvallen met gezond eten als basis, dan lukt dat zeker! Je vult je met voldoende variatie aan groenten en fruit. Dit bevat al enorm veel vitamines en mineralen. Naarmate je meer eet, zullen tekorten aangevuld worden.
Ook het verbeteren van je gezondheid gaat geleidelijk aan. Niet dat je daar binnen een maand al grote veranderingen zult merken. Het is wel zo dat je op allerlei gebied de voordelen zult ervaren. Denk daarbij aan het volgende:
- Minder kans op hart- en vaatziekten – Door de toename aan overgewicht in deze eeuw is er een groot aantal mensen die te maken krijgen met hart- en vaatziekten. Heb je overgewicht, dan is er meer kans om hierbij problemen te ervaren.
- Vermindering van diabetes type 2 – Diabetes type 2 is een leefstijl ziekte en komt vooral voor bij ouderen. Toch is er de laatste jaren al een toename van het aantal diabetes patiënten op jongere leeftijd. Deze vervelende ziekte kun je maar beter voorkomen door op tijd af te vallen! De grafiek hierbij laat de groei van het aantal diabetes patiënten tussen 2008 en 2018 zien.
- Minder kans op kanker – Niet in alle gevallen heeft het krijgen van kanker te maken met je gewicht. Wel is het algemeen bekend dat je meer kans hebt op het krijgen van kanker als je te zwaar weegt.
Veel gezondheidsproblemen zijn te wijten aan een slechte leefstijl met minder goede eetgewoontes. We hebben allemaal gezonde voeding nodig. Dat zal, in combinatie met beweging, zorgen voor een betere gezondheid. Dit is al langer bekend.
Op welke manier is rustig afvallen gezond?
Je krijgt van mij een route die je leidt naar je ideale gewicht. Het is handig om dit op een bepaalde manier te doen. Een manier die handig is, je niet veel tijd kost en je uiteindelijk helpt naar een manier van leven waar jij blij mee bent! En dan uiteraard zonder ooit nog te jojo-en!
Hoeveel je afvalt met langzaam afvallen
Wat is jouw idee over langzaam afvallen? Vaak vergelijken we bepaalde diëten met elkaar en komen we tot een conclusie. Bij een willekeurig dieet garanderen ze een verlies van 5 kilo in de eerste maand en bij een ander dieet is dat 6 kilo. Veel mensen gaan voor het beste resultaat en dat is het dieet wat het snelste werkt.
Toch kan dit een grote valkuil zijn, omdat een snel resultaat geen enkele garantie geeft voor een blijvend laag gewicht! Denk daar vooral over na. Je kunt, volgens mij, beter langer over afvallen doen en zeker weten dat je geen moeite hebt om daarna slank te blijven!
Per week afvallen
Wil je zeker zijn van een goed resultaat, dan kun je zo’n 500 gram tot een ruime kilo per week aan gewicht verliezen. Vooral mensen die een overgewicht van meer dan 20 kilo hebben kunnen in de eerste weken veel afvallen. Is dat niet zo, wees dan tevreden met ongeveer 500 gram per week.
Dit is een gewichtsverlies gebaseerd op een gezond eetpatroon met een evenwichtige verdeling van de koolhydraten, vetten en eiwitten. Een gezonde leefstijl dus!
De 5 stappen om langzaam af te vallen
Langzaam afvallen zonder dieet is een bewuste keuze. Je krijgt hieronder in 5 stappen een plan van aanpak. Dus wat moet je doen om met een gezonde leefstijl jouw resultaat met afvallen niet alleen te bereiken maar ook vast te houden!
1. Weet hoeveel eten je nodig hebt
Niemand gaat voor jou bepalen wat je eet. Ook niet met een gezonde leefstijl. Wel is het aan te raden om daarbij hulp te zoeken, want veel mensen denken dat ze wel gezond eten. Vaak is dat maar gedeeltelijk waar, want anders zouden ze geen moeite met hun gewicht hebben…
Gebruik hiervoor de adviezen over een eetschema of installeer de handige eetapp Vytal. Je kunt deze app 2 weken kosteloos gebruiken. Hierin krijg je alleen maar goede voeding in je menu. Dit is uitgebalanceerd en heeft een gezonde verhouding aan koolhydraten, vetten en eiwitten.
2. Maak een plan voor bewegen
Bewegen is goed voor je! Niet alleen om af te vallen, maar ook om gezond te blijven. Het is erg belangrijk dat ons lichaam dagelijks in beweging komt. Het is goed voor je hart en bloedvaten, goed om de stress van die dag te verwerken en goed voor je spieren en botten. Echt, het is een gemiste kans als je niet beweegt.
Sporten is niet persé nodig. Hier lees je hoe je kunt afvallen zonder sporten! Kies jouw manier van bewegen uit en zet dit eenvoudig in je agenda. Uiteraard is het dan handig dat je gaat bewegen of sporten op die tijden dat het je lukt. Dan is de kans van slagen het grootst.
3. Ga gezond en genoeg drinken
Ons lichaam bestaat voor maar liefst 70% uit water. Daarom is het van belang om dagelijks voldoende te drinken. Niet alleen om je dorst te lessen, maar ook om te ontgiften. We hebben elke dag te maken met uitlaatgassen, milieuvervuiling en slechte resten in onze vaak ongezonde voeding.
Hoeveel drinken heb je nodig?
