Heb jij de overtuiging dat afvallen moeilijk is? Dat kan best kloppen, want er zijn minstens 8 redenen te vinden waardoor jij kunt worstelen met afvallen! Lees dit artikel maar eens door en je begrijpt het helemaal!
Als het je maar niet lukt om af te vallen, dan kun je twee dingen doen. Je kunt hierin berusten óf juist gaan zoeken naar de oorzaak van je problemen met afvallen. Zo help jij jezelf pas echt verder en ga je richting de allerbeste oplossing: een gezonde leefstijl.
Je krijgt 8r redenen op een rijtje waardoor je gedachte ‘afvallen is moeilijk’ te verklaren is. Deze redenen zullen je helpen om inzicht te krijgen. Stel je voor dat jij last hebt van minstens 3 van de onderstaande punten, dan kun je daarmee aan de slag. Voor alles is een oplossing, zelfs voor moeilijkheden rondom afvallen…
Waarom afvallen zo moeilijk is
Eerst kijken we naar de mogelijke redenen. Waarom het niet is gelukt, tot nu toe, om af te vallen. Je hebt vaak genoeg je best gedaan, maar het afvallen komt je niet aanwaaien. Waar anderen geen moeite mee hebben, heb jij dit wel. En dat is knap lastig en kan enorm frustrerend zijn.
- Je doel is te hoog.
- Het jojo-effect.
- Het gebruik van bepaalde medicijnen.
- Je hebt last van stress.
- Je hebt overgangsklachten.
- Je eet teveel of te weinig.
- Je eet en drinkt teveel suiker.
- Je hebt motivatie problemen.
Eet jij genoeg om af te vallen?
60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. Jij ook?
In 3 stappen doorloop jij je eigen eetpatroon.
Afvallen is moeilijk om deze redenen
Jij hebt al korter of langer geleden last van overgewicht en bent zelfstandig bezig om af te vallen. Toch wil het niet helemaal lukken. Je weet niet helemaal waaraan dit kan liggen.
Hieronder krijg je meerdere redenen om jouw worstelingen met afvallen te verklaren. Hopelijk helpt het je en geeft dit artikel je inzicht.
1. Je doel is te hoog
Je bent tot nu toe gericht geweest op een groot effect op de korte termijn. Dit is ook wat je meestal in de reclame leest. Val tien kilo af in 2 maanden. De meest extreme diëten doen de ronde. Met ook soms heel grote resultaten. Alleen niet voor de lange termijn. En daar gaat het mis.
Daarom is het goed om te weten dat er een totale verandering van denken en handelen nodig is voor een groot effect op de lange termijn. Als een belofte te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo!
Oplossing: Ga voor een goed resultaat op de lange termijn! Dat kun je het beste doen door te stoppen met diëten en gezond en evenwichtig eten. Leer een gezonde leefstijl aan, want dan hou je elke verandering vol.
2. Het jojo-effect
Je hebt korter of langer geleden wel eens dat mooie gewicht bereikt, maar helaas niet vast kunnen houden. Je bent verder weg van je doel dan voordat je begon. Door het extreme lijnen heeft je lichaam tekorten aan bepaalde voedingsstoffen gekregen en soms ook vitamine tekorten opgebouwd.
Zeer waarschijnlijk is je stofwisseling vertraagd. Dit verklaart waarom veel mensen na een streng dieet heel makkelijk weer toenemen in gewicht als ze weer ‘normaal’ gaan eten. Natuurlijk kan er daarnaast iets anders gebeuren, namelijk dat je last hebt van eetbuien. Daar kun je ook weer flink van aankomen.
Zo blijf je in een soort van vicieuze cirkel, die lastig te doorbreken is. Wil je hiervan af, lees dan hoe je eetbuien overwint in 5 concrete stappen!
Oplossing: Niet meer gaan diëten. Kies voor een mooi evenwicht in je eetpatroon en leer jezelf goede eetgewoontes aan. Eet niet teveel, maar ook niet te weinig. Een artikel over hoeveel jij wil afvallen per week kun je hier lezen…
3. Het gebruik van bepaalde medicijnen
Medicijnen kunnen het afvallen moeilijk maken. Ik noem een aantal medicijnen die erom bekend staan dat ze gewichtstoename veroorzaken: antidepressiva, bepaalde medicijnen tegen psychose, lithium, medicijnen tegen diabetes, corticosteroïden, canabis, medicijnen tegen epilepsie en bètablokkers. Slik je één of meerdere medicijnen uit de bovenstaande lijst, dan is het lastig om veel en snel af te vallen.
