Het is niet zo nieuw, maar wél populair. Afvallen met intermittent fasting is een manier van afvallen die je makkelijk vol kunt houden. En daarnaast super gezond voor je lichaam!
Jij snapt straks hoe dat komt én waarom afvallen met intermittent fasting zo gezond is! Je krijgt een korte uitleg. Over de 16/8 methode van intermittent fasting als een afvalmethode. Vasten wordt al eeuwenlang gedaan, niet alleen door gelovigen! Nee, ook om de gezondheid te verbeteren…
Wil je afvallen?
En worstel je daarmee?
Doe mee met de gratis challenge
Afvallen met intermittent fasting
De laatste jaren is intermittent fasting steeds bekender geworden als manier om mee af te vallen. Het is al vele jaren geleden vanuit Amerika hierheen gekomen. Zelf ben ik in 2016 met succes afgevallen op diezelfde manier. Je kunt wel zeggen dat je gezondheid niet alleen verbeterd, maar dat je ook makkelijk slank kunt blijven.
Er zijn meerdere manieren van vasten. Je kunt hier vooral informatie vinden over de 16/8 methode van intermittent fasting. Maar voor de volledigheid van dit artikel krijg je ook een klein overzicht van de andere manieren.
Manieren van afvallen met intermittent fasting
Er zijn heel veel manieren van vasten bekend. Het doel hiervan is om tijdens het vasten meer vet te verbranden. Je lichaam gaat na 12 uren vasten over tot het aanspreken van het overtollig opgeslagen vet. En dat is wat de meeste mensen wel graag kwijt willen raken. Je kunt dit op diverse manieren toepassen.
De 16/8 methode
De 16/8 methode is de manier van vasten waarbij je 16 uren vast en de resterende 8 uren kunt eten. Tijdens het vasten eet je uiteraard zo gezond en voedzaam mogelijk. Een voorbeeld van een etmaal kan er als volgt uitzien.
- 11.00 uur: ontbijt
- 14.00 uur: lunch
- 16.00 uur: zo nodig een tussendoortje
- 18.00 uur: avondeten
De uren tussen 19.00 uur in de avond én 11.00 uur de volgende ochtend eet je niet. Je mag wel water, thee of koffie zonder toevoegingen drinken. Zolang het geen calorieën bevat is het goed. Ook het gebruik van zoetjes is niet toegestaan, omdat juist de drang naar zoet de slechte eetgewoontes in stand kan houden…
De 2 dagen methode
Dit is een manier van vasten die er als volgt uit kan zien. Je eet 5 dagen normaal, maar let er wel op dat je gezond eet. De andere 2 dagen pak je het streng aan. Je eet dan maar 4 uren van de 24 uur. Het onderstaande schema zou je kunnen toepassen.
- 14.30 uur: maaltijd
- 16.00 uur: zo nodig een voedzaam tussendoortje
- 18.00 uur: maaltijd
Een vastendag
Hierbij eet je een hele dag niets. Het is wel belangrijk om dan veel te drinken. Denk dan vooral aan water en thee. Het komt erop neer dat je per week van 7 dagen 1 dag gaat vasten. Doe dit op een dag dat je geen lichamelijke activiteiten hebt.
De andere dagen van de week ben je vrij van verplichtingen. Wel is het daarbij belangrijk om zo gezond mogelijk te eten. Dit is niet te meest effectieve manier om mee af te vallen…
Wil je afvallen?
En worstel je daarmee?
Doe mee met de gratis challenge
Voordelen van afvallen met intermittent fasting
Eten is het hele etmaal beschikbaar. In onze bijna 24 uurs economie is dit normaal. Maar ons lichaam is het continue verwerken van allerlei voeding soms beu. En dat merk je!
Hoe je dit merkt? Vaak is het eerste teken van protest een ontsteking of sluimerende ziekte. Daarnaast neemt je energie af en lukt het alleen met veel moeite om wat kilo’s kwijt te raken. Vindt jij het tijd voor een gezonde verandering, dan lees je hieronder wat er lichamelijk gebeurd tijdens het vasten.
Lichamelijke voordelen
Je lichaam heeft af en toe rust nodig. Echte rust. Dus even geen eten verwerken óf alcohol. Nee, want dan vindt er pas echt herstel plaats. Je lichaamscellen vernieuwen én na 16 uur rust is je vetverbranding al een aantal uren bezig! Niet gek als je de wens hebt om af te vallen!
Juist de wetenschap dat je lichaam pas na 10 tot 16 uur vasten tot een betere vetverbranding in staat is telt mee! Hieruit is de 16/8 methode ontstaan. Dit is de gezonde gedachte achter het afvallen met intermittent fasting.
