Weet jij zeker dat jouw groene smoothie gezond is? Dit kun je zeker weten als je de smoothie zelf maakt van verse ingrediënten. Ontdek hoe je dit kunt doen en volg het stappenplan. Zo kun je er makkelijk voor zorgen dat je dagelijks lekker veel variatie aan groenten en fruit binnen krijgt.
Er is geen nadeel op te noemen aan groene smoothies. Weet je al dat de kleur alles zegt? Vele smoothies zijn verre van gezond. Doordat er vruchtensap, suikers of vele soorten fruit worden gebruikt. Weet je dat teveel fruit niet goed voor je is? Dit komt doordat de fruitsuikers je bloedsuikerspiegel laten verhogen.
Wil je weten welke fruitsoorten minder suiker bevatten, lees dan dit artikel eens door…
In dit artikel ontdek je welke ingrediënten een groene smoothie gezond maken, hoe je dit kunt toepassen én welke variaties er zijn. En tenslotte zet ik wat voordelen voor je gezondheid op een rijtje.
Is jouw groene smoothie gezond?
De naam zegt het al: groene smoothie. Een smoothie is dus gezond als de basiskleur groen is. Afhankelijk van het soort groente wat je gebruikt. Er zijn wat uitzonderingen, want ook met rode biet als basis of cacao als onderdeel kan de kleur van je smoothie veranderen.
Is je gewicht goed of slecht?
Groene bladgroenten
Het allerbelangrijkste onderdeel zijn de groene bladgroenten. En waarom dit is? Groene bladgroenten zijn superfoods én bevatten een hele reeks aan vitamines, mineralen en spore elementen. En iedere groene bladgroente is weer uniek, dus is het heel goed om te blijven variëren…
Om een smoothie gezond te maken heb je ongeveer de helft aan rauwe groene groenten nodig. Dus kies dan voor een flinke handvol spinazie, boerenkool, sla, paksoi of andijvie als eerste onderdeel. Daarnaast voeg je maximaal 2 soorten fruit toe en eventueel nog wat kruiden of specerijen. Of een beetje rauwe andere groenten…
Een smoothie met fruit als enige onderdeel zal ik je afraden. Probeer geen smoothie onderweg of in de supermarkt te kopen, maar maak zelf elke dag een verse groene smoothie!
Voorbeelden groene smoothie
Je kunt hier eindeloos mee variëren. Het belangrijkste is dat groene groenten het vast onderdeel blijven. Daarnaast kun je fruit toevoegen, wat kruiden en water, amandelmelk of sojamelk. Zorg er wel voor dat je de ongezoete variant neemt als je één van de soorten melk toevoegt.
Voorbeeld 1: spinazie
- handvol spinazie
- 1 banaan
- 1/2 mango
- water
Voorbeeld 2: boerenkool
- hand boerenkool
- 1/2 banaan
- 1/2 mango
- wat kokosmelk, eventueel aangevuld met water
Voorbeeld 3: sla
- grote hand met sla
- 1/2 komkommer
- 2 pruimen
- 1/2 rijpe banaan
- amandelmelk
Voorbeeld 4: spinazie
- 50 gram (bevroren) blauwe bessen
- 100 gram (bevroren) aardbeien
- 95 gram spinazie
- 250 ml plantaardige melk (ongezoete amandelmelk, havermelk o.i.d.)
Voordelen voor je gezondheid
Er zijn wat voordelen op de korte termijn als je dagelijks een groene smoothie gaat drinken. Maar zeker ook voordelen op de langere termijn. Ik daag je uit om dit zelf te gaan testen.
Op de korte termijn wordt je vrolijker, energieker en merk je dat je huid egaler wordt.
De lange termijn voordelen zijn ook stimulerend. Groene smoothies helpen je, als je ze dagelijks gebruikt, bij het afvallen. Dit komt doordat ze nauwelijks calorieën bevatten. En het is ook een voordeel dat je langer vol blijft, doordat er veel vocht en vezels in de groene smoothie zitten!
Ontdek hoe je ook op andere manieren je vetpercentage kunt verlagen. Het voorkomen van een bloedsuikerpiek verlaagt je eetlust, waardoor je minder behoefte hebt aan een tussendoortje…
Ook voorkom je, doordat je veel groenten en fruit neemt, hart-en vaatziekten. Je huid zal er jong blijven uitzien. Het dagelijks drinken van een groene smoothie houdt ook je darmen, lever en nieren gezond, omdat groene smoothies je helpen te ontgiften. Wat een geweldige voordelen zijn dit voor jou!
Heb jij nu ook de overtuiging dat een groene smoothie gezond voor je is? Ga hier dan lekker mee aan de slag! Deel hieronder je favorieten…
Geef een reactie