Ja? Dan ben je zeker niet de enige. ‘Ben ik te zwaar’? is een vraag die menigeen zich regelmatig stelt. Als jij die vraag stelt omdat jij je bezorgt maakt om je gezondheid, dan is er een noodzaak om een oplossing te zoeken. En een passend antwoord.
Want weet je dat een passend gewicht vele voordelen heeft voor jou? Allereerst een betere gezondheid, maar daarnaast voel jij je veel energieker en heb je over het algemeen meer zelfvertrouwen.
In dit blog kom je te weten welke meetpunten er zijn. Daarnaast lees je waarom geleidelijk gewichtsverlies de beste optie is. En we starten met het verloop van je gewicht in de diverse leeftijdscategorieën.
Het verloop van je gewicht
Jij hebt al een ontwikkeling achter je. Zeker ook met je gewicht. Er zijn weinig mensen die hierin vrij stabiel blijven. Schrijf eens voor jezelf op wat jouw ontwikkeling is geweest in de afgelopen jaren. Zet op een rijtje je gewicht toen je 10, 20, 30, 40 enz. was.
Eet jij genoeg om af te vallen?
60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. Jij ook?
In 3 stappen doorloop jij je eigen eetpatroon.
Te zwaar als kind
Misschien heb jij een valse start gehad en was je als kind al wat aan de zware kant. Meestal werd het verloop van het gewicht goed bijgehouden bij de metingen op het consultatiebureau. Toch kan het zijn dat jij, om welke reden dan ook, als kind te zwaar was.
Het is niet onmogelijk om dan je gewicht weer op een normaal niveau te krijgen, maar het kost meer moeite. Dit komt omdat die vetcellen al jong in ontwikkeling zijn geweest. En helaas, die laten zicht moeilijk inruilen. Tenzij je hier de tijd voor neemt en niet in de val trapt van het volgen van een crashdieet.
Te zwaar als tiener
Nu, in deze tijd van minder bewegen, is het meer normaal dat het gemiddelde gewicht van tieners wat hoger ligt. In de jaren ’80 was het aantal tieners met overgewicht hooguit 5%. Zelf was ik als tiener iets te zwaar.
Het is wat makkelijker om dit overgewicht weg te werken. Zeker als je B.M.I. niet boven de 30 is geweest.
Te zwaar als volwassene
Stel jij, als volwassene, vaak de vraag ‘ben ik te zwaar’? Dan is er wat aan de hand. Meestal ben je niet tevreden met je gewicht en wil je dit binnen normale grenzen hebben. Of je vergelijkt jouw gewicht met het gewicht van je vrienden, zus of collega…
En dan vind jij jezelf te zwaar. En sta je voor een keuze. Om er wél of niet iets aan te doen.
Meetpunten
Er zijn meerdere manieren om deze belangrijke vraag ‘ben ik te zwaar’? goed te beantwoorden. Je leest onder elk meetpunt waar je op mag letten, zodat je weet wat je te doen staat. Mag je opgelucht ademhalen óf heb je iets te doen?
Je bouw
Er zijn grote verschillen. Het spreekt vanzelf dat iemand die van nature smal is minder weegt dan iemand die breed gebouwd is. Ben je wat breder gebouwd, dan is het volkomen logisch dat je iets meer mag wegen in verhouding.
Zo zijn er nogal wat manieren om naar je gewicht te kijken. De weegschaal mag van mij wat minder belangrijk zijn.
Maar dat kan voor jou heel anders zijn! En hangt ook van je figuur af. Heb je van nature een peer-of appelfiguur, dan is het anders dan voor iemand met een zandloper figuur. Zo zijn er nogal wat manieren om naar je gewicht te kijken.
Je B.M.I.
Een belangrijke ‘maat’ om mee te meten is je B.M.I. (Body Mass Index). Je kunt met een handige tool een berekening maken van jouw B.M.I. En dan weet je al snel of je B.M.I. binnen de norm van 20-25 valt.
De weegschaal
Niet in alle gevallen zegt dit getal voldoende. Niet iedereen is hetzelfde gebouwd. Het kan ook zijn dat jij wat meer gespierd bent, doordat je veel sport. Dan mag je gemiddeld iets meer wegen.
Zeker iets meer dan gemiddeld. Het is nu eenmaal zo dat spieren meer wegen dan vet.
Je vetpercentage
Dit meetpunt staat bijna onderaan, maar is in mijn beleving het belangrijkst! En waarom dit zo is? Het zegt heel veel over jouw gezondheid. En dát is een punt wat in combinatie met gewicht niet vaak wordt benadrukt.
Je vetpercentage laat zien hoe de samenstelling van jouw gewicht is. We gaan uit van een volwassen man van 40 jaar met een lengte van 1.80 en een gewicht van 85 kilo. Deze man is wat aan de zware kan, maar als het iemand is met veel spiermassa, dan is zijn gewicht goed!
Als deze persoon zijn vetpercentage laat meten en het is 30%, dan betekent dit dat 30% van die 85 kilo vet is. En dat is teveel. Is zijn vetpercentage 20%, dan is het vele malen beter…
Voor als dit je wat lijkt: je kunt zelfs met je voeding je vetpercentage verlagen!
Je middelomtrek
De maat van je taille is veelzeggend. Dat is de meest gevaarlijke plaats om vet te hebben. Weet je waarom dit is? Er is dan zeer grote kans dat er ook vet rondom je organen zit. En daarmee maak je eerder kans op het ontwikkelen van allerlei problemen met je gezondheid.
Dan moet je denken aan een hogere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, een grotere kans op kanker of hart- en vaatziekten.
Gezondheidsvoordelen
Er staat dus best wat op het spel. En daarom van heel groot belang om met de bovenstaande meetpunten aan de slag te gaan. Het is alleen heel erg af te raden om een dieet te gaan volgen. Weet jij waarom?
Vooral omdat jij je lichaam dan teveel aan het ontzeggen bent. Je verliest wellicht snel wat kilo’s, maar zult in alle gevallen ene stijging van je vetpercentage gaan krijgen. En dat is echt af te raden! Een verlies van hooguit 0,5 kilo per week is het beste voor je.
Daarnaast zul je niet hebben geleerd om een aanpassing op je huidige eetpatroon te maken. Dus zodra je stopt met dieten zul je weer op je oude gewicht komen. En helaas, vaak met wat bonus kilo’s…
Maak daarom een beter plan met je eetpatroon. Vraag hier hulp bij of ga het samen met je vriendin of zus doen. Dan kun je elkaar stimuleren. En zul je wellicht sneller op een gezonde manier jouw ideale gewicht bereiken!
Als je wat aan de bovenstaande tips hebt gehad, deel dit hieronder in de berichten. Ook als je en vraag hebt…
Geef een reactie