Oplossing: Overleg met je huisarts en bespreek je wens om af te vallen. Misschien kun je door een kleine aanpassing in je medicijnen al een verandering ten goede van je gewicht maken.
4. Je hebt last van stress
Stress is funest tijdens het afvallen! Dit heeft een bepaalde negatieve uitwerking op je gelukshormoon endorfine. Daarom is het van belang om stress zoveel mogelijk te vermijden. Als je weet dat dit een mogelijke oorzaak kan zijn, dan raad ik je aan om hier eens mee aan de slag te gaan.
Oplossing: Bouw meer momenten van rust in je leven in. Ontspan op een manier die bij jou past. Dat kan zijn door het oppakken van een hobby of door de taken binnen je gezin anders te verdelen.
5. Je hebt overgangsklachten
En dan nog de overgang. Voor veel vrouwen is dit een moeilijke fase in hun leven, met de nodige klachten en problemen. Als je van jezelf weet dat dit voor jou een serieus probleem is en je kampt met klachten als: stemmingswisselingen, stramheid in spieren en gewrichten, erge vermoeidheid, slaapproblemen, sombere of depressieve gevoelens enz., ga hier dan mee aan de slag. Je hormonen zorgen er voor dat het lastig kan zijn om goed af te vallen.
Wil je meer lezen over buikvet verliezen tijdens de overgang, dan lees je hier meer.
Oplossing: Eet veel groenten en weinig suiker. Ook kun je beter de producten gemaakt van wit meel vermijden. Denk hierbij aan gebak, koeken, kant en klare maaltijden, vleeswaren en frisdranken. Ook de zogenaamde ‘light’ producten kun je beter niet kopen.
6. Je eet teveel of te weinig
Het is heel belangrijk om voldoende te eten om af te kunnen vallen. Maar wat is dan voldoende? Dat is afhankelijk van jouw leeftijd, lengte en gewicht. Daarnaast speelt mee hoe actief je lichamelijk bent…
Daarom is het lastig om te zeggen hoeveel eten jij exact nodig hebt.
Oplossing: Vraag een gesprek met mij aan. Ik kan voor je bekijken of jouw eetpatroon klopt en voldoende, teveel of te weinig is.
7. Je eet en drinkt teveel suiker
Suiker zit overal in verwerkt. Zelfs in vleeswaren, sausjes en kant- en klare maaltijden! Het is erg moeilijk om suikers helemaal te vermijden. Wel is het mogelijk om suikers te minimaliseren.
Je kunt minder suiker binnenkrijgen door niet meer te snoepen, geen koek en gebak te nemen en geen frisdranken te nemen. Dat scheelt al erg veel!
Ook is het mijn advies om geen 0% suiker producten te nemen. Daarin is nog steeds geraffineerde suiker gebruikt en heeft een zeer verslavend effect.
Oplossing: Maak zelf de keuze hoe jij dit probleem aanpakt. Je kunt een stappenplan maken wat bij jou past. Dan hou je dit het allerbeste vol.
8. Je hebt motivatieproblemen
Zolang jij geen echte lichamelijke problemen hebt en je overgewicht accepteert zal er geen reden zijn om af te vallen. Pas als jij er wel een reden voor hebt wil je er mee aan de slag. En ga je ook echt afvallen!
Oplossing: De motivatie om af te vallen is niet altijd zelfstandig op te pakken. Je vindt hier een artikel met 23 motivatie tips om je te helpen met afvallen. Doe hier je voordeel mee.
Zo lukt afvallen wel
Zo zie je maar dat er veel redenen kunnen zijn waardoor afvallen niet lukt. Hoe mooi is het als je de persoonlijke reden te weten komt. En nog mooier als je hiermee aan de slag kunt gaan en op weg kan gaan naar een mooier gewicht. Een gewicht waarbij de kans op het krijgen van lichamelijke klachten tot het minimum beperkt kan zijn.
Vaak is afvallen een kwestie van de juiste gewoontes lang genoeg volhouden. En niet opgeven!
Geef een reactie