Geestelijke voordelen
Persoonlijk eet is al meer dan 5 jaar op deze manier. Voor 97% van alle dagen van het jaar, want er zijn soms uitzonderingen! En het bevalt mij prima, want ik voel me veel fitter, gezonder én scherper in de uren dat ik niet eet. En dat heeft redenen…
Ja, ook je hersenen komen tot rust. Over het algemeen kun je een hogere concentratie en focus hebben voor je werk. En daarnaast ben je niet zo met eten bezig. Je kijkt er op een afstandje naar. In het begin is dat nog lastig, maar als je ‘de knop om hebt gezet’ niet meer!
Hoe kun je starten met intermittent fasting?
Als je voor het eerst wilt starten met afvallen met deze manier van vasten, start dan rustig op! Het is niet slim om direct je hele eetschema te veranderen. Langzaam veranderen geeft veel minder stress en maakt de kans van slagen veel groter.
In dit artikel kun je lezen welk schema ik persoonlijk gebruik én krijg je beginnerstips! Zo voorkom je dat je na een paar weken weer stopt. Verdiep je ook in deze methode van afvallen, lees er veel over. En start pas als je helemaal overtuigd bent.
Hoeveel kilo kun je afvallen met intermittent fasting?
Het staat helemaal vast dat je met intermittent fasting kunt afvallen. Dit hangt deels van je inzet af én de methode die jij kiest. En daarnaast ook van het aantal kilo’s wat je wilt afvallen. Stel dat je kiest voor de 16/8 methode dan is het heel realistisch om de eerste paar weken 1 kilo te verliezen en daarna in stapjes van 500 gram per week. Dat is overigens ook wat je lichaam kwijt wil raken per week…
Er kunnen nog een aantal redenen zijn waardoor het afvallen wat lastig gaat. Een aantal van deze factoren vindt je hier op een rij.
1. stress
Stress kan een enorme invloed hebben op jouw resultaat met afvallen. Probeer daarom zoveel mogelijk rust in te bouwen in je dagelijkse leven. Neem op verschillende momenten van de dag even pauze en werk eraan om voldoende te slapen!
2. medicijnen
Ja, helaas hebben sommige medicijnen een verkeerde werking op ons lichaam. Het is wat lastiger om af te vallen als je bepaalde medicatie rondom diabetes gebruikt. Ook slaapmedicatie en prednison werken niet ten goede tijdens afvallen. Overleg met je huisarts om eventueel medicatie te nemen die je niet in het afvallen belemmert.
3. goede voeding
Dit heb ik ook beschreven in mijn ervaringsverhaal (zie 2e alinea) en blijft heel belangrijk. Eet jij te weinig, dan kan je lichaam de kilo’s niet loslaten. Heel belangrijk dus om te weten hoeveel kcal je per dag nodig hebt.
4. goed drinken
Yes, heel belangrijk voor je! Beperk je vooral tot het drinken van water, groene-, witte- of kruidenthee. Een bak zwarte koffie is ook prima en helpt je om het vasten in de ochtend langer vol te houden.
5. volhouden
Dit is één van de redenen van het wel of niet slagen van het afvallen. Vraag jij je af hoeveel kilo jij kwijt kunt raken met intermittent fasting? Dan ligt dat helemaal aan jouw doelen. Hou je uiteindelijke doel in het oog én geloof dat je daar zult komen. Deel de weg daarnaartoe op in subdoelen, dat maakt het makkelijk!
Tip
Natuurlijk is afvallen met intermittent fasting niet voor iedereen geschikt. Het moet echt bij je passen én je moet het gaan ervaren. Pas als je weet dat jouw lichaam er goed op reageert én je voelt je er goed bij is dat duidelijk!
Je mag wel drinken in de 16 uur dat je aan het vasten bent. Maar dan wel drinken zonder caloriewaarde. Denk dus aan groene- of kruidenthee, water of zwarte koffie zonder toevoegingen.
Verbetering leefstijl met intermittent fasting
Je zult vast wel begrijpen dat het dus niet zomaar te zeggen is hoeveel kilo jij zult kunnen afvallen met intermittent fasting. Het hangt voor het grootste deel af van de bovenstaande 5 punten. En ook van de inhoud van je eetpatroon. Hoe gezond eet jij? Het slagen van welke manier van afvallen dan ook draait om een verandering voor altijd.
Een leefstijl verandering! Door het aanleren van nieuwe gewoontes op de volgende 3 pijlers: eten, drinken en bewegen. En de grootste voorwaarden van succes zijn ook nog gerelateerd aan jou als persoon. Zit je lekker in je vel, heb je een aantal zinvolle opbouwende relaties met leeftijdsgenoten etc.
Wil jij dolgraag gaan voor een verandering met je gewicht, dan is het zeker goed om te kiezen voor intermittent fasting. Schrijf je hieronder even in voor gerichte tips…
Heb je een vraag óf wil je een tip kwijt, reageer dan hieronder in de ‘berichten’.
Fijn artikel! Zelf keer geprobeerd, maar kwam er snel achter dat niet mijn ding was.
Dankjewel Natiza en inderdaad dit is niet voor iedereen haalbaar en handig. Het hangt vooral af van je dagritme en of dit passend is bij je!