Dorst moet je dagelijks voor zijn is altijd mijn advies. Dus start je dag pas als je een halve liter water hebt nadat je wakker bent geworden. Dat is al mooi! De meeste volwassenen hebben minstens 2 liter water of gezonde thee per dag nodig. Op warme dagen mag daar nog wel wat bij…
Je zult merken dat dit je werkprestaties ten goede gaan komen, want je blijft alert. Ook zul je minder vaak hoofdpijnklachten hebben en heb je minder snel trek.
4. Laat je niet verleiden
Doordat eten nu overal verkrijgbaar is, is het moeilijker om slank te blijven. Mits je weet hoe je hiermee om moet gaan. Er zijn op allerlei plaatsen verleidingen en daardoor kan het lastig zijn om dagelijks gezond te kiezen.
Je krijgt hieronder wat voorbeelden van dagelijkse verleidingen én manieren om hieraan te ontkomen.
- Op het station – Je hebt al trek en wordt verleid door de geur van verse croissantjes of iets anders wat je snel mee kunt nemen in de trein.
- In de stad – Het is heel normaal om al lopend iets te eten, dus neem je ook iets bij de eerste gelegenheid. Tenslotte is het bijna etenstijd…
- In je supermarkt – Via het luchtfilter komt je de geur van vers gebakken appeltaart al tegemoet. Wie kan dat, of iets anders aan lekker, dan nog weerstaan?
- Tijdens een etentje – Je wilt dolgraag meedoen tijdens het etentje. Het is lastig voor je om dan overal op te letten.
- Met een verjaardag – Vooral als je niemand iets hebt gezegd over je voornemen om af te vallen is het lastig om een gebakje af te slaan. Even later komt er kaas, worst en nootjes op tafel en dan wil je ook wel wat. Voor je het weet heb je al heel wat gegeten…
5. Hou deze gezonde leefstijl vol
Dit is mogelijk de belangrijkste stap van deze 5. Misschien vindt je van jezelf dat je niet goed bent in het volhouden, om welke reden dan ook. Dit kan een belemmering zijn. Dan is het goed om af te vallen met een coach, zodat je zeker weet dat je dat ideale gewicht écht bereikt!
Maar het kan voor jou ook zo zijn dat je vol motivatie bezig bent en dit wel zelfstandig aankunt. Heel fijn als dat zo is, want tenslotte ga je voor jezelf afvallen. Het zal je zelfvertrouwen een positieve wending geven.
Afvallen gaat zo langzaam
Ben je al een tijdje met afvallen bezig en wil het verder niet lukken? Dat kan om diverse redenen zo zijn. Hieronder krijg je in een beknopt overzicht de belangrijkste redenen waarom er soms een stagnatie is tijdens het lijnen.
Wat kunnen de oorzaken zijn?
Als je tot nu toe aan het afvallen bent geweest en er is een stagnatie, kan dit allerlei oorzaken hebben. Vooral als je gewicht al minstens een maand niet wil zakken is het goed om te weten waardoor dit kan komen. Ga voor jezelf na of één van de volgende redenen voor jou kunnen gelden.
- Te weinig eten – Zeker 50% van de mensen die ik help met gewichtsverlies eten voordat ze starten met afvallen te weinig! Dat is best begrijpelijk, want dat is vaak wat ze tijdens een dieet moeten doen: minder eten. Maar, er is een grens. Het mag niet drastisch minder zijn.
- Teveel eten – Misschien ben je in de loop van de tijd tijdens het afvallen wat nonchalanter geworden. Je gunt jezelf weer wat meer, want je bent toch al een flink aantal kilo’s kwijt. Dat kan een valkuil zijn. En uiteraard is er niets op tegen om af en toe te smikkelen van iets lekkers, maar…
- Het gebruik van medicijnen – Veel soorten medicijnen kunnen je resultaat met afvallen in de weg staan. Denk vooral aan anti-depressiva, slaapmedicatie, prednison, bepaalde medicatie tegen diabetes, medicatie tegen ontstekingen, bètablockers en sommige soorten van de pil. Gebruik je hiervan één of meerdere soorten overleg dan met je huisarts of je medicatie kunt krijgen met dezelfde werking die geen gewichtstoename geven.
- Je hebt last van stress – Stress en vooral een teveel aan stress kunnen het afvallen behoorlijk in de weg zitten. Als jij je altijd opgejaagd voelt, dan kan het zijn dat het verder afvallen even niet wil lukken. Het is dan nodig om een aantal rustmomenten te nemen overdag. En soms is het goed om, al is het tijdelijk, wat minder te doen…
- Je slaapt slecht – Deze reden kan een gevolg zijn van de voorgaande, maar kan ook op zichzelf staan. Slaap je geregeld minder dan 7 uren per nacht, dan kan dit effect hebben op je resultaat met afvallen.
- De hormonen geven overlast – Dit kan voor, tijdens of na de overgang zijn, maar ook een tijdje na een miskraam of zwangerschap. Je gewicht kan dan behoorlijk schommelen. Daar kun je maar moeilijk grip op krijgen. Wel helpt het vaak om veel groenten te nemen, zodat je hormonen weer in balans komen.
- Je neemt teveel alcohol – Een keer een glas alcohol kan geen kwaad, maar als je hier niet makkelijk van kunt afblijven heeft dit wel gevolgen. Matig daarom het gebruik van alcohol tot een paar glazen per week.
- Je drinkt te weinig water – Dit kan een behoorlijk effect hebben op je gewicht. Ten eerste gaat het afvallen daardoor minder snel en ten tweede kan het er ook voor zorgen dat je geen gewicht meer verliest.
Als jij ondanks de bovenstaande informatie niet verder komt met afvallen, neem dan gerust contact op. Dan help ik je graag verder!
Geef een reactie