Eet jij wel de meest gezonde rijst? Niet iedereen weet zomaar welke rijstsoort het meest gezond is. Toch is dit best belangrijk; zeker als je ook wat wilt afvallen!
Wil jij op een gezonde manier je kilo’s kwijt? En dan liefst niet voor een poosje maar voor altijd? Kijk dan eens kritisch naar je eetpatroon. Je eet misschien al best gezond, maar mogelijk kan het nóg wat beter… Eet jij al de meest gezonde rijst?
Voordelen zilvervlies- en meergranenrijst
Als je al gewend bent aan het eten van zilvervliesrijst, dan ben je al behoorlijk goed bezig! Zilvervliesrijst is de volkoren variant in de vele soorten rijst die er zijn en daarom de grootste speler in gezonde rijst soorten. Deze geeft je al lekker wat vulling én geeft je voor langere tijd energie. Maar, er is meer…
Namelijk de meergranenrijst. Een rijstsoort die uit een mix van verschillende granen, zaden, pitten en rijst bestaat. Kijk eens goed naar de samenstelling. Want dat bepaalt mede hoe gezond je meergranenrijst is. Heb je een variant met in verhouding veel witte rijst, dan is het uiteraard minder goed voor je…
De meergranenrijst bevat een mix van wilde rijst, zilvervliesrijst, tarwe, gerst en/of witte rijst. Soms zelfs aangevuld met zaden en pitten. Om eens iets te proberen met deze soort gezonde rijst, kun je dit recept gebruiken.
Om te bepalen of een maaltijd gezond is, kijk dan vooral naar de inhoud. Zoals bijvoorbeeld ook bij erwtensoep, om maar iets te noemen. Hier vindt je een super lekker, maar vooral heel gezond recept van erwtensoep. Maar dan wel zonder spekjes of varkensrookworst…
Is je gewicht goed of slecht?
Pilav van meergranenrijst en kipshoarma
Dit is een heerlijk, maar vooral makkelijk te maken recept. Smakelijk door de diversiteit aan groenten en in combinatie met kipshoarma; enorm lekker!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 kippenbouillontablet
- 3 el olie
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 pak meergranenrijst ( (275 g))
- 300 g kip (shoarma)
- 400 g prei (in schuine ringen)
- 1 rode paprika (in smalle repen)
- 1 schaaltje peultjes ((200 g), gehalveerd)
Bereiding
Breng 600 ml water aan de kook en los hierin de bouillontablet op. Fruit hierin de ui op laag vuur glazig voor 3 minuten. Schep de meergranenrijst erbij en roerbak dit voor 1 minuut.
Schenk daarna de bouillon erbij en breng dit al roerend aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat de rijst in 12 minuten gaar worden. Schep het geheel af en toe om.
Verhit intussen 2 el. olie in een wok en roerbak de kipschoarma op hoog vuur gaar in ca. 5 minuten. Voeg daarna de paprika en peultje toe en roerbak nog eens voor ongeveer 5 minuten, tot de groente beetgaar is. Serveer de kopshoarma met de meergranenpilav.
Voedingswaarde p.p.
Kcal: 495, eiwit: 24
Heb je dit recept gemaakt, dan zou het heel fijn zijn als jij je ervaring hieronder deelt…
Geef een reactie