Valt het je zwaar en wil je het liefst stoppen met afvallen? Heel begrijpelijk, want doorzetten met afvallen is een vaardigheid en heeft niet met wilskracht te maken. Hoe het dan wel lukt, dat ontdek je in dit artikel!
Doorzetten met afvallen is niet specifiek voor doorzetters, maar wel voor degene die de onderstaande 6 tips toepassen. Het zijn geen moeilijke tips, maar wel praktische… Jij kunt zeker afvallen én daarin doorzetten. Je krijgt een plan én een route van mij, zodat je van start kunt gaan.
Wil je afvallen?
En worstel je daarmee?
Doe mee met de gratis challenge
Doorzetten met afvallen
Weet je dat er ontzettend veel mensen zijn die weleens een start maken met afvallen? Vaak direct na een vakantie of aan het begin van het nieuwe jaar. De goede voornemens… En helaas, heel vaak lijkt het haast onmogelijk om door te zetten. En dit heeft weinig te maken met je wilskracht, maar veel meer met een aantal andere factoren.
Zodra je die factoren weet én er op de juiste manier mee werkt is afvallen zelfs makkelijk! Wil je meer weten over het onderwerp ‘afvallen lukt niet ondanks een dieet’, lees dan hier eens verder. Met de onderstaande tips ga je doorzetten zonder wilskracht.
Laat de termijn los
Weet je wat zo fout is aan alle diëten? Inhoudelijk ga ik er niet op in, dat kun je in andere blogs lezen, maar het gaat om het tijdsbestek. Vaak zijn het de aanpassingen op korte termijn die diëten aanlokkelijk maken. Val 10 kilo af binnen 2 maanden en met deze pil verlies je megasnel je vet, etc…
Het klinkt te mooi om waar te zijn. En gek genoeg, ook al weet je dat het niet klopt, toch trap je er makkelijk in. Geen wonder dat zeker de helft van de mensen 1,5 jaar na het diëten weer hetzelfde gewicht als voorheen heeft. En 4 jaar later is er nog maar een handjevol mensen die het gewicht hebben van na het afvallen.
Het is een kunst om die loze beloftes los te laten, maar wel een goede keus! Dit brengt je naar een volgend inzicht. Wat als je de termijn van het afvallen loslaat? Dit geeft je direct de volgende voordelen:
- je gunt jezelf de tijd
- het geeft je geen stress
- dat wat je aan gewicht verliest blijft er makkelijker af
Je kunt, als je de termijn loslaat, meer ontspannen te werk gaan. En jezelf een betere leefstijl aanleren, door dat te eten en te drinken wat jouw lichaam nodig heeft. En ook nog eens met die voeding waar jij van houdt. Het is een illusie om te bedenken dat jij hetzelfde eetpatroon kunt nemen als ieder ander. Elk lichaam en ieders behoefte is anders en uniek.
Zelfliefde en afvallen
Dit heeft wat uitleg nodig. Wat heeft zelfliefde nu met afvallen te maken? Als jij begrijpt dat je door af te vallen een gezond gewicht, met een lager vetpercentage krijgt, dan heeft dit alles met zelfliefde te maken. Van daaruit zul je minder gezondheidsklachten krijgen, waardoor je meer kunt genieten van jouw leven.
Dus als het uiteindelijk doel een betere gezondheid is, en jij je daarop richt tijdens het afvallen, is afvallen makkelijker. Je weet dan dat het tijd nodig heeft, maar dat je een lange termijn effect zult krijgen. Afvallen is nu niet je doel, maar een betere gezondheid!
Laat oude gewoontes los
Wil jij je doel echt halen, dan is het goed om eerlijk te kijken naar belemmeringen in je leven. Iedereen weet dat er een aantal zaken zijn die je niet dichter bij je doel brengen. En dat het goed is om slechte gewoontes los te laten. En dat mag geheel in je eigen tempo!
