Waarom is andijvie gezond? Uiteraard is andijvie een bekende groente, vooral ook in Nederland. Maar wat zijn dé specifieke eigenschappen van die groene groente?
Dat kom je allemaal te weten in dit blog. Wat maakt andijvie zo speciaal en welke voordelen geeft het eten van die gezonde andijvie jou? Het is inderdaad een populaire groente, niet alleen als stamppot, maar ook als salade of gewokt. En andijvie heeft, net als de meeste andere soorten groenten, zeer weinig calorieën. Dus wil jij afslanken, neem dan zeker vaker wat andijvie!
Wat maakt andijvie gezond?
Andijvie zit boordevol mineralen, meer dan andere groenten. Het blijkt dat vooral de buitenste bladeren een hoge waarde aan vitamine A, C en mineralen bevat. Snij ze daarom niet weg… Dit maakt dat andijvie op een geheel unieke manier de lever ontgift. En dat is mooi meegenomen, want daardoor verlaten de slechte stoffen jouw lichaam.
Is je gewicht goed of slecht?
de eigenschappen
Van andijvie kennen we twee soorten: de gewone en de krulbladige andijvie. Andijvie heeft een licht bittere smaak, die een beetje aan witlof doet denken. Daardoor is deze robuuste groente juist wel of niet geliefd. Je moet het leren eten.
De manier van groeien lijkt een beetje op kropsla. Ze kunnen heel groot worden en al snel last krijgen van doorschieten. Andijvie is niet lang te bewaren en nogal vatbaar voor verleppen. Je kunt een verse krop andijvie daarom 2 dagen bewaren in je koelkast. Het beste is het natuurlijk om die gezonde andijvie gelijk te eten!
Doordat andijvie zo vol zit met water heb je veel nodig per persoon. Tijdens het koken, wokken of smoren slinkt het behoorlijk. Reken daarom gerust 1,5 tot 2 keer zoveel per persoon. Dit komt neer op rond de 400 gram p.p. om uiteindelijk de minimale norm van 250 gram groenten per dag te halen.
De voordelen voor je gezondheid
Yes, ook deze groene groente geeft jou enorme voordelen voor je gezondheid. Wil je weten welke? In de introductie heb je gelezen dat andijvie je lichaam ontgift. Maar er is meer…
Andijvie is goed voor je hart, maag en lever. Dit komt door de grote hoeveelheden vitamine A, C, K en de benodigde mineralen. Verder is andijvie ook rijk aan meerdere soorten polyfonen, waardoor je een grotere weerstand opbouwt met het regelmatig eten van andijvie.
goed voor hart, lever en gal
Daarnaast heeft andijvie een positief effect op de reiniging van je lichaam; met name in de bloedbanen. Hierdoor is andijvie een supergroente voor je hele zenuwstelsel en je ogen! Ook is het zo dat andijvie positief kan werken bij klachten met je gal, lever en hart. Niet gek dus om regelmatig andijvie op jou menulijst te zetten.
Wil je nóg meer weten over het goede effect van andere groenten op jouw gezondheid? Dan krijg je van mij hier de gezonde groenten top 10, zodat jij meer van de meest gezonde groenten kunt gaan eten!
Ben jij verrast over de gezondheid van andijvie en heb je wat geleerd? Deel dit dan hieronder in de berichten…
Geef een reactie