Dadels zijn één van de zoetste fruitsoorten en daarom is het een goed om te weten of dadels gezond zijn. Dadels zijn erg calorierijk en daarom niet aan te bevelen om vaak te eten als je aan het afslanken bent. Toch is het wel goed om af en toe wat dadels te eten, mits je de juiste keuze maakt; vers of gedroogd?
Wat maakt dadels gezond?
Weet je al dat dadels je bloeddruk kunnen verlagen? En zo zijn er nog veel meer pluspunten op te noemen. Ook verbetert het eten van dadels je hersenfunctie, door de vitamine B6. Dus dat dadels gezond zijn, daar is geen twijfel over mogelijk. Toch is er ook een kanttekening bij dadels te zetten…
let op: neem liever verse dadels
Je kunt ze het beste biologisch of vers kopen. Alleen in Nederland zijn ze niet vaak vers te koop. Waarom dit is? De echte verse dadels bevatten de helft aan suikers in vergelijking met de gedroogde dadels. Een groot verschil dus!
En de caloriewaarde is zelfs meer dan het dubbele. Dit maak verse dadels gezond en gedroogd minder gezond!
Maar het zijn wel fruitsuikers, waardoor het de natuurlijke suikers zijn. Het onderstaande recept is daarom heel geschikt om af en toe te eten. En zeker een veel betere optie dan een taart bij de bakker…
Is je gewicht goed of slecht?
Vegan kokos limoencheesecake
Een lekkere fris smakende taart met een bodem van gezonde dadels, amandelen en kokosrasp. Je hebt geen oven nodig om deze lekker taart te maken. Wel een blender om sommige ingrediënten fijn te maken. En een taartvorm van 24 cm doorsnede.
Ingrediënten (voor 12 stuks)
Bodem
- 250 gram dadels
- 200 gram ongezouten amandelen
- 50 gram geraspte kokos
Vulling
- 175 gram ongezouten cashewnoten
- 50 gram ongezouten gemengde noten
- 200 ml kokosmelk
- 130 ml kokosolie
- 4 el ahorn- of agavesiroop
- 4 limoentjes
- beetje kokosrasp
Bereiding
Let op: Laat de cashewnoten en de gemengde noten 8 uur in een bak met koud water weken voor je met de vulling aan de slag gaat.
Bodem
Beleg de bodem van een 24 cm bakvorm met bakpapier. Week de dadels 5 minuten in kokendheet water, giet daarna het water af en pers het vocht er goed uit.
Maal de amandelen grof in de keukenmachine. Zet even opzij in een bakje. Maal dan de dadels tot een fijne massa in de keukenmachine. Meng hier de amandelen en de geraspte kokos doorheen. Schep dit in de bakvorm, verdeel gelijkwaardig en druk plat op de bodem. Zet de bodem in de koelkast.
Vulling
Giet het water van de cashewnoten af en laat uitlekken. Rasp ondertussen de schil van de limoenen en hou de rasp van de limoenen in een apart bakje. Pers het sap van de limoentjes uit, dit zou zeker 100 milliliter moeten zijn.
Doe de cashewnoten, gemengde noten, de kokosmelk, gesmolten kokosolie, ahornsiroop, rasp van twee limoenen en het sap van alle limoenen samen in de schoongemaakte blender en maal dit fijn tot er een zijdezachte vulling ontstaat. Dit kan 5 – 10 minuten duren. Proef of je het zoet/zuur genoeg vindt en voeg anders nog wat ahornsiroop of limoensap toe.
Giet het mengsel op de bodem en laat een uur opstijven in de vriezer of een nacht in de koelkast. Als de taart uit de vriezer komt, moet ‘ie zeker een uur op temperatuur komen voor serveren. Verdeel de rest van het rasp van de limoenen en nog wat kokos over de taart.
Voedingswaarde p.p.
Kcal: 444, eiwit: 8 gram
Dit is echt een toprecept. Enorm lekker en voedzaam en zijdezacht van smaak! Ben je benieuwd naar een ander recept, kijk dan eens naar de vegan carrot cake.
Als je het bovenstaande recept hebt geproefd, laat gerust je reactie hieronder achter in de berichten…
Geef een reactie