Ben jij op zoek naar tips om slank te blijven? En dan niet van die moeilijk haalbare tips? Dan zijn deze 7 tips vast iets voor jou. Zeker als je 50+er bent en denkt dat het je nooit lukt…
Zo zag mijn leven er ook uit. Geen hoop op het ooit bereiken van mijn ideale gewicht. Maar, dat is helemaal goed gekomen. Ik ben juist als 50+er afgeslankt en nu al weer bijna 4 jaar slank.
Juist om jou te helpen deel ik de onderstaande tips. Tips om slank te blijven; dan weet jij alvast hoe dit onderdeel werkt. Handig als je recent bent afgevallen en grote moeite hebt om niet wéér aan te komen. Maar ook goed om te weten voordat je start met afvallen!
Tips om slank te blijven

Deze tips zijn vooral tips waar je wat aan hebt als je ze op gaat volgen. En er ook een plan voor maakt hoe je dit gaat doen. Blijf niet hangen in het lezen, maar lees de tips om slank te blijven met als doel om ze toe te passen!
– jouw gewicht. Het maakt heel veel uit hoe jouw gewicht de afgelopen jaren is geweest. Heb je gezwicht voor een dieet, dan zijn er vaak sterke schommelingen. Het kan ook zijn dat je deze tips leest en dus wél je streefgewicht hebt bereikt, maar…
Het lukt maar niet om dit gewicht makkelijk vast te houden. Je bent voor je gevoel aan het ‘worstelen met de weegschaal’ en weet niet goed hoe je verder moet.
De manier waarop je bent afgevallen bepaalt grotendeels of je succesvol slank kunt blijven! Als dit hebt gedaan door aanpassingen aan je eetpatroon, meer beweging en veel water drinken, dan komt het goed. Maar…
– jouw dieet. Dat geldt niet voor iedereen, want veel mensen gaan voor een snel korte termijn effect door het volgen van een crashdieet. En zorgen daarmee niet goed voor zichzelf. Je lichaam bouwt dan tekorten op en daardoor kom je weer aan. Het bekende jojo effect.
De onderstaande tips om slank te blijven helpen vooral als je op een gezonde manier bent afgevallen. En gezond afvallen is ongeveer 500 gram gewichtsverlies of wat minder per week.
Is je gewicht goed of slecht?
Ontdek het nu door deze test te doen.
blijf altijd water drinken – tip 1
Water drinken blijft altijd heel belangrijk. Hou je niet zo van water, dan zijn er voldoende alternatieven. Denk aan groene thee, kruidenthee of een combinatie van kruiden en vruchten als thee. Zelfs water kun je veel lekkerder maken door er fruit met munt of kruiden in te doen.
Hier zijn speciale kannen voor, waardoor je het fruit in een grote zeef doet in het midden van een fles.
beweeg elke dag – tip 2
Bewegen, daar ontkom je niet aan. Zeker als je beroepsmatig veel moet zitten, is het belangrijk om dit onderdeel bewust aan te pakken.
Wat tips kunnen zijn: maak in je pauze een wandeling, parkeer je auto bewust iets verder als je buitenshuis werk. Ook kun je, juist voor het slapen gaan, nog een wandeling maken.Ben je niet zo van het wandelen? Geen nood, want je kunt allerlei apparaten om thuis te sporten aanschaffen. Denk eens aan een hometrainer…
Het is mijn persoonlijke mening dat bewegen een pure noodzaak is voor een fitter lijf. Vooral het buiten bewegen maakt jou gelukkiger.
verbeter je eetpatroon – tip 3
Je eetpatroon kun je altijd verbeteren! Zelf leer ik ook nog elke dag. Voor mij is het een persoonlijke prioriteit om mijn groente consumptie te verhogen.
Eet jij met regelmaat? Eet je voldoende groente en fruit? Wat is de inhoud van je dagelijkse eetpatroon? Welke soorten groenten eet jij nooit? Daarnaast kun je ervoor kiezen om vooral volkoren te eten, dan zul je sneller gevuld zijn.
Ook kun je vaker vis of vegetarisch eten. Je kunt meer groenten in de middag nemen door een salade of groene smoothie klaar te maken. Snacken met fruit en een handje noten als tussendoortje. Er zijn werkelijk honderden opties te bedenken…
sta regelmatig op de weegschaal – tip 4
De weegschaal moet zeker niet jouw leven bepalen, maar blijft belangrijk. Zet hem niet te ver weg, dan kun je in de loop van de tijd ongewild aankomen. Dat is mij ook gebeurd…
Daarom is het mijn advies om minstens eens per week op de weegschaal te staan. Maar wel altijd op hetzelfde tijdstip. Dus bijvoorbeeld direct uit bed, voordat je gaat douchen.
minimaliseer alcohol – tip 5

Dit onderdeel is ook van belang. Het is niet nodig om geheelonthouder te worden, tenzij jij hiervoor kiest uiteraard…
Wel is het goed om te beseffen wat alcohol met jouw lichaamsfuncties doet. En dat het af te raden is om alcohol te drinken tijdens het eten.
Teveel alcohol is een bekende dikmaker. Een glas goede wijn per dag kan niet echt kwaad, behalve als je aan het afvallen bent. Maak dus vooral verstandige keuzes hierin.
eet bewust – tip 6
Bewust eten is vooral ook het echte genieten van eten. Dus niet eten terwijl je aan het werk bent, tv kijkt of staande bij je voorraadkast.
Dit onderdeel heeft meer te maken met het beseffen wat je eet en op welk moment. Je weet dat je er zelf de controle op hebt. En niet zomaar wat eten zonder erbij na te denken.
– etentje of feestje. Het bewust eten heeft een beetje te maken met plannen. Als jij bijvoorbeeld weet dat je in de avond een uitgebreid diner hebt, dan is het verstandig om daar overdag al rekening mee te houden. Hoe?
Door een karig ontbijt te eten, weinig middageten en vullende caloriearme tussendoortjes. Dan voorkom je dat je onnodig aankomt in gewicht. Je kunt ook een paar dagen gedeeltelijk vasten als optie zien.
– eetplanning. Ook het maken van een eetplanning is een uitkomst. Hiermee bedoel ik een menulijst voor een hele week of langer, waarbij je kiest voor gezonde avondmaaltijden. Je kunt zo makkelijk je boodschappen, en eventueel je online bestelling, aanpassen op jouw eetplanning.
gun jezelf een ‘slippertje’ – tip 7
Hoe maak je het leven leuk; ook als je slank bent? Door jezelf, zo af en toe, iets lekkers te gunnen. Juist ja, ook dit onderdeel hoort erbij. Je hebt er niets aan om, ook als ‘good-food’ liefhebber, te streng te zijn naar jezelf.
Zolang je weet dat je minstens 95% van de dagen voor zeker 80% goed eet is er weinig aan de hand.
Hoe ik dit doe? Als enorme fan van koek en taart is dit een uitdaging. Maar het lukt me gewoon door taarten te bakken, of iets anders lekkers, wat grotendeels uit natuurlijke ingrediënten bestaat.
Gelukkig blijft er zo voldoende over om, als snoeper, van te genieten! De laatste tijd bak ik ook vaak suikervrij, deels vanwege mijn moeder die diabetes type 2 heeft. Maar, ik moet eerlijk zeggen, de natuurlijke zoetmakers zijn ook heel lekker.
Heb je wat aan de bovenstaande tips? Deel gerust je inzicht hieronder, zo leren we van elkaar!
Geef een antwoord