Hieronder lees vind je een aantal slechte gewoontes in volgorde van belangrijkheid. Het is zeker niet zo dat afvallen alleen lukt als je alle slechte gewoontes gedag zegt. Maar je maakt het jezelf onnodig moeilijk als jij ermee door blijft gaan…
- drinken van alcohol
- roken
- slecht eetpatroon
- stress
- eetbuien
- teveel suikers
- niet bewegen (als je geen beperkingen hebt)
- bepaald medicijngebruik
De bovenstaande slechte gewoontes zijn voorbeelden. In dit blog krijg je hier verder geen uitleg over, wel in andere blogs. Er zijn vast nog meer gewoontes die niet goed voor je zijn. Maar het gaat er hier om dat je doorhebt dat je dagelijkse gewoontes veel bepalen. En zeker ook jouw resultaat met afvallen!
Leer nieuwe gewoontes aan
Nu is het goed om in te zien dat het loslaten van oude gewoontes een begin mag zijn van de start met nieuwe gewoontes. En die nieuwe gewoontes helpen je naar een betere gezondheid. Met meer vitaliteit en energie! Het mooie van nieuwe gewoontes is dat jij ze kunt koppelen aan jouw dagelijkse routine. Weet je wat de voordelen zijn?
Het kost je dan geen wilskracht en ze zijn daardoor goed vol te houden. Een paar voorbeelden van nieuwe gewoontes zijn: voldoende water drinken, dagelijks bewegen, positief denken, rustmomenten nemen, gezond eten op vaste momenten en voldoende slapen. Als je met mij werkt, dan krijg je precies te weten hoe je de nieuwe gewoontes het meest effectief toepast!
Wil je afvallen?
En worstel je daarmee?
Doe mee met de gratis challenge
Het vieren van overwinningen
Ben je op deze manier bezig met afvallen en ben je bijvoorbeeld de eerste 5 kilo kwijt? Vier dan deze overwinning op een manier die bij jou past. Dat kan zijn door een leuk nieuw kledingstuk te kopen, uit te gaan of dat mooie boek te kopen. Doe vooral waar jij blij van wordt!
Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, zul je daar geen moeite mee hebben. En je staat er bewust bij stil, want die kilo’s zijn er niet alleen maar af, ze blijven er ook af…
Hou vast aan je einddoel
Jouw einddoel is bereikbaar, zolang je deze route blijft volgen. Het is een succesvolle route, want dit geeft je geen stress. Je hebt geen termijn gesteld, maar wel jouw unieke route naar dat ideale gewicht. En je gaat er zeker komen op deze manier.
Uiteraard kun jij jezelf voor de gek houden door te lang aan slechte gewoontes vast te houden… of door tevreden te blijven met jezelf. Het is wat jij wil. Jij bepaalt, door jouw dagelijkse acties uiteindelijk je gewicht. Zie dit als je eigen verantwoording. Ook als je nu al medicijnen gebruikt, wat ouder bent of zelfs bedlegerig, er zijn altijd manieren om daar te komen waar jij wilt. En die verbeteringen te maken naar een gezonder leven!
Hoi Anja,
Wat een goed idee om slechte gewoontes af te leren. Bij mij is meer regelmaat op tijd gaan slapen dan sta ik zonder wekker op tijd op. Ik slaap tussen de 7-9 maar ik ga te laat naar bed en wordt wakker als er al bijna een halve dag voorbij is. Als ik dat onder knie hebt dan lukt het me ook om 3 hoofdmaaltijden en 2-3 tussendoortjes te eten. Mijn nieuwe levensstijl is 50% eiwitten, 30% gezonde vetten en 20% langzame koolhydraten. Ik beweeg 4x per week, maar eigenlijk moet ik dagelijks een ommetje maken. Snaaien doe ik nog sporadisch maar dan wel ter vervanging van of een maaltijd of een tussendoortje. Dus niet en en.
Ik drink daarnaast genoeg vocht en 2-3 liter water. Fijne tips. Bedankt
Hallo Cecile, een vast en normaal ritme met slapen is heel belangrijk inderdaad! Soms valt het niet mee om zo’n gewoonte te doorbreken. Als dit je niet zelfstandig lukt, dan kan ik je helpen. Anja