Ben jij op zoek naar een heerlijk recept met kapucijners? Dan vindt je hier een zeer geschikte: chili sin carne. Een smakelijke stoofschotel met een mexicaans tintje!
Maar eerst krijg de kenmerken van de kapucijners op een rijtje. Uiteraard vindt je kapucijners in vele vegetarische schotels, bonenschotels of salades. Den dat is niet voor niets, want ze bevatten zeer goede voedingsstoffen. En hebben het vermogen om je langdurig van energie te voorzien!
Kenmerken kapucijners
De kapucijners bestaan al vele duizenden jaren en zijn erg bekend als eiwitrijke erwt. In diverse streken en landen wordt de velderwt weer anders genoemd. De inhoud, een bom van vitamines, mineralen en vezels blijft echter altijd gelijk!
Wij kweken regelmatig zelf de kapucijners in de groentetuin. Het is een bijzonder gewas met paarse peulen, waar meestal lichtgroene erwten in groeien in de maanden juni, juli tot begin augustus. Als je de peulen geplukt hebt, dan zijn ze daarna nog 4 dagen houdbaar in de koelkast. Haal de kapucijners uit pas uit de peulen vlak voor je ze gaat gebruiken. Na 20 minuten zijn ze gaar…
Je kunt het hele jaar door gedroogde kapucijners kopen. Ze zijn zeker niet duur en kunnen als vervanging voor vlees gebruikt worden. Het zijn ware eiwitbronnen. Het voordeel hiervan is dat je lang gevuld zult zijn! Wil je meer weten over de top 10 aan gezonde groenten, lees dan gerust hier eens verder.
Is je gewicht goed of slecht?
Recept chili sin carne
Jij denkt vast aan Mexico als je de naam van dit recept leest. En dat klopt. Dit is wel een recept zonder vlees en daardoor een tikkie anders dan de traditionele chili con carne. Maar. wat mijn betreft, zeker niet minder lekker! Integendeel, door de variatie aan bonen en groenten in combinatie met een mix aan kruiden is dit recept zeer smakelijk. En daarnaast makkelijk. Door het een dagje eerder te maken trekt de smaak van de kruiden in dit eenpansgerecht…
ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 2 paprika’s
- 400 gram champignons
- restje courgette
- 300 gram verse kapucijners
- 400 gram kidneybonen
- 300 gram crispy mais
- 1 pakje gezeefde tomaten 500 ml
- 1 groentebouillonblokje
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 0,5 tl korianderpoeder
- 0.25 tl chilipoeder
- naar smaak zout en peper
bereiding
Snij allereerst de uien en knoflook in kleine stukjes en snij de paprika in stukjes. Maak de champignons schoon en snij deze daarna in plakjes. De courgette snij je daarna in blokjes van 1 bij 1 cm.
Bak de uien en knoflook in een klein beetje olie zacht. Daarna de courgette en paprika licht opbakken voor 5 minuten. En tot slot de champignons erbij doen en 2 minuten laten smoren. Nu is het tijd om de gezeefde tomaten en kapucijners toe te voegen.
Laat het geheel even doorkoken en voeg alle kruiden en het bouillonblokje toe. Daarna het vuur laag zetten en de chili sin carne voor ongeveer 30 minuten laten pruttelen. Als laatste de mais en kidneybonen toevoegen. Warm het geheel enkele minuten door en voeg nog wat kruiden toe als dat nodig is.
tip
Dit is een heerlijke maaltijd, die je prima kunt eten samen met naturel nacho’s of een stukje stokbrood.
voedingswaarde p.p.
Kcal: 338 en eiwit: 23 gram. Deze voedingswaarde is uiteraard berekend op het gebruik van alle bovenstaande ingrediënten zonder nacho’s of stokbrood. Hiermee heb je een volwaardige en goed vullende maaltijd op.
Heb jij een eigen variatie, deel deze dan gerust hieronder! Heel leuk als je in de berichten laat weten hoe dit gerecht je heeft gesmaakt…
Geef een reactie