Kipgyros is een gezonde variant op de gyros die je meestal in andere landen kunt kopen. Ontdek hoe jij in 3 stappen een makkelijk eenpansgerecht maakt. Met de juiste kruiden in huis óf de kruidenmix van gyros kom je al een heel eind.
Ben jij een fan van eenpansgerechten? Dat is ook erg makkelijk. De basis bestaat uit kipfilet met gyroskruiden, paprika’s, ui en knoflook. En uiteraard rijst, die je er later doorheen roert. Je krijgt het recept in 3 stappen. En de kruidenmix voor het zelf maken van gyros…
Kipgyros kruiden maken
Je kunt gewoon een potje kant en klare kruidenmix kopen, maar als je alle ingrediënten al in huis hebt is dit overbodig. Zelf heb ik de kruiden gemixt uit mijn eigen voorraad en dat kun jij uiteraard ook doen. De onderstaande kruiden kun je met elkaar mengen voor een 6 persoonsschotel.
gyroskruiden (gebruik de helft per 6 personen)
- 2 gram zeezout
- 2 gram paprikapoeder
- 0,5 gram uienpoeder
- 0,5 gram zwarte peper
- 2 gram gemalen komijn
- 2 gram knoflookpoeder
- 1 gram gemalen kaneel
- 2 gram gemalen korianderzaad
- 4 gram gedroogde tijm
- 4 gram gedroogde oregano
- 2 gram gedroogde peterselie
- 2 gram gedroogde chilipoeder
Is je gewicht goed of slecht?
Kipgyros schotel met paprika
Dit is een heerlijke schotel, makkelijk klaar te maken en gezond! Weet je dat kipfilet een gezonde keuze voor je is? Dit komt vooral door de lage caloriewaarde in combinatie met de hoge eiwitwaarde. Dus goed om te gebruiken als je vaak sport, een actief leven hebt óf wat wilt afvallen.
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 600 gr kipfilet
- 450 gr zilvervliesrijst
- 6 tl gyros kruiden
- 3 tl oregano
- 6 paprika’s
- 3 uien
- 4 tenen knoflook
- 210 gr tomatenpuree
Bereiding
stap 1
Maak eerst de gyroskruiden zelf als je geen mix hebt gekocht. Snijd alle kipfilet in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm en bestrooi ze met de gyroskruiden. Kook de rijst volgens de instructies op het pak.
stap 2
En snij alle paprika’s in blokjes. Gebruik bij voorkeur 3 of 4 kleuren paprika’s, dat is gezond voor je. Snij daarna de uien en knoflook in stukjes. Maak in een braadpan een scheutje olie warm en bak hier eerst de knoflook en uien kort glazig en daarna de kipfilet bruin voor 5 minuten. Bak de paprika’s nog 5 minuten mee.
stap 3
Daarna kan de tomatenpuree en de oregano toegevoegd worden. Bak dit nog 5-10 minuten. Vervolgens meng je de gekookte rijst door de groenten en kip en je gerecht is klaar! Geniet van je kipgyros schotel met paprika.
Voedingswaarde p.p.
Kcal: 460, eiwit: 28
Ben je blij met dit recept? Laat het dan hieronder weten! Heb je vragen, stel ze gerust in de ‘berichten’. Veel kookplezier.
Bernadette Deelen
Dit lijkt mij een lekker recept maar klopt het dat de uien, paprika en knoflook niet gebakken worden dus rauw worden toegevoegd?
Anja
Nee, ik heb het recept aangepast en was de paprika’s vergeten te vermelden! Ze worden toegevoegd na de uien.. Is het nu duidelijk? Veel succes met koken.