Echt waar? Je wilt van de eetbuien af, zodat de eetbuien gaan stoppen? Dat is al een belangrijke stap. De stap van erkenning én het inzien van de noodzaak van verandering. Zolang je nog niet zover bent, dan zal er niets veranderen.
Eetbuien; daar hebben best veel mensen last van. De schatting is dat er in Nederland ongeveer 160.000 mensen een eetbui stoornis hebben. Dit heeft heel vaak een lange voorgeschiedenis. Een stoornis ontstaat in de loop van de jaren en heeft de naam Bing Eating Disorder (B.E.D.). Maar uiteraard zijn er meerdere soorten van stoornis op het vlak van eten. Ga eens op zoek op internet om te weten óf je een stoornis hebt én welke dit is…
Ben je daarnaast ook depressief? Dan heb je nog meer kans op het ontwikkelen van deze eetstoornis die vaak begint in de jongvolwassenheid, tussen 18 en 24 jaar. Vaak duurt het vele jaren voordat er gestart wordt met een behandeling. Er ligt veel schaamte op deze stoornis en het eten is vaak een eenzame kwestie.
Hoe krijg je weer controle?
Dat is in sommige gevallen lastig. Het helpt wel om eerst inzicht te krijgen. Probeer er eerst door middel van een test achter te komen welke eetstoornis je hebt. Daarna kun je eens op onderzoek gaan. Waar kun je behandeld worden en wordt dit geheel of gedeeltelijk vergoed?
Als je hulp wilt
Dan wil je veranderen en dat is een grote stap in de goede richting. Heel vaak is dit al deels online mogelijk en kun je weer op een mooie manier controle krijgen over je eetprobleem. Je werkt voor een groot deel zelfstandig aan de oplossing van je problemen met eten door een veranderingsproces.
Dit kan ook door groepstherapie. Enorm helpend kan dit zijn, want je zit in een groep met mensen die ook hetzelfde hebben meegemaakt. Daardoor leer je ook van elkaar.
Jezelf helpen?
Soms is dat ook nog mogelijk. Je problemen zijn nog niet ernstig uit de hand gelopen en je bent wel van het aanleren van nieuw gedrag.
Wat dan helpend is? Breng je eetprobleem en de onderliggende emoties aan het licht. Je houdt dan een dagboek bij en beschrijft zo nauwkeurig mogelijk wat er met je gebeurd. Beschrijf je dag, hoe jij je voelt en wat er ‘binnenin jou’ gebeurt als je een eetbui hebt. Erkenning en herkenning is al een grote stap in de goede richting.
Herprogrammeren
Een verandering in gang zetten is niet altijd makkelijk. Dat kan wel, maar bedenk dat het aanleren van nieuwe gewoontes een kleine 2 maanden in beslag neemt.
Maar dit is zeker mogelijk! Het vereist wel een strak plan en zeker ook steun van minstens 1 persoon uit je directe omgeving.
Geef een reactie