Is het je bekend dat lamsvlees je hersenen gezond houdt? En zo zijn er nog meer voordelen op te noemen als je vaker lamsvlees op je menu zet! Je leest die voordelen allemaal in dit artikel én je krijgt een heerlijk stoofgerecht…
Lamsvlees is vrij onbekend in de Nederlandse keuken. En toch geeft het regelmatig eten van juist deze vleessoort vele voordelen voor je gezondheid. Dit vlees is heerlijk zacht na het stoven én is ideaal om te combineren met couscous of aardappelpuree. Het onderstaande recept van lamsvlees ga je vast en zeker vaker maken als je het één keer hebt bereidt…
Verwar het lamsvlees niet met schapenvlees, wat een sterke smaak heeft. Dit malse vlees is heel lekker van smaak en wordt zacht na het stoven. Lamsvlees is dan ook het vlees van een lam tot hooguit 1 jaar. En bevat heel opmerkelijke voordelen voor je gezondheid. Wil jij juist doelbewust je gezondheid met voeding verbeteren? Dan kun je verder lezen in dit artikel hoe jij je gezondheid verbetert!
Voordelen lamsvlees
- een rijke bron van ijzer. Dit vlees van het lam bevat van nature een grote hoeveelheid ijzer. Veel meer dan kip op vis. Dit komt vooral doordat dit soort vlees een goed opneembare vorm van ijzer, het heemijzer, bevat. Door het regelmatig eten van lamsvlees kun je dan ook ijzertekort en symptomen van bloedarmoede voorkomen.
- het versterkt je immuunsysteem. Het consumeren van zinkhoudende voeding kan helpen om het immuunsysteem te versterken. Daarnaast zorgt zink voor een optimaal smaak-en reukvermogen.
- houdt je centrale zenuwstelsel gezond. Lamsvlees zit boordevol vitamines B en ook de B12. Voldoende B12 zorgt ervoor dat de hersenen in goede staat blijven.
- bevat veel eiwitten. Dit vlees is, net als andere soorten rood vlees, beladen met de vitale eiwitten.
- bevat veel omega 3. Lam bevat wel vet, maar een groot deel hiervan bestaat uit de omega 3 vetzuren. Dit percentage ligt zelf nog hoger dan bij rundvlees.
Is je gewicht goed of slecht?
Stoofschotel met lamsvlees
Dit is een overheerlijk recept met lamsvlees die je meteen aan Marokko doet denken. Het recept is een echt stoofrecept en maakt het vlees heerlijk mals. Je hebt er dan wel een gewone pan met een goed sluitend deksel voor nodig.
Er worden niet alleen een paar soorten groenten, maar ook noten en kruiden gebruikt. Ontdek de voordelen van alle groente voor jouw gezondheid! Dit zal je vast motiveren om wat meer groenten te gebruiken!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 3 el olijfolie
- 750 – 1000 gram lamsvlees
- 2 uien
- 50 gram donkere rozijnen
- 50 g grof gehakte hazelnoten
- 1 1/2 kaneelstokje
- 1/4 tl piment
- mespuntje nootmuskaat
- 4 dl vleesbouillon met 1 bouillontablet
- zout
- witte peper uit de molen
- 1/2 limoen; in 4 stukjes
- 1 aubergine
- 1 blikje tomaten op sap (4 dl) uitgelekt
- 500 gram snelkook couscous
- 2-3 el fijngesneden citroenmelisse of munt
Bereiding
Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Verhit de olie en bak het lamsvlees in de olie lichtbruin. Voeg ook de uien toe en bak deze 2 – 3 minuten mee.
Voeg de vleesbouillon toe. Vervolgens ook de rozijnen, hazelnoten, kaneelstokjes, piment, nootmuskaat. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg de limoen toe en stoof de schotel met het lamsvlees 2 uur op laag vuur met het deksel op de pan.
De aubergine schillen en in plakken van 1 cm snijden. Voeg de aubergine en tomaten toe en stoof het geheel nog 45 minuten. Controleer tegen het einde van de kooktijd of er nog voldoende vocht in de pan zit. Voeg zonodig nog wat water of bouillon toe.
Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwijder de limoen en de kaneelstokjes uit het gerecht en strooi tenslotte de grof gesneden munt of citroenmelisse erover. Serveer de stoofschotel met de couscous.
Voedingswaarde p.p.
De voedingswaarde is moeilijk vast te stellen en afhankelijk van de hoeveelheid vlees die je gebruikt. De kcal inname is tussen 300 en 465 en het eiwit tussen 46 en 62 gram voor een éénpersoonsportie van deze stoofschotel.
Heb je zelf al een ander gerecht gemaakt waar jij enthousiast over bent? Laat dit gerust weten. En heb je dit gerecht gemaakt, deel dan gerust je ervaring hieronder.
Geef een reactie