Koolhydraten, we hebben ze echt nodig. Alleen in de juiste hoeveelheid en het liefst van de goede soort!
Waar we koolhydraten in kunnen onderscheiden zijn de snelle en langzame koolhydraten. De naam zegt het al een beetje. De snelle koolhydraten werken snel én zorgen er daarom ook voor dat het bloedsuikerspiegel gaat stijgen. En dat doen de langzame koolhydraten niet… wat dus in je voordeel is. Je bloedsuikerspiegel blijft, door het eten van zoete aardappels, meer constant.
Ook jouw lichaam vind het fijner om langzaam werkende koolhydraten te krijgen. Ze geven je immers voor langere tijd meer energie. En daarnaast een langer gevoel van verzadigd zijn.
Zoete aardappels komen uit Zuid-Amerika van oorsprong. Langzaam maar zeker zijn deze ‘aardappels’ ook in Nederland overal verkrijgbaar. De naam doet je geloven dat ze hetzelfde is als de gewone aardappel. Maar dat is niet zo. De zoete aardappel is een groente.
Andere kenmerken
De zoete aardappel heeft dus naast het verschil in werking van de koolhydraten nog andere voordelen voor je gezondheid. Hieronder zet ik wat voordelen voor je op een rij.
- veel voedingsvezels. Dit heeft een groot voordeel voor je gezondheid. Ze geven meer verzadiging, houden je darmen gezond én verminderen de kans op diabetes.
- heel veel bètacaroteen. De zoete aardappel zit hier bomvol mee. Dit stofje zorgt makkelijk voor de naar omzetting in vitamine A. Deze vitamine is uitermate goed voor je ogen, het herstel van je cellen en verhoogt ook nog eens je weerstand.
- antioxidanten. De schadelijke stoffen, waar iedereen mee te maken heeft, worden door de antioxidanten (die in de zoete aardappel aanwezig zijn) onschadelijk gemaakt. Op de lange termijn helpt dit zelfs om kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen.
Is je gewicht goed of slecht?
Advies en variaties
Je hebt aan de inname van 100 gram zoete aardappel voldoende voor de dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Je kunt zoete aardappel gerust regelmatig op je menu zetten. Er zijn allerlei variaties te bedenken. Wat denk je van:
- als ‘frieten’ gebakken in de oven of airfryer
- in de stamppot. Kijk hier voor een makkelijk recept: https://gezondlevensplan.nl/wat-zijn-de-voordelen-van-deze-verrassende-combinatie/
- verwerkt in een ovenschotel
- gebruikt als puree
Zo zijn er allerlei manieren te bedenken om de zoete aardappel een paar keer per week te gaan gebruiken. Inmiddels is dit product in ons gezin steeds meer geliefd geworden. Fijn als ook jij hier je voordeel mee kunt doen.
Geef een reactie