• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to after header navigation
  • Skip to site footer

Gezond Levensplan

Gezond afvallen én genieten!

  • Home
  • Aanbod
    • VIP traject ‘succesvol slank’
    • Online training ‘met succes van start’
  • Blog
    • Afvallen
    • Klanten vertellen
    • Recepten
  • Over Anja
  • Leden
  • Afspraak maken
de-kidneyboon-geeft-je-veel-goeds

De kidneyboon geeft je veel goeds! – 6 voordelen

Je bent hier: Home / Algemeen / De kidneyboon geeft je veel goeds! – 6 voordelen
6 april 2021 door Anja

Is de kidneyboon goed voor je; is dat een vraag die je bezighoudt? In dit artikel krijg jij uitleg én begrijp je het nut van deze rode boon. En je kunt ze af en toe gaan gebruiken in jouw eetpatroon; zo maak je het afwisselend!

De kidneyboon komt uit Amerika en is heel bekend in de Mexicaanse keuken! Daarom is de rode boon daar een geliefd onderdeel van een maaltijd. De kidneyboon kun je ook goed gebruiken in combinatie met andere soorten bonen. Het gebruik van bonen geven je gezondheid meerdere voordelen! Die voordelen krijg je op een rijtje én je leert hoe je makkelijk kunt koken met kidneybonen.

Oorsprong kidneyboon

De kidney boon komt dus uit Midden-Amerika en wordt ook wel nierboon genoemd. Het is familie van de gewone boon, oftewel de Phaseolus vulgaris.

Is je gewicht goed of slecht?

Ontdek het nu door deze test te doen.

Start de test

Kidneyboon inhoud

Wat maakt de kidneybonen gezond? Juist; de inhoud! Om je een idee te geven; wat geeft 100 gram kidneybonen jou als energie?

  • 15 gram vezels
  • 61 gram gezonde koolhydraten (langzaam werkend)
  • 1 gram vet
  • 23 gram eiwitten
  • 12 gram water
  • calcium, ijzer en veel magnesium

Dat de kidneybonen gezond zijn, dat had jij vast al bedacht. Hieronder krijg je wat voordelen op een rij, zodat jij kunt beslissen of je regelmatig deze rode bonen wil eten… Niets moet uiteraard!

laag bloedsuikerspiegel

Eén van de grote voordelen van de rode kidneyboon is wel dat deze vol met vezels zit. Dit zorgt voor een minimale stijging van de bloedsuikerspiegel. Heel goed dus om deze boon te gebruiken als jij je diabetes type 2 wil verlagen!

Een studie onder zeventien mensen met type 2 diabetes maakte dit duidelijk! De uitkomst was opmerkelijk. De stijging van de bloedsuikerspiegel was minimaal bij mensen die kidneybonen én rijst aten. In tegenstelling tot de groep die alleen rijst hadden gegeten…

helpt bij afvallen

De kidneyboon is ook heel laag in caloriewaarde in verhouding tot andere gezonde bonen. Een super product om te gebruiken tijdens het afvallen. Wel handig om hiermee niet te overdrijven vanwege het hoge gehalte aan weliswaar gezonde koolhydraten.

houdt nieren gezond

kidneyboon

Een andere naam voor de gezonde kidneyboon is nierboon. Dit komt door de positieve werking op de nieren. Ze voorzien je nieren van voldoende energie.

Als je weet dat je nieren veel invloed hebben op de water- en zoutregeling in je lijf… En dat niet alleen want je nieren regelen ook de bloeddruk en de werking van je hormonen. Nieren werken als grote filters! Ze verwijderen alle afvalstoffen en dat proces werkt het allerbeste als je nieren gezond blijven.

verlaging cholesterol

Van gedroogde bonen is aangetoond dat consumptie leidt tot verlaging van het cholesterol. En daarmee is het risico op hart-en vaatziekten veel lager!

beter immuunsysteem

Ook je immuunsysteem verbetert door het regelmatig eten van kidneybonen, waardoor je minder snel ziek zult worden.

Dit sterke immuunsysteem is het gevolg van het hoge gehalte aan anthocyanen in de schil van de bonen. Je wordt steeds beter bestand tegen gepaalde ziekten. Denk hierbij aan kanker en hart- en vaatziekten. Wat ook een mooi gevolg is: je krijgt minder last van ontstekingen!

verbetert stoelgang

Heb jij problemen met een trage stoelgang, eet dan bewust kidneybonen. De onoplosbare vezels in (gedroogde) peulvruchten versnellen je stoelgang. Dit kan helpend zijn als dit nodig is…

Koken met kidneybonen

Je kunt enorm variëren met kidneybonen in je keuken. Deze boon is niet alleen een goed onderdeel in een Mexicaanse maaltijd, maar ook in salade’s of als goede extra vulling in een maaltijdsoep! Hieronder krijg jij wat makkelijke en gezonde opties. Zo kun je makkelijk in de keuken aan de slag…

Het is wel aan te raden om rauwe kidneybonen eerst goed te weken en te koken voordat je ze eet. En wissel ze lekker af met andere soorten bonen.

Je kunt hier eens kennismaken met een snel en gezond ovengerecht met kidneybonen in combinatie met witte bonen. Het is erg lekker en bovendien voedzaam! Hier is een makkelijk lasagne recept; ook met de rode bonen…

Wil je nog meer inspiratie met koken? En dan met makkelijke, gezonde en lekkere recepten? Vraag dan hier een leuk e-book aan!

Heb je nog vragen, stel ze gerust hieronder…

Is je gewicht goed of slecht?

Ontdek het nu door deze test te doen.

Start de test

Over Anja

Anja Bongaards is een schrijfster met passie voor lekker en gezond eten. Ze schrijft om jou op weg te helpen met afvallen naar een blijvend resultaat. En daar hoort genieten van gezond eten helemaal bij.

Vorig bericht:Wat is weerstand en hoe verhoog je die? – 5 tips
Volgend bericht:Wat maakt witte bonen in tomatensaus gezond?wat-maakt-witte-bonen-in-tomatensaus-gezond

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Josje zegt

“Ik kan Gezond Levensplan absoluut aanbevelen… begeleiding op maat, liefdevol en terzake kundig.“

Contact

T: 085-8883835
E: info@gezondlevensplan.nl

Adres

Ossengang 32
4191 LR Geldermalsen

Algemene voorwaarden – Privacyverklaring

KvK-nr. 64516385 – Btw-nr. NL002115541B43

© 2023 Gezond Levensplan