Heb je wat meer tijd en ben je op zoek naar een gezonde bechamelsaus? En zin in een nieuwe schotel? Probeer deze dan eens; verrassend lekker én zo gezond mogelijk. Bloemkool in de oven op een andere manier…
Op een donkere zondag had ik bloemkool in huis én zin in een verrassende variatie. Dus ben ik aan de slag gegaan met een gezonde bechamelsaus op basis van ongezoete amandelmelk. En bloemkool met wat tomaten. Het werd erg lekker in combinatie met gekookte aardappels én een rundvlees burger.
Italiaanse bloemkoolschotel
Een verrukkelijke combinatie. Een ovenschotel met bloemkool en trostomaten in de hoofdrol. Daaroverheen een zachte gezonde bechamelsaus gemaakt van ongezoete amandelmelk. De tomaten maken het een sappige combinatie.
Is je gewicht goed of slecht?
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 bloemkool
- 4 trostomaten
- 2 middelgrote uien
- 1 eetlepel italiaanse kruiden
- theelepel dille
- 0,5 theelepel knoflookpoeder
- beetje zout
- 25 gram roomboter
- 25 gram tarwebloem
- 250 ml amandelmelk ongezoet
- beetje geraspte kaas
- optioneel: 2 eetlepels panko
Bereiding
Zet je oven aan op 200 graden. Daarna ga je allereerst de bloemkool in kleine roosjes snijden en ongeveer 12 minuten voorkoken tot ze wat zachter is geworden. Snij intussen de uien in stukjes en zet de oven aan op 200 graden.
De tomaten in stukjes snijden. Nu kun je de bechamelsaus maken. Zet alles klaar en zorg ervoor dat het vuur zacht staat zodat de boter niet bruin gaat worden. Smelt de boter en roer een met de garde in de pan terwijl je de bloem toevoegt. Aan dit mengsel voeg je de amandelmelk toe.
Blijf goed roeren en zorg dat het een egale massa wordt. De dikte mag als van een saus zijn. Daarna voeg je de dille, knoflookpoeder toe en wat zout naar smaak. Breng het net aan de kook en voeg een beetje geraspte kaas toe.
Bak de ui in een beetje olijfolie 2 minuten glazig, voeg de tomaten en de italiaanse kruiden toe. Daarna bak je de bloemkoolroosjes nog even mee. Stort het mengsel uit in een ovenschaal en verdeel de bechamelsaus er gelijkmatig overheen. Daaroverheen de panko verdelen. Laat het geheel ongeveer 25 minuten in de oven staan.
Tips
Je kunt deze ovenschotel combineren met gekookte aardappels en een runderburger. Of met aardappelpuree en iets vegetarisch. De combinatie met zoete gekookte aardappels is ook mogelijk.
Voedingswaarde p.p.
Kcal: 240, eiwit: 8,5
Lijkt dit recept je lekker om eens te maken? Plaats je reactie gerust hieronder, óók als het je een andere variatie hebt bedacht en gemaakt!
Ben jij benieuwd naar een ander makkelijk gerecht voor een weekenddag? Misschien heb je iets aan dit recept…
Geef een reactie