Dan gebruik je een ‘normale stamppot’ met een aantal andere ingrediënten. Koken is soms wat lef en creativiteit durven gebruiken. Dan kom je soms tot een verrassende stamppot met een heerlijk eindresultaat. Zo werd deze schotel ‘geboren’.
Oosterse andijviestamppot
Dit is nog prima te gebruiken tijdens deze minder warme dagen in juli. Het is een éénpansgerecht. Daar geef ik een andere draai aan.
Wat doe ik dan anders? Ik vervang een groot deel van de ‘gewone aardappels’ door zoete aardappels. Zo is het ook gelijk een stuk gezonder.
Is je gewicht goed of slecht?
voordelen zoete aardappel
Ik noem enkele voordelen van de zoete aardappel voor je gezondheid. Het is gezond voor je hart, want er zit veel kalium in. Dit zorgt voor een goede vochtbalans. De suikers van de zoete aardappel komen langzamer in je bloed terecht, waardoor je bloedsuiker constanter blijft.
Verder bevatten ze meer vezels dan gewone aardappels. Dit is heel goed voor de gezondheid van je darmen. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want de zoete aardappel heeft nog meer voordelen. Dus ga het maar eens uitproberen! Uiteraard kun je dit gerecht ook geheel maken van zoete aardappels.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 kg zoete aardappels
- 400 gram kruimige aardappesl
- 400 gram scharrel kipdijfilets
- 1 bosje salade ui (6 stuks)
- 2 el arachideolie
- 4 el ketjap manis
- 100 gram boemboe ajam paniki (bakje)
- 500 gram gesneden andijvie (zak)
Bereiding
Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken van ongeveer 3 bij 3 cm. Kook ze in een ruime pan met water, eventueel met een beetje zout, in 20 minuten gaar. Snijd intussen de kipdijfilets in reepjes en snijd de onderkant en 5 cm van de bovenkant van de salade ui. Snijd de ui in ringetjes.
Verhit de olie in een wok en bak de kipreepjes in 3 minuten op hoog vuur rondom goudbruin. Voeg de ketjap toe en bak nog 5 minuten. Voeg de helft van de salade ui en ongeveer tweederde van de andijvie toe en wok nog 1 minuut.
Neem de kip uit de pan en leg deze op een bord. Houd ze warm onder een deksel. Roerbak in het achtergebleven bakvet de boemboe 1 minuut op middelhoog vuur. Vog de rest van de salade ui en de andijvie toe en roerbak nog 1 minuut.
Giet de aardappels af. Stamp ze samen het bosui-boemboemengsel met de pureestamper tot een puree. Voeg de rest van de andijvie beetje bij beetje toe zodat het geheel goed vermengd is. Serveer deze verrassende stamppot met de kipreepjes. Warm ze eventueel nog even op als dit nodig is.
Voedingswaarde p.p.
Kcal: 550 en eiwit: 28 gram
Wil je nog wat tips om makkelijker te koken, lees dan eens verder…
Heb je het bovenstaande recept gemaakt, laat dan gerust een reactie hieronder achter. Dat vindt ik leuk!
Geef een reactie