Intermittent fasting helpt je zeker verder om af te vallen tijdens een periode van stilstaan. Maar je kunt deze leefstijl ook langer volhouden als het bij je past. Hieronder lees je mijn intermittent fasting eetschema wat ik al ongeveer 5 jaar voor ruim 95% van alle dagen gebruik.
Je kunt hier prima mee afvallen, maar ook daarna blijven gebruiken als gezonde leefstijl! Mits het bij je past én je de gezondheidsvoordelen ervan inziet! Eerst lees je wat voordelen van het vasten en de verschillende manieren waarop je het toe kunt passen. Tenslotte deel ik mijn persoonlijke intermittent fasting eetschema…
Voordelen intermittent fasting
Vasten heeft vele voordelen op lichamelijk gebied, vooral als je dit met grote regelmaat gaat toepassen. Steeds meer mensen om je heen zijn ermee bezig. Als je beseft welke voordelen het intermittent vasten heeft, dan zul je het beter begrijpen. Tja; welke voordelen biedt het dagelijks vasten je zoal?
Eet jij genoeg om af te vallen?
60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. Jij ook?
In 3 stappen doorloop jij je eigen eetpatroon.
Je valt sneller af
Doordat er bepaalde hormonen worden aangemaakt tijdens het vasten kun je beter afvallen. Vooral het verliezen van overtollig lichaamsvet gaat veel beter dan bij ‘normaal afvallen’. Ook komt de stofwisseling in een hogere versnelling, vooral aan het einde van de vastenperiode!
Je voorkomt diabetes type 2
Diabetes type 2 is nog steeds in opmars en door langere periodes niet te eten heb je minder schommelingen in je bloedsuikers. De kans op het krijgen van diabetes type 2 wordt zelfs met 20 tot ruim 30% verminderd als je regelmatig vast!
Je leeft langer
Heel mooi om te weten: je organen verouderen minder snel. Dus je blijft langer jong en zelfs je huid verouderd minder snel… Er is dus een sterk bewijs dat je langer kunt leven met het voortzetten van deze leefstijl. Uiteraard is je totale eetpatroon dan wel van belang; eet zo afwisselend en gezond mogelijk.
Je voorkomt hart-en vaatziekten
Nog steeds overlijden er veel mensen aan de gevolgen van hart-en vaatziekten over de hele wereld. Met intermittent fasting is de kans vele malen kleiner geworden. Het is zelfs bewezen dat je bloeddruk verlaagt en zelfs je cholesterol gunstig beïnvloed!
Manieren intermittent fasting
Je kunt op allerlei manieren aan vasten doen. Je vindt hieronder een klein overzicht van deze manieren en tips voor een goede opstart met intermittent fasting. Daarna lees je meer over het 16/8 schema, omdat dit mijn persoonlijke schema is.
Diverse manieren
De makkelijkste manier is de 12/12 methode, waarbij je niet voor 8.00 uur eet en na 20.00 uur ook niets meer neemt; dus ook geen drankje met calorieën! Sommige mensen leven al van nature zo en profiteren dan al enigszins van de lichamelijke voordelen van het vasten.
Daarna komt de 16/8 methode, waarbij je 8 uren van de 24 wel eet. Tijdens de 16 uren dat je vast mag je wel water, thee en koffie zonder suiker en melk drinken. Mijn eettijd is ongeveer tussen 11 en 19 uur. Nu ik al een tijd slank ben wijk ik hier op sommige dagen iets vanaf…
Er zijn nog strengere methodes van vasten bekend; van 4 uur eten per dag tot 1 maaltijd per dag. Dit is voor weinig mensen weggelegd en is zeker niet een goed idee om mee te starten. Daarnaast ken ik ook wel mensen die 1 keer per week 1 dag vasten en zo prima in balans blijven. Of een andere methode volgen.
Opstarten met intermittent fasting
Als je voor het eerst in je leven bezig wilt gaan met vasten, kies dan voor een rustige opstart. Dit voorkomt het vroegtijdig stoppen en daardoor voorkom je een teleurstelling in jezelf. Je kunt iets nu eenmaal makkelijker volhouden als je wijzigingen toepast in je manieren van eten en leven waar jij helemaal achter staat!
Start bijvoorbeeld eerst een periode met het niets eten in de avond; dat is voor sommigen al best lastig. Daarna kun je doorgaan met bijvoorbeeld het zo laat mogelijk ontbijten, zodat je periode van vasten steeds langer wordt. Eventueel begin je met intermittent fasting alleen op de weekend- en vrije dagen.
Wil jij een maximaal effect voor de lange termijn met afvallen? Probeer dan zo gezond en evenwichtig mogelijk te eten en probeer vooral suikers zoveel mogelijk te vermijden. Kies daarvoor in de plaats liever voor de natuurlijke suikers uit vruchten etc.
Intermittent fasting eetschema
Hieronder vindt je een voorbeeld van een intermittent fasting eetschema voor de methode 16/8, waarbij je dus 8 van de 24 uur per dag mag eten. Dit eetschema is gericht op een calorieën inname van 1500 kcal per dag en is daardoor geschikt voor iedereen die normaal gesproken per dag 1900 kcal nodig heeft. Uiteraard ga je hiermee afvallen!
11.00 uur. 2 volkoren boterhammen; met mager beleg (bv. magere kaas, hummus zongedroogde tomaat, rookvlees, kip-of kalkoenfilet) en wat tomaten, sla en komkommer.
14.00 uur. ongeveer 300 gram magere kwark en 100 gram skyr, schep granola, eetlepel zemelen, pitten of zaden met 1 portie fruit
16.00 uur. 100 gram geschrapte wortels of cherrytomaten, 1 portie fruit, 1 handvol ongezouten noten
18.00 uur. een bord avondeten met veel groenten in diverse kleuren met wat volkoren koolhydraten (zilvervliesrijst, volkoren pasta o.i.d.) met magere eiwitten in de vorm van een portie kipfilet, mager rundergehakt, vis, eieren of vegetarische producten
18.45 uur. na het eten een eventueel tekort aan calorieën aanvullen met iets gezonds waar jij dan behoefte aan hebt
Wil je hier meer van weten én lezen hoe mijn ervaring is, lees dan eens verder.
Heb jij ook al ervaring met vasten, dan nodig ik je uit om hieronder in de ‘berichten’ jouw verhaal te delen. Zo helpen we elkaar op weg naar een betere gezondheid met een gezond eetschema. Wil je mij voor langer volgen, schrijf je dan even in op mijn e-book Doei Diëten door op de blauwe button te klikken…
Amelia
Dank je wel voor dit leuke artikel!
Anja
hoi Amelia,
Dankjewel voor je compliment! Heb je zo voldoende informatie?