• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to after header navigation
  • Skip to site footer

Gezond Levensplan

Gezond afvallen én genieten!

  • Home
  • Aanbod
    • VIP traject ‘succesvol slank’
    • Online training ‘met succes van start’
  • Blog
    • Afvallen
    • Klanten vertellen
    • Recepten
  • Over Anja
  • Leden
  • Afspraak maken
gezonde soepen

3 manieren om gezonde soepen te maken

Je bent hier: Home / Recepten / 3 manieren om gezonde soepen te maken
9 oktober 2020 door Anja

Ben jij een liefhebber van gezonde soepen? Dan ben je goed bezig. Elke dag een bordje soep eten heeft vele voordelen, juist ook in het voordeel van je gezondheid. Mensen die dat doen eten meer groenten en krijgen op deze manier extra vocht binnen. Soep eten heeft ook nog andere voordelen.

In dit blog leg ik uit wat die voordelen zijn. En ik deel daarnaast 3 van mijn manieren om soeprecepten gezond te maken. Uiteraard zonder pakjes of zakjes te gebruiken!

Voordelen gezonde soepen

tomatensoep
Met deze tomatensoep haal je zelfs in de winter de zon in huis!

Eet jij ook met grote regelmaat wat soep? Als voorgerecht of tussendoortje? Zo wordt soep vaak gebruikt. Maar tegenwoordig is een maaltijdsoep ook heel favoriet. Dat is begrijpelijk, omdat je daarmee op een makkelijke manier aan je dagelijkse hoeveelheid groenten kunt komen.

Het regelmatig eten van gezonde soepen heeft allerlei voordelen voor je gezondheid…

  • soep is snel, goedkoop en gezond. Misschien herken je dit wel. Je komt na een lange dag thuis en hebt geen zin om uitgebreid te koken. Dan maak je een maaltijdsoep met dat wat je in huis hebt. Zo ben je toch nog snel klaar!
  • soep als lichte snack. Zeker handig om wat soep te nemen als je normaal geneigd bent om wat te willen snacken. Kies dan wel voor een lichte soep, vol met groenten.
  • soep is snel klaar. Je kunt zo klaar zijn met het maken van soep. En het is ideaal om te bewaren in je koelkast of vriezer. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje of maaltijdsoep achter de hand.
  • soep is nooit eentonig. Zeker als je de ingrediënten die je gebruikt afwisselt, dan gaat soep je nooit vervelen.
  • soep geeft lage BMI. Mensen die regelmatig soep eten hebben een lagere BMI dan mensen die nooit soep eten.
  • soep kan weinig calorieën bevatten. Een portie groentesoep van 250 ml bevat maar 65 kcal.
  • soep verwerkt restjes. Als je wat restjes groenten hebt liggen, verwerk dit dan als soep. Zo kunnen ze niet over de datum gaan en kom je met meer gemak aan de 300 gram groenten per dag.

Is je gewicht goed of slecht?

Ontdek het nu door deze test te doen.

Start de test

3 manieren om soep te maken

Soep is ook mijn favoriet. Makkelijk te maken en oneindig om mee te variëren. Daarom verveelt het nooit. Graag wil ik je met deze 3 manieren inspireren om op een makkelijke manier je eigen gezonde soep te maken.

  1. varieer veel. Het is niet alleen heel lekker om allerlei groenten in één soep te verwerken, maar het is ook nog eens heel gezond! Weet je al dat elke soort en kleur groente een geheel eigen combinatie heeft aan vitamines, mineralen en sporenelementen? Dus gebruik je fantasie en kies zeker drie soorten groenten. Het liefst van verschillende kleuren!
  2. wissel af met kruiden. Misschien heb je verse kruiden in je tuin. Gebruik deze dan in de soep. Zo maak je hem extra smakelijk en nog gezonder. Heb je alleen gedroogde kruiden? Gebruik deze dan om de soep een geheel eigen smaak te geven.
  3. gebruik minimaal room. Voor als je de soep zo mager mogelijk wil houden kun je het beste de crème fraîche, slagroom of sour crème beperken.

Nog wat tips

Als je gezonde soepen wilt maken waar knoflook en/of ui in voorkomt kun je de soep extra lekker maken door een klein beetje biologische kokosolie te laten smelten. Hier de groenten in smoren voor ongeveer 2 minuten. Daarna giet je er voldoende water op en meng je dit met het juiste aantal bouillonblokjes. Tenslotte kun je er naar behoefte een aantal soorten groenten in laten koken.

Een maaltijdsoep maak je meestal op een iets andere manier. De basis kan hetzelfde zijn, maar je verwerkt er wat meer groenten in . Ik ga meestal uit van 250 gram per 0,5 liter. Zo eten wij regelmatig soep met trostomaten als hoofdgroente. Wel maak ik de soep dan fijn door alles in de blender te doen. Uiteraard kun je dan nog naar behoefte wat balletjes of vlees toevoegen voor de nodige eiwitten.

Heel handig is het om de soep die je over hebt in te vriezen. Het kost meestal minder moeite om een dubbele hoeveelheid te maken. Op sommige dagen kan dit echt fijn zijn!

Heb jij een heerlijk recept van een soep die je vaak maakt? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Is je gewicht goed of slecht?

Ontdek het nu door deze test te doen.

Start de test

Over Anja

Anja Bongaards is een schrijfster met passie voor lekker en gezond eten. Ze schrijft om jou op weg te helpen met afvallen naar een blijvend resultaat. En daar hoort genieten van gezond eten helemaal bij.

Vorig bericht:het beste ontbijtEet je graag je ontbijt zonder brood?
Volgend bericht:Waar vind je voedingsadvies om slank te worden?voedingsadvies

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Josje zegt

“Ik kan Gezond Levensplan absoluut aanbevelen… begeleiding op maat, liefdevol en terzake kundig.“

Contact

T: 085-8883835
E: info@gezondlevensplan.nl

Adres

Ossengang 32
4191 LR Geldermalsen

Algemene voorwaarden – Privacyverklaring

KvK-nr. 64516385 – Btw-nr. NL002115541B43

© 2023 Gezond Levensplan