Kip koken; doe jij dit af en toe? Kip is heel veelzijdig, laag in caloriewaarde en enorm populair als hulp bij het sporten en afvallen. Dit zijn zomaar wat voordelen van het eten van kip. Je kunt kip op vier manieren koken. Hoe je dit doet én waar je op moet letten, daarover krijg je uitleg.
Waarom kip zo populair is? Dit komt vooral ook door de hoge waarde aan eiwitten. Er is geen enkele ander vleessoort met zo’n hoge eiwitwaarde. Dit is super goed als je een opbouw wil zien in je spieren; dus ook om te voorkomen dat je spiermassa afbreekt tijdens het afvallen!
Kip koken – 4 manieren
Het koken van kip biedt jou veel voordelen. Allereerst is het heel makkelijk, je voegt geen vet toe en kunt door het toevoegen van kruiden en eventueel een bouillonblokje veel smaak geven aan dit lekkere stukje vlees. Zorg wel voor een grote pan met water voor het koken van een hele kip. Kip is prima in te zetten als een hulp tijdens het afvallen.
Is je gewicht goed of slecht?
hele kip
Wil jij een hele kip koken? Dan zijn er een aantal mogelijkheden om jouw kip lekker smakelijk te maken. Je kunt kiezen voor het koken in water met wat bouillonblokjes en voor de smaak diverse kruiden toevoegen.
Je kookt de hele kip altijd in een grote pan met veel water. Dit moet zoveel water zijn dat de kip helemaal onder water blijft. Het koken van een hele kip geef je soep meer smaak én is ook nog eens gezonder voor je…
Een hele kip kun je lekker gebruiken voor een soep. Is de kip gaar, dan kun je deze in het geheel uit de pan nemen en als ‘pulled chicken’ in stukjes trekken. Heel lekker is dit voor een kippensoep of erwtensoep!
kippenbouten of drumsticks
Je wilt een ‘snellere soep’ maken? Dan kun je prima wat kippenbouten of drumsticks in het water gaar laten worden. Afhankelijk van de grootte van de bouten of drumsticks is je soep met 30 – 45 minuten gaar. Let er daarbij wel op of het kippenvlees al helemaal wit van binnen is… Dan pas is het gaar!
Het voordeel van het gebruik van deze onderdelen van de kip is de snellere gaartijd én de smaak van je soep. Doordat er bot is toegevoegd heeft je soep een betere smaak én zijn werk je aan de opbouw van je gezondheid…
Waarom het koken van botten dan beter is? Het helpt je aan een mooiere huid, wordt aangeraden bij auto-immuunziektes en is een krachtige remedie tegen verkoudheid en ziekte! Er zijn nog veel meer voordelen op te noemen van het gebruik van bottenbouillon.
kipfilet
Ja, je kunt ook kip koken door stukken kipfilet in een pan met water te bereiden. Voeg voor de smaak wat bouillontabletten toe of kruiden. En zorg ervoor dat de kipfilets onder water blijven, zodat ze goed gaar gaan worden. Let er wel op dat het water zachtjes door blijft koken.
Voor grote stukken kipfilet kan dit zo’n 20 minuten duren. Iets kleinere stukken garen uiteraard wat sneller. Je kunt ze daarna uit de pan halen met en schuimspaan en aanvullen met wat groenten voor een heerlijke, maar wel vullende maaltijd.
stukjes kipfilet
De kipfilet kun je ook in stukjes snijden om het proces van gaar worden te versnellen. Controleer wel voor het gebruik of de stukjes kipfilet helemaal gaar zijn. Dan zijn ze helemaal wit en drijven ze bovenin de pan.
Je kunt ook op deze manier wat soep maken. Als je bijvoorbeeld de soep aanvult met kruiden en/of bouillonblokjes, wat verse groenten toevoegt, dan kun je binnen een kwartier je soepje eten. De groenten geven zo ook nog meer smaak aan de kipfilet.
Wanneer is je kip gaar?
Uiteraard is het van groot belang dat je de kip alleen gaat eten als deze helemaal gaar is! Dit is vanwege de salmonella besmetting of voedselvergiftiging heel belangrijk…
De gaarheid van een hele kip is makkelijk. Neem hier als richting een uur voor, maar hou rekening met een verlenging. Het kan wel tot anderhalf uur duren voor je kip helemaal binnenin gaar is geworden…
Wanneer je kip gaar is komt hij boven drijven. Controleer dan alsnog of dit klopt door de kip op een bord te leggen en open te snijden. Is je kip in het midden ook helemaal wit, dan is het goed. Verleng de kooktijd bij twijfel altijd!
Kipfilet stukken en blokjes zijn sneller gaar, maar komen dan vanzelf ook boven drijven. Dit kan tussen 10 en 25 minuten duren en is afhankelijk van de dikte van de stukken. Zorg er altijd voor dat de bouillon zachtjes door blijft koken, dus dat het water blijft borrelen.
voedingswaarde per 100 gram
Heb je de kip gekookt in een bouillon, dan is de voedingswaarde slecht 158 calorieën per 100 gram. De eiwitwaarde is wel 31 gram!
Hebben deze tips je verder geholpen? Heb je nog vragen, stel ze dan gerust hieronder…
Geef een reactie