• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to after header navigation
  • Skip to site footer

Gezond Levensplan

Gezond afvallen én genieten!

  • Home
  • Aanbod
    • VIP traject ‘succesvol slank’
    • Online training ‘met succes van start’
  • Blog
    • Afvallen
    • Klanten vertellen
    • Recepten
  • Over Anja
  • Leden
  • Afspraak maken
wat-maakt-volkoren-brood-onweerstaanbaar

Wat maakt volkoren brood onweerstaanbaar?

Je bent hier: Home / Algemeen / Wat maakt volkoren brood onweerstaanbaar?
30 november 2020 door Anja

Volkoren brood kan enorm lekker zijn. En dat niet alleen, want het is een bron van gezonde voedingsstoffen voor je. Heel goed om deze broodsoort in je leven te verwelkomen.

Brood neemt in Nederland een centrale plek in. En dat is wel logisch, want alle grondstoffen om een heerlijk brood te bakken komen van eigen bodem. Dit blog geeft je inzicht in het belang van volkoren brood én laat je weten waar een brood aan moet voldoen om volkoren te zijn…

Eet jij volkoren brood?

Weet jij zeker dat je echt volkoren brood eet? Jarenlang was ik er stellig van overtuigd dat dit wel zo was, maar… Pas een jaar geleden kwam ik erachter dat het brood wat er als volkoren uitzag niet volkoren maar grotendeels tarwe brood was!

Hoe dit precies zit? Dat lees je verderop. We laten ons vaak misleiden door de kleur van het brood. Maar uiteindelijk gaat het om de inhoud. Is de graankorrel in het geheel in je brood gebruikt óf maar voor een deel, dat is de vraag.

tarwekorrel

Uit welke bestanddelen bestaat een brood? De tarwekorrel is het hoofdingrediënt. Dan gaat het er nu dus om welk deel van die tarwekorrel er in jouw brood is gebruikt…

De tarwekorrel bestaat uit drie onderdelen: de zemel, de kiem en de meelkern. De zemel is een vliesje wat om de tarwekorrel heen zit. Hierin zitten de vezels van de tarwekorrel en een aantal vitamines en mineralen. Bovenkop de tarwekorrel zit de kiem, waar de onverzadigde, gezonde vetten en de vitamines B en E inzitten. Juist dáár zitten de meeste voedingsstoffen!

de meelkern

Dan blijft er nog één onderdeel over: de meelkern. De meelkern bestaat uit zetmeel en eiwit. Het bevat eigenlijk geen voedingsstoffen maar slechts lege calorieën. Van deze meelkernen wordt bijvoorbeeld de witte tarwebloem gemaakt die je in de supermarkt koopt om bijvoorbeeld taart te bakken.

Je kunt je nu vast wel voorstellen dat het van groot belang is om na te kijken of na te vragen of jouw brood wel de hele tarwekorrel bevat, zodat jij er voor jouw gezondheid profijt van hebt!

Is je gewicht goed of slecht?

Ontdek het nu door deze test te doen.

Start de test

de kleur van het brood

De bruine kleur zegt dus niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Soms wordt het brood donkerder gemaakt met gebrande mout. Zo kan het brood dat gewoon gebakken is met witte bloem, er donkerder uitzien. Ja, zelfs als de essentiële vezels en voedingsstoffen ontbreken die wel in volkorenbrood zitten.

Hoe donkerder het brood des gezonder, dat gaat dus niet op!

lees het etiket

Wat je dan kunt doen om er zeker van te zijn dat je volkoren brood eet? Kijk eerst op het etiket van het brood. Hier moet op vermeld staat wat er precies in je brood zit. Let dus op de aanduiding: volkorenmeel. Als je bij een bakker je brood koopt, vraag dit dan na.

Ook je meergranenbrood is niet altijd van volkorenmeel gemaakt. Er bestaan ook broodsoorten die een mengeling zijn van volkorenmeel en tarwemeel. Kies dan uiteraard voor die broodsoort die voornamelijk volkorenmeel bevat.

Je gezondheid én volkoren brood

volkoren producten
Bevat jouw brood alleen volkorenmeel?

Waarom het zo’n groot verschil uitmaakt of je tarwe- ,wit- of volkorenbrood eet? Dat heeft te maken met de echte inhoud. Welke voedingsstoffen worden er gebruikt voor het echte volkoren brood? En waarom zijn juist deze voedingsstoffen zo gezond voor je?

verschil volkoren brood en tarwe brood

Van alle broodsoorten is het volkoren brood de meest gezonde keuze. Dit komt omdat het veel vezels en andere voedingsstoffen bevat. Brood wordt van graan gemaakt, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen maar de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Zo krijg je dus alle voedingsstoffen binnen!

Dit zijn vooral de B-vitamines, vezels en mineralen; zoals ijzer. De vezels zorgen voor een goede darmwerking én een voller gevoel.

gunstig gevolg

Volkoren producten verlagen de kans op hartziekten en voedingsvezel verlaagt de kans op beroerte. En de kans op diabetes type 2 en het ontwikkelen van darmkanker is veel lager. Niet gering dus!

Niet alleen hebben volkoren producten een gunstige invloed op jouw gezondheid, dat doen de zaden en pitten ook! Daarom ben je nog een stapje dichterbij een betere gezondheid als jouw brood niet alleen volkoren meel, maar ook nog diverse zaden en pitten bevat.

Vind jij het leuk om mijn recepten te ontvangen in een e-book? Meld je dan hier even aan, dan ontvang je wekelijks een nieuw, gezond en makkelijk recept in je mailbox.

Heb jij, door dit te lezen, een nieuwe kijk op brood gekregen? Dat is wel wat ik hoop. Heb je nog vragen, stel ze hieronder…

 

Is je gewicht goed of slecht?

Ontdek het nu door deze test te doen.

Start de test

Over Anja

Anja Bongaards is een schrijfster met passie voor lekker en gezond eten. Ze schrijft om jou op weg te helpen met afvallen naar een blijvend resultaat. En daar hoort genieten van gezond eten helemaal bij.

Vorig bericht:als-elke-dag-wandelen-je-doel-is-5-tipsAls elke dag wandelen je doel is – 5 tips
Volgend bericht:Een dikke buik; hoe kom je er vanaf?een-dikke-buik-hoe-kom-je-er-vanaf

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Josje zegt

“Ik kan Gezond Levensplan absoluut aanbevelen… begeleiding op maat, liefdevol en terzake kundig.“

Contact

T: 085-8883835
E: info@gezondlevensplan.nl

Adres

Ossengang 32
4191 LR Geldermalsen

Algemene voorwaarden – Privacyverklaring

KvK-nr. 64516385 – Btw-nr. NL002115541B43

© 2023 Gezond Levensplan