Is die rode tomaat gezond? Tomaten, van oorsprong een Nederlands product, zijn enorm goed voor je gezondheid. Zelfs zo goed dat ze worden aanbevolen om iedere dag op je menu te zetten. En dat is niet voor niets!
Ik noem je de voordelen én geef je daarna een lekker recept voor een verse tomatensoep. De beste manier om tomaten te eten is als ze gekookt zijn, want dan is het gehalte van zowel de antioxidanten als het lycopeen verhoogd. De tomaat is niet alleen gezond, je wordt van tomaat gezond!
De voordelen voor je gezondheid zijn: ze zijn goed voor je hart en verbeteren je spijsvertering. Daarnaast zijn het er nog een aantal: vermindert het krijgen van blaasontstekingen, geeft je huid een oppepper en is door de vitamine A heel goed voor je ogen! Ook zijn tomaten heel geschikt om gezond afvallen mogelijk te maken… Lees hier maar verder als je wilt!
Verse tomatensoep
Dit is een heerlijk recept. Door tomatensoep te eten krijg je erg veel groenten binnen. Meer dan bijvoorbeeld bij groentesoep of bij sommige andere soepen. Ik heb nog wat gehaktballen toegevoegd voor de nodige eiwitten. De verse kruiden uit eigen tuin geven deze vitaminebom een geheel eigen smaak.
Om de soep wat te binden en een zachtere smaak te geven heb ik crème fraìche toegevoegd. Natuurlijk mag een stukje stokbrood niet ontbreken.
Is je gewicht goed of slecht?
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 2 kg trostomaten
- 1 eetlepel olijfolie
- 2,5 liter water
- 7 groentebouillonblokjes
- 2 grote uien
- 300 gram rundergehakt
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml crème fraiche
- ongeveer 10 gram peterselie
- ongeveer 10 gram selderie
- beetje tijm
- 1 eetlepel italiaanse kruiden
Bereiding
Snij de uien en knoflook in kleine stukjes en bak ze met de olijfolie in 5 minuten op matig vuur glazig. Daarna snij je alle trostomaten in stukjes en kook 2,5 liter water in een waterkoker. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en wacht tot de blokjes zijn opgenomen door het water.
Voeg nu de tomaten toe aan het water en zorg ervoor dat alles weer kookt. Zet het vuur lager, maar zorg ervoor dat de soep 20 minuten zachtjes blijft koken. Voeg op het einde de kruiden toe. Verwarm je oven eventueel om er straks de stokbroden in te kunnen doen.
Maak intussen de gehaktballen, je kunt ze naar eigen inzicht kruiden. Ik heb kruidenpaneermeel gebruikt. Vervolgens giet je de soep in de blender of keukenmachine en voeg je de crème fraiche erbij.
Breng de soep weer aan de kook en voeg de gehaktballen toe. Vervolgens ongeveer 10 minuten zachtjes laten koken.
Voedingswaarde p.p.
Als het goed is heb je nu ongeveer 3,5 liter soep. Je kunt hier gerust lekker van opscheppen, want de kcal waarde valt wel mee. Voor 1 grote soepkom van 0,5 liter mag je rekenen op:
Kcal: 230 en eiwit 14 gram
Geef een reactie