Wil jij een gezonde leefstijl voorop stellen? Dan zul je allang ontdekt hebben dat er vele soorten groenten zijn die je een handje helpen. Maar misschien is de paarse groente nog wat aan jouw aandacht ontsnapt. Als dat het geval is, lees dan eens verder…
Elke soort groente heeft weer iets specifieks voor je! Denk aan een scala aan vitamines, mineralen en spore elementen. En uiteraard het grote verschil in smaak. In dit blog krijg jij uitleg over alle soorten aan paarse groente. Welke soorten zijn er nu én wat maakt elke soort zo speciaal en gezond? Je krijgt er antwoord op.
Paarse groente
De verschillende paarse groentesoorten staan hieronder op een rij. Weet je waarom deze zo gezond zijn? Dit heeft een aantal redenen:
- vertraagt het verouderen – Paarse groenten en fruit bevatten fenolverbindingen, zoals anthocyanen of pro- anthocyanidinen. Hierdoor ontstaat de paarse kleur. Deze sterke anti oxidanten gaan op een effectieve manier het verouderen vertragen!
- gaan infecties tegen – De anthycyanen gaan het aanmaken van eiwitten die een ontsteking kunnen veroorzaken tegen. Ook je afweersysteem versterkt hierdoor!
- regelen de bloeddruk – Vooral de paarse zoete aardappel gaat hoge bloeddruk op een natuurlijke manier tegen. Dit komt door de stof kuoamine, wat als een natuurlijk geneesmiddel werkt. Ook de rode biet bevat veel kuoamine.
Is je gewicht goed of slecht?
aubergine
Aubergine is een makkelijke groente die veel gebruikt wordt samen met andere soorten groenten. Deze paarse groente bevat enkele van de krachtigste antioxidanten, de fytonutriënten. Verder bevat aubergine veel ijzer, calcium en vele andere vitamines.
paarse bloemkool of broccoli
Deze nog redelijk onbekende groente geeft je een geweldige hoeveelheid anthocyanine. Dit is een sterke antioxidant die je immuunsysteem versterkt. Verder heeft deze kleurrijke koolsoort alle kenmerken van witte bloemkool. Het kan zijn dat de paarse bloemkool na het koken witter wordt. Eet het dan rauw en in stukjes gesneden, eventueel met een groentendip.
paarse asperges
De paarse asperge is vanwege het hogere suikergehalte een stuk zoeter dan de witte of groene soort. Je kunt deze asperge niet te lang koken, slechts een paar minuten, om de kleur te behouden. Het is ook lekker om ze rauw te eten. Denk dan bijvoorbeeld aan het verwerken in een salade!
rode biet

De rode biet zit in de top 10 van mijn favoriete groenten. Dit komt door de heerlijke zoete en eigen aardse smaak, waardoor ik onbewust terugdenk aan de groentetuin van mijn vader. Je kunt bieten koken, bij haring eten of gekookt in rauwkost verwerken. Het is ook heerlijk om van bieten een stamppot te maken of ze te stoven met ui en azijn.
rode kool
De rode kool is het hele jaar door te gebruiken. In tegenstelling tot haar imago van wintergroente bij uitstek! Rode kool zit vol met antycyanen en is zeer caloriearm Verder bevat ze wel diverse vitamines, mineralen en sporenelementen in goede hoeveelheden. Zo is het rijk aan de vitamines A, C en K. Deze groente is dus prima voor je dagelijkse portie gezondheid!
paarse wortel
De paarse wortels zijn nóg gezonder dan de oranje. Weet je waarom? Dit komt door het hoge gehalte anthocyanine, een stofje wat extreem goed is voor je hart en bloedvaten. De paarse wortel is het resultaat van vele kruisingen, daardoor is hij ook wat duurder. De anthocyanine zorgt er ook voor dat vertraging in de veroudering en het tegengaan van kanker!
paarse zoete aardappel
Je kent ze vast wel. De zoete aardappels kun je al het hele jaar door verkrijgen. De paarse variant komt van oorsprong uit Noord-Amerika en heeft een geheel eigen licht zoete smaak. Ze zijn ook erg snel gaar, meestal in 10 minuten. Je hebt paarse zoete aardappels met een wit vruchtvlees én een variant met paars vruchtvlees.
truffelaardappel
De truffelaardappel beetje langwerpige aardappel die een paarsachtige kleur heeft. Het is een heerlijke, vastkokende aardappel. Ze komen van oorsprong uit Frankrijk en doen een beetje denken aan truffels. Je kunt ze koken, frituren, pureren of bakken. Door de unieke kleur en smaak geeft deze truffelaardappel je maaltijd extra kleur!
Andere soorten groenten
Wil je meer weten over de 8 groepen groenten en de vele soorten, lees dan hier eens verder. Je krijgt dan werkelijk ruim 60 soorten groenten op een rij gezet en onderverdeeld in 8 groepen. Dan is het heel jammer als je nog niet eens de helft van het aantal soorten eet!
Geef